自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

你個囡都唔想,身體變化控制唔到

FFKKKKKKKKKK    發表於 20-10-12 22:45

翡翠宮

tessy1217 發表於 20-10-9 18:12
唉....我已經吾管佢,自由度大,亦冇點問佢學習上或其他野,只係耐吾時問一句,佢回一句ok我就已經中止話 ...

佢地係咁架,咩真面目都係俾屋企人睇,衰衰咁!
俾D時間佢地,你忍唔到就正面引導代替閙,
例如你每次叫媽媽,媽媽都好開心,
想佢幫手直接問: 有無小幫手係度呀?

翡翠宮

ChungMelody 發表於 20-10-13 14:25
你用呢種方式又好像好D喎

我個仔比樓主個女嚴重10倍, 可以唔食唔瞓, 校服隨地掉, 功課唔交, zoom 唔上, 我又癲過但最後發覺浪费時間, 我宜家當佢係下屬唔講感情

翡翠宮

coffeeling 發表於 20-10-14 19:09
我想聽下你現在點對阿仔,我想學下嘢,因我仔現在又係咁,昨日先嘈過,係未真係如果佢做得吾正確都吾出聲 ...

分享下可以, 但我未見成効,真係好難。

只可以不停引導, 要佢用自己把口講咩係岩咩係唔岩, 再問佢知唔知後果係咩, 俾多d現實中行錯路既人下塲係點。 之後又成日問佢想将來過咩生活, 好多時答唔知, 又要將一d唔悶既例子講佢知,例如 Fyy立志讀營養學因為細佬多病, 叫佢諗下有咩可以幫下身邊既人!

我仔迷失得好緊要!

首頁

尾頁

跳至