跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 701003 於 10-9-10 23:31 發表

你小朋友升返mami母校,有好大機會取錄,而且校友會都係一間唔錯ge學校,你又使咩咁多心呢??
我有名牌恐懼症,專揀冷門中小學,貪舒服

701003, 係73區內, 泊埋光明, 商會果 d 來選, 通常校友會都會比人排後邊, 其實我都唔係好明, why 會咁, 係咪咪真係校友會比前果幾間差 d 呢? 定係因為名牌效應呢? 我都真係唔明, 如果你話齋睇升中率來定, 或者名牌來定, 咁就真係無得好講啦, 但如果以師資口啤校風來講, 校友會都一定唔錯架, 我自己兩個小朋友都係校友會讀, 佢地都讀得好開心, 好多機會外出見識, 有時見到其他家長唔多推介, 我真係有 d 感到不值

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 CandyMaggie 於 10-9-12 11:36 發表
唔好意思, 我想問校友會多唔多工課 !
1 年有幾 多次 TEST 及 考試 .
有甚麼課外活動 !
TKS

我個人覺得唔算多囉, 平均都係5樣, 但每樣都只係一版, 其實都只係一個數字遮, 如果小朋友係一個好 hea o既人, 做野好慢o既, 就算3樣, 佢都可能搞好耐啦, 如果小朋友好勤快o既, 做功課好專心o既, 咁我覺得5,6樣功課對佢地來講其實好輕易囉! 真係好睇小朋友自己架! friday 就可能會多一樣囉, 因有兩日假期, 但我覺得可以接受, 加上佢地每日最尾果堂係比學生做功課o既, 如果小朋友係快手快腳o既, 隨時可以做完幾樣先放學啦! 依家校友會由 p1 開始已有兩班係用普教中o既, 要經過面試先可以入讀, 以咩野來評核我就唔係好知啦, 一年有4次考試, 無 test 無評核, 其實同其他學校o既兩試兩測一樣遮, 名稱唔同吧了!

至於課外活動都有好多呀, 佢地逢 wed 有一堂多元智能堂, 會提供唔同o既活動比學生, 而合唱團呀, 寫作班果 d 就要由老師揀選o既, 而 friday 就返半日o既, 預左學生會參加課外活動囉, 至於有 d 咩活動, 可以上學校網頁睇到架, 另外由今年開始, 小一係雙班主任制, 同埋係 wed 多元智能堂仲提供免費樂器學 tim 有口風琴, 口琴, 小提琴, 學校由14/7-17/9早上有家長開放日呀, 有興趣o既家長可以去聽下

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Phoenixnam 於 10-9-11 11:18 發表
校友會咁多年, 個人認為口碑唔錯呀, 近年都好多人選呢間.

其實揀邊一間學校真係要視乎每個家長既諗法, 有d人係buy傳統教學, 有d人buy活動教學, 有d人係想近自己屋企方便返學, 各有所需, 加上元朗既小學真係好多都 ...

如果我係你, 我會揀返自己母校囉, 雖然係好谷, 但唔用左撲奇撲同人爭喎, sure win 咁滯啦, 雖然外人覺得係好谷, 但或者你小朋友讀得無問題呢, 如果有優勢都唔運用, 咁好晒遮

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 701003 於 10-9-11 14:07 發表

我都好替你不值 可能因為有d學校年青有活力,唔使靠老本啦唔似有d一味sale歷史、口碑
父母最了解仔女,揀學校靠親身感覺,校網中ge學校唔係多,樓主應該帶小朋友去參觀下、了解下,睇下小朋友有咩反應 ...

上年校友會都換左個好有"活力"o既校長呀, 都做左唔少改革, 希望可以更上一層樓, 做得更好啦

首頁

尾頁

跳至