懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我係april 07 mama
睇開Dr Yu 嘅~book union 要$1000
dr 仲講笑話~如果我要, 4人房都得 (可能因為開刀啦)
union好少4人房架 (2間?)
佢真係留唔到俾順產mama
其實兩種房different好少, 好似$1k左右

我無 join 個bb健康檢查package
去咗健康院check

伯爵府

原文章由 vvmikeyvv 於 07-8-2 23:37 發表
我想問吓係仁安生過bb既媽媽,有冇join過佢既膳食套餐呀,d野好唔好食架,需唔需要join呢 定話自己搞掂好d呢?

我無join,因為我血壓高,唔係樣樣都食得
個人就覺得d嘢食唔錯, 可以要求少salt/油/糖
有d媽媽話會食唔哂個set, 有時屋企人又會帶食物
so 散叫會平d

伯爵府

(5 – 9) 餵哺母乳者需考慮攜帶
唔使帶都得~初初幾日未有奶(but谷奶) 姑娘唔suggest pump! 個個都係就咁拿高件衫餵
(14) 盒裝 / 卷裝紙巾
包咗

伯爵府

原文章由 kelly_0404 於 07-8-15 12:27 發表
唔該晒, 資料好有用.
不過我朋友話紙巾可以唔帶, 因為有2盒.
就算唔夠, 問醫院再拎, 都係5蚊盒.

我住咗8日~一盒都無唔哂呀!

伯爵府

原文章由 lavends 於 07-8-15 13:25 發表
咁物乜都唔駛帶(除了 私人野和証件),我重諗住下晝去買個大袋準備0下添!

咁帶兩三套睡衣都已經好大袋架喇!
我攞兩大袋嘢入院架~ incl notebook

伯爵府

原文章由 samyanchi 於 07-8-15 15:14 發表
hi kerkermui,
點解你住8日咁多o既??
咁介唔介意話我地知出院要幾$$??

血壓高,入去休息等生
入院嗰日係37w3d
book咗38w2d開刀
最後都係等唔到~urgent 38wk 開刀

因為我可以claim 保險, 好多收費都會唔同 (e.g. dr. fee 貴$5000
3 days 病房 (2人)+什費 around $3000
埋單五萬左右

伯爵府

原文章由 小巫女女 於 07-8-16 01:13 發表
carol666 ,
你個入院list真係超有用呀,唔該晒你∼

仲有想問下各位,如果你地開刀生,會唔會係醫院沖涼呢 定係會抹下身就算呀∼

我有沖涼呀~
咪小心d lor, 雖然話防水膠布啫
Dr. Yu 話唔係防沖涼嗰d水

伯爵府

原文章由 goby 於 07-9-15 12:32 發表
各位媽咪你地好,昨日終於睇了余醫生,佢真係好好人,現在我12週幾,佢都同我講係仔仔...:-( 我想囡囡多d,但老公好開心囉,幾星期後會到仁安照結構超聲波,係冼醫生照的,叫佢再睇清潔d先。因為上一次流產入了威記,服務差不在話下,等 ...

我係開刀架~雜費如下
food charge fr canteen (可以唔叫)
oxgyen mask during operation (if needed <$100)
special blood testing (if needed, depends)
extra medication, dr. Yu 開咗一個月血壓藥俾我 >$1000
daddy入手術室+影相
基本上所有basic嘢全包,明碼實價

伯爵府

原文章由 vvmikeyvv 於 07-9-15 15:07 發表
真係好有用呀個list,唔該晒:-P
但我想問吓,我一路都係仁安睇重要唔要拎驗血報告呀 因為都係佢度驗架喎

我睇Dr. Yu, d nurse會copy一份report同入院信釘埋一齊架!
唔使煩

伯爵府

原文章由 goby 於 07-9-15 16:02 發表

因為我係睇余醫生的,之我所知佢應該唔再接生的(估估下),如果我係仁安生,醫院方面會否另行安排醫生俾我呢?另外你是一早已決定要2人房或是因為無4人房所以轉2人房呢?唔好意思問咁多野,想知多d有d預算 謝謝回覆 ...

無可能架 ?-(

房嗰度你可以出入院紙時同姑娘講 , 不過都要睇番現場情況

伯爵府

原文章由 star128 於 07-9-15 19:53 發表
請問仁安有冇風筒?

有~問姑娘借, 可能要排隊

伯爵府

原文章由 star128 於 07-9-15 23:56 發表
洗完頭仲要等風筒,噤咪會入風?
使唔使自己帶風筒?

so get the 風筒 first, then wash your hair!

伯爵府

原文章由 bloveb 於 07-9-18 16:12 發表
葉承揩係唔係仁安既駐院醫生, or 係屬翹康診所掛單醫生???開刀 or 聯針手勢如何???

what is 袁醫生 full name ?? 開刀 how much??

Dr. Yip's name is not shown in union's website~ I think he is 翹康診所醫生 only

the full name of dr. yuen is Yuen Oi Shan, Connie

伯爵府

原文章由 star128 於 07-9-18 15:33 發表
1)o, where did u get such news?
2)how can i know if any other time will have such arrangement?
3) can i carry bb to my bedroom so that my relatives can see him?
4)can i carry bb to my bedroom to feed ...

you can ask the ward directly by yourself to clarify it~

3-4) you can only bring your baby to your room if you live in private room. there is a room for feeding baby for all moms

伯爵府

you cant visit dr. yu in union
you have to go to hilton ar!

伯爵府

原文章由 star128 於 07-10-8 18:22 發表
請問仁安入院後有冇講座教餵奶,沖涼,湊BB?是否需要報名?

everyday for feeding baby after baby born
bathing : ~2 times weekly
they will show you the schedule when you do the registration.. just go there, no need prior application (prior application for only post-natal exercise)

伯爵府

原文章由 KUROMI-BB 於 07-10-9 10:46 發表
有冇人知仁安有冇產後腰封賣,係咪開刀生完姑娘會問你要唔要?幾錢?有冇牌子架?

free of charge~ included in the 開刀 package

伯爵府

原文章由 TLLBB 於 07-10-9 10:38 發表
但佢地產前講座好full, 又只開1, 4, 7, 10月份, 10月份的已滿額; 我唔知道另外再有班教喂奶, 育嬰...你講的係咪生了之後呀? 如有係產前, 我都想參加, 可否告知怎樣報名. ...

yes~ those are 入院後講座

伯爵府

原文章由 Doobi 於 07-10-9 15:19 發表
我想問下生左之後都可有course上呀...咁係幾時報呀,我8月中去book10月份8堂產前講座都full 啦,幾誇張呀,我只book到1堂10月25日這堂咋:cry:

no need to 報名架!
:mrgreen: 睇番schedule.. 有d daddy都可以一齊上!

伯爵府

原文章由 Doobi 於 07-10-11 18:08 發表
咁即係點呀,個schedule在那裡攞呀??先到先得呀

入院時會俾架喇, 仲有dinfo for打針/健康院/產後運動CD 一次過俾架!

首頁

尾頁

跳至