自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日睇左都市日報,港鐵話佢地既決定係保障乘客安全,睇左即撻著,賤人機構行古惑加價,用古惑招優惠過骨已經算,打風又停駛又呢樣果樣,搵咁多改善車站原來出事派紙皮俾人訓咁大把,一些應變工作都沒有,良心何在,買港鐵分左紅都賺唔安樂呀!正苦回購啦,仲俾人用阿公當搵錢工具,本未倒置

irenecc    發表於 12-7-25 23:18
肥妹心    發表於 12-7-25 21:27
961123    發表於 12-7-25 19:38

複式洋房

回覆:港鐵成日加價,出事叫人訓紙皮

打風都總算災難一種,最起碼有措施做,派下毛被緊急包以不時之需,風後提供車輛安全送到屋企附近等等都可以做,只係事後解釋,一味扮演所謂良心企業,去食屎啦

複式洋房

引用:每人一間總統套房!再賠償$10000!港鐵職員

原帖由 tszyan818 於 12-07-25 發表
每人一間總統套房!再賠償$10000!港鐵職員跪地向全港市民道歉!滿意未? ...
呢種似五毛黨啦

woodpecker  原來唔同意見嘅人就係五毛,你咁嘅思維,唔好話俾人知你支持民主呀。  發表於 12-7-25 22:15
Ivy07  你呢種似打手  發表於 12-7-25 19:44

複式洋房

問題完全睇唔出係管理同指引出問題,係管理層做唔好,淨係諗點賺錢有咩用,唔用良心諗一下,算吧!而家根本有太多一班死好多人既人,世界未日早點來吧

複式洋房

我好相信港鐵職員盡左最大能提供的協助,但管理既去哂邊?決策既去哂邊?我既帖係想講出危機應變重要,一切只靠舊式指引,根本唔會打造良好環境同人既互動性,我相信如果我地好似日本有地震,情況同大陸同胞一樣咁亂無秩序

angelkinki  會甘混亂,就係因為hk有你甘ge人。  發表於 12-7-25 22:32
woodpecker  都會呀,因為香港都有好多無賴兼嘈狂嘅人,淨係識鬧,淨係諗自己。  發表於 12-7-25 22:20

複式洋房

回覆:殷!! 的帖子

地鐵係"公共交通工具",係屬於每一個香港人既,係有用納稅人打造出來機構,係有人只為俾人賺錢而推出去成為市場炒作工具,我做到偉人,會死好多害蟲,我真係唔怕做呀,惡人自有惡人磨

angelkinki  我想你誤解左"公共交通工具" ge意思。或者,你係共產黨?  發表於 12-7-25 22:33

複式洋房

回覆:lala1016 的帖子

我無咩高見,我有朋友都困在那處,有些老闆好就安排得好,但唔係個個都咁好彩,每個人只要用心諗下就知有咩可以做,盡量以安全同負責任角度去看待事件,香港已經好有褔氣係呢場天災無死人,搭飛機時您都可以留意佢地發展好多應對措施,只係一個緊急包(有水,雨衣/風衣,即食乾糧,小電筒,3a電,求生基本手冊)已經救好多人,萬一真係唔係打風係其他天災人禍,都可以應用到

WChan  機票幾多錢? 地鐵車票幾多錢??? 點比呀!  發表於 12-7-25 22:21

複式洋房

回覆:kwhyfung 的帖子

呢種事係為左真係有事故而做好準備,為左做完呢準備就去歸咎利益而做,阿公可以收番;一直以來,起初由小學時,社會科目係有教育一個公民責任,去左邊?有秩序唔係靠強權同錢財建立,以制度為根,以教育為本,因為無制度先引來咁多唔守秩序既人!因為無教育先有咁多無賴!一直都係受教訓才冷卻時學懂其實太遲

方方媽媽  同意。人地好心比你地留係站內,又四圍頒D紙皮分比大家。咁都唔滿意。真無賴。  發表於 12-7-25 22:30

複式洋房

回覆:木土土 的帖子

我用心無用,同心唔同德亦都無用,有安排無賠償,法定既,人就會死心,要錢定安全番屋企見老婆仔女?每個住得香港既人都要有基本緊急常識,工作人員先快而安全處理,一味發癲搞事既人話知佢係咩水都要警告佢唔係就鎖住等差人捉走,防止引起混亂,仲有好多野但唔係我去諗去講,問題有無人立有無人做,否則一切只係癈up

複式洋房

回覆:白活 的帖子

呢方面佢地安排唔到係值得理解,因為太多樹倒及山泥,以港鐵既建築反而安全,問題係適當供應同安排

複式洋房

回覆:siukei17 的帖子

您點知我無去?不過講您知都無用,您永遠都唔會明,太多人只會想"好在死果個唔係我"既心態留言

複式洋房

回覆:chair 的帖子

我肺話係因為有人唔明,但起碼識諗下點令有難既人好些,值得我冒"肺話"之危答佢

複式洋房

回覆:不明白 的帖子

我都同情同支持被責罵的工作人員,因為我都有家族既人做前線港鐵,我一直都好合作盡乘客責任,問題係令乘客不安,令前線無咩好做既問題係邊?氣憤同受苦係有做野既人,一直困住警覺同互助心情,慨得利益者睇住出面既人生生死死

複式洋房

回覆:siukei17 的帖子

哎!!您都有諗到呀?咁您有無幫忙?或者最低限度係bk呼籲去接人果d除左拿野,經開有位都順路幫下?

複式洋房

講真,站在有朋友受難同入面做,要小係咩都無做只係收紅既高層隊下面既人做同俾人小,又存在部分只為博取利益既人留難真心協助的人,每個人能在錯後做好些,要的不是道歉賠償,到真的賠償已經係慘劇發生,無法,呢個香港社會,自己係香港出生一直守法,只能見到人格一直腐爛,生蟲,教育已經改變不了,算了,盡人事

首頁

尾頁

跳至