婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我生完之後果幾個月,都一樣發左樓主發緊一樣的脾氣,同嬲緊一樣的事,之後有抑鬱,捉埋C6一齊去見家庭心理輔導,個心理導師講左一段話,好中point,就係:

(佢同我C6講) : 其實佢(我)唔係要針對你媽媽,佢同你地表達佢對照顧者的湊法的意見,但得唔到適當的回應,所以佢心裡面會係度抗衡,又想BB好,又唔想你(C6)夾係中間難做; 每個媽媽都想俾最好的野囝囡, 依家佢(我)無左話事權,仲要不停睇住照顧者用一D佢(我)應為不恰當的方法湊,佢心入面難免會不安,而且唔能夠舒發....

果次之後,我C6真係明白左我好多,亦開始會主動教99用我提供的方法。99當然聽自己個囝講啦,嘩,C6只係簡單講一兩句咋,我99馬上收到晒,用我的方法湊,不知幾正!

樓主你不妨引用以上一D詞彙/意思,去說服C6教導一下你99,可能效果會不錯。至於你工人....一於爆佢啦,你話要點湊就點湊啦!

你99可能知識少,所以唔知人奶媽唔食得乳鴨,最起碼佢都會煮呢個唔平又唔易煮的菜你食,我當年坐月,我99都係煮公仔面+隔左好多日的餸我食咋!

男爵府

其實你可以係99面前做個小實驗,就係將個奶樽倒轉90度,甚至180度,佢見到奶咀的奶就算點倒,都只會一滴滴咁流(初生嬰應該用一秒一滴的速度),咁佢就會相信奶的快慢在於BB去唔去啜啦。

男爵府

Jorgina 發表於 14-2-5 07:13
已經冇食啦
會繼續清補..
其實餵人奶都唔可以大補..
樓主係咪食左D會增加胃氣的食物呀?呢D食物元素如果經人奶去左BB度,BB個肚就會好多氣,會唔舒服 (有肚氣=/=腸胃炎果D)

以下這些「產氣食物」應該少吃:豆類、包心菜、洋蔥、綠花椰菜、球芽甘藍、青椒、茄子、馬鈴薯、地瓜、芋頭、玉米、香蕉、麵包、柑橘類水果、柚子、添加山梨糖醇(Sorbitol,一種甜味劑)的飲料和甜點等。

首頁

尾頁

跳至