自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

haze0001 發表於 23-5-25 08:51
我個仔小四,黃大仙區小學,中上小學,考全級中間,全班都係中間。

中B,數A,常A ,英文唔合格,偏科 ...

英文唔合格wor,點入B1?

伯爵府

haze0001 發表於 23-5-25 08:51
我個仔小四,黃大仙區小學,中上小學,考全級中間,全班都係中間。

中B,數A,常A ,英文唔合格,偏科 ...

全級20名內先好諗B1,人哋係計全港排名㗎,英文唔合格,自行都唔收啦

伯爵府

huilai88 發表於 23-5-25 09:12
家長,點解B1先係好??我小朋友舊年屬於B1尾的成績,我選擇左B2頭學校,依家係學校英文班。全級前15,讀得 ...

同意。
我仔都可以係一個例子。
區內普通小學級10以內,入到b1中學,不過讀得唔好,掛住玩唔溫書,成績尾20果d位我姑仔話過我哋,係咪太進取,普通小學級10內未必係勁,有冇高估咗個仔⋯⋯我兩公婆冇咁諗,佢係憑自己實力考上去,只不過係懶同想玩,終於等到中五,佢先發力,而家讀護理,佢話好彩中學係英中,有啲底,見到有啲同學中中上去,成日查翻譯,用多好多時間。

伯爵府

haze0001 發表於 23-5-25 13:44
多謝你的例子啊,成日都講讀書,大部份都係靠自己,當然希望佢順風順水啦
...

你都叫阿仔努力加油,但唔係只係努力呢兩年,上到中學又唔同光景。嚟自不同學校不同實力嘅新同學。
我仔讀咗大學之後,同老豆講,有反省過自己中學頭幾年掛住玩唔讀書,後期追得好辛苦讀完先嚟反省

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊