興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

呢本書我有睇過 (唔知係咪同樓主講既同一本呢?!)有兩個故仔我都好深刻, 其中一個就係樓主你講呢個,
個事主根本唔肯去發洩自己既情緒, 因為職業關係佢依然覺得自己撐到,
真係好可惜...
另一個就係講個精神有問題果個女人自殺既事,
雖然係女人但發起狂上黎力度好大, 一個飛將軍分分鍾俾佢拉去賠葬...
救完佢之後又再尋死, 終於俾個女人成功...唉...
雖然消防之前有D唔係咁好既新聞. 但其實大部份都仲係好好的,
只係有D 心理歪曲了...消防仍係值得尊重的

帝非天    發表於 18-8-6 15:35
黃甜甜    發表於 17-1-15 10:59
Jolin_Yuen    發表於 15-11-25 14:58

水晶宮

caca8j 發表於 15-11-24 17:13
請問書名?
好有興趣

我睇既係呢本咋

tsung    發表於 15-11-24 17:54

水晶宮

peppep2012 發表於 15-11-24 23:41
搵到相 我完全唔知有件咁既事
本書個消防員話, 當年件事係車尾有個學生好好彩無事亦無傷 (簡直係奇跡), 如果我無記錯, 佢第一句講既係『今日要考試』....唔知佢係嚇到傻左定係真係點...果時我初出反做野, 無記錯都係年尾既事, 呢單野實在太震撼, 唔係報紙登晒真係好難令人信...

帝非天    發表於 18-8-6 15:56
Ice19740902    發表於 15-11-25 23:15
Jolin_Yuen    發表於 15-11-25 16:16
alienalice    發表於 15-11-25 12:05

水晶宮

天道總司 發表於 15-11-25 00:46
我幾年後睇過無線新聞節目,訪問過一個男仔(可能係你講既生還者),當年未有西鐵,仲要靠巴士出入時,佢話 ...
其實我覺得呢次失事中最令人心UP既係,自殺消防員跟講呢件事既消防員一齊去救人時,
有個女人俾座位既鐵枝插左入心口果度, 但佢未即時死
兩個消防員一睇都已經覺得佢係無得救(即救入醫院都未必救得到),
但個女人見到兩個消防員黎到, 即刻好安心...
可能就係呢件事, 個消防就睇唔開有心病了, 最後自殺...
其實做消防員既, 心理質素都應該好好, 但佢地始終都係人...
發洩唔到就走上不歸路...好可惜

帝非天    發表於 18-8-6 16:01
barbiewong    發表於 16-5-20 22:55
ilovemagao    發表於 16-4-13 16:26
rainstarwater    發表於 16-1-16 13:35
Jolin_Yuen    發表於 15-11-25 16:36
supperwing    發表於 15-11-25 11:38
咸蛋三寶飯    發表於 15-11-25 11:22

水晶宮

happybebebe 發表於 15-11-25 10:06
事後,涉案的貨櫃車司機李秋榮被控危險駕駛罪,2005年7月29日,區域法院宣判他危險駕駛導致他人死亡罪名成 ...
咁都要『不服裁決?』咁多條人命, 真心希望佢晚晚訓得好...題外話, 個人認為香港既交通意見既刑罰太輕, 根本無阻嚇作用...

帝非天    發表於 18-8-6 16:02
風扇    發表於 16-1-18 00:18
Ho_BB    發表於 15-11-26 13:28
咸蛋三寶飯    發表於 15-11-25 11:22

水晶宮

GOGOASIA 發表於 15-11-25 11:01
其實你講晒本書啲故事出黎會唔會對作者唔太好?
我明白睇完本好書會好想分享比人,但都要尊重下作者。
只 ...
其實都應該唔會既,你睇下幾多JM 係到睇完後幾有興趣
當係本書既簡介...詳情請參閱各書籍

帝非天    發表於 18-8-6 16:18
sunshineday    發表於 15-11-26 12:32
Jolin_Yuen    發表於 15-11-25 16:46

水晶宮

sunshineday 發表於 15-11-25 16:29
10/ 之前上電視光頭的許SIR比人感覺有D寸, 但一定係有料之人,
打風會專登出去逆風而跑來鍛鍊身體,
但鐡人 ...
係成立左坍塌拯救專隊成立, 不過資援好唔夠,睇佢本講都係靠D消防員自已當值以外時間操練,
亦沒有特別既津貼之類, 真係只靠消息員自己既心意,
唔知幾時可以好似警察既飛虎咁有條專屬TEAM呢

水晶宮

db7mu23 發表於 15-11-25 16:45
〈唔知幾時可以好似警察既飛虎咁有條專屬TEAM呢〉

近期來說 ,都好難了,聽聞現任處長,將大部分時間,用 ...
其實好慘...其實D大粒既都係由底開始做起, 佢地既苦無理由唔知, 但係咁囉...以前香港公務員係『高薪養廉』, 而家公務員人工對比返其實唔係好高, 好多仲CUT福利,
但呢D錢個人黎講真係要用既, 因為佢地係屬於『養兵千日』果種,
有D野唔係慳得就慳既...

水晶宮

ilovemagao 發表於 16-4-13 16:37
好心痛d消防員救護員
希望佢地唔好為左救唔到人而自責
但人心肉造....
其實好多工種都係需要有返D使命感先做才好, 好似警察、消防、醫生、教師、護士等等...
或者咁講, 你要鍾意個工種, 先能投入,
不過以上所提既工種, 精神壓力都唔細, 特別係對人命既,
所以都要自己既心理質素高...唔係自己都辛苦

帝非天    發表於 18-8-6 16:27
ilovemagao    發表於 16-4-18 15:15

水晶宮

muimui120 發表於 16-4-13 17:25
回覆 sunshineday 的帖子

故事5果個係我表哥,佢好慘,咁就一世...

請問你表哥而定點呢?! 件事都應該有成十年了...佢情況如何?!
當時睇到都覺得佢好慘...但佢唔係工傷...政府幫到佢幾多?!

水晶宮

muimui120 發表於 16-4-17 20:00
回覆 Chirley 的帖子

好多謝大家既留言同尉問,件事好似08年發生,應該發生左8年,現在表哥3x歲,但佢用輪 ...
多謝你既資料, 真係好可惜...
不幸既事都發生左, 希望佢可以積極咁生活下去...祝福佢

水晶宮

前日發生既火災令到個年青消防員走左,
雖然有少少離題, 但九年死左八個消防都係因工走既,
政府幾時可以檢討消防既裝備係咪新、夠呢?!

水晶宮

ddkaka 發表於 16-6-23 13:16
【星島日報報道】立法會正審議《二○一六年撥款條例草案》,人民力量陳志全、社民連梁國雄及工黨李卓人在 ...
係, 明白, 仲有d離地既所謂議員自己人工高福利好唔駛用命博...

水晶宮

sunshineday 發表於 16-9-21 13:35
昨晚看了BIG BOY CLUB, 訪問了幾位消防員.

其中一位是控制中心聽CALL的,
多謝分享。講起淘大單野, 無錯政府係唔建議市民送食物果D咖,
除左已有安排外亦唔知D食物安唔安全,
不過當你睇到一班消防員咁辛苦去救火救人,
佢地既食物只係凍水開杯面, 正常人都唔會忍心啦?!
再者記得之前亦有其他消防員分享過有次同警察一齊出勤時,
大家同為紀律人員, 但警察果邊既安排唔單食物好得多、份量多,
連泊車地點都就腳方便得多...
點解大家同為執勤分別會咁大,
內部人員真係要好好研究下...

水晶宮

akarisobb 發表於 16-11-16 21:25
當年發生是7月10還是11日,我好記得,因為沙士,好多學校要補番上課的日子,所以好多學校未放暑假,當年車 ...
我唔記得實際日子, 我只係記得果年應該係SARS,因果年我都岩出黎做野無耐...突然見到呢D咁震撼既新聞, 唔識反應, 成班同事圍住睇...
最令人嬲既係, 個問題貨車司機, 最後判佢都唔係重, 但佢都仲要上訴話唔公平,
都痴線咖咁多人命...佢真係覺得自己無問題?! 希望佢夜晚訓得安好...
同埋呢件事亦令我慢慢覺得, 香港既交通懲罰實在太低, 就算死人都判得輕...實在唔合常理
死神往往不知不覺係身邊走過都唔知, 唔知你係呢件事後會唔會對生命有另一層既感受..
不過點都好, 你真係好好彩...之前見有人分享過呢件事後, 有D人真係成年唔敢再搭巴士或其他

水晶宮

sunshineday 發表於 16-5-30 11:17
坍塌搜救隊經常要出動
係, 而且佢都好似都係自願性質, 無咩BACK UP咖...希望呢方面可以爭取到佢地應有既福利同BACK UP!

首頁

尾頁

跳至