婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我剛生左個女,我亞媽幫我湊左2個月,但因為身體唔好,所以一早講左淨係陪我坐月,所以一早c6搵左99幫我湊亞女,佢一口答應,但原來~~~~

我99只係做左3日,就俾我c6抄左啦,原因係:

(1) 唔識沖奶(包括摑奶粉--要平殼,但佢求奇筆一羹就算,搖奶時好似bar tender咁上下左右搖,所以起左好多泡)
(2) 唔識掃風
(3) 唔識沖涼,叫佢同亞女洗頭洗得乾淨d,佢話,日日都要洗架啦,求奇得啦--當時我c6都在場~~
(4) 唔識換片,仲換得好慢,我食完飯,佢去換片,我去執碗,洗碗,抹碗,擺好,佢都未換完一條片~~~所以有一朝因為換得慢,我亞女"黃豬射尿",成身濕晒,又唔同我講,自己亂去搵衫,好彩唔係好凍,唔係我個女就會冷親啦~~~
(5) 無衛生意識,成日叫佢開奶前/換片後/抱亞女前要細手,仲要用鹼液個隻,但佢可以換完片,唔洗手就去開奶,叫佢去洗,居然話換片前洗左啦~~~~個女嘔左奶(我地用個兜仔裝住),d奶居然倒係洗手盤就算,哇,個洗手盤會用來洗面架,點得呀,我問佢嘔左幾多,因為我地要記錄亞女飲奶份量,佢竟然話不如倒返落個奶樽去量度啦~~~
(6) 中午同晚餐,係我煮俾佢食,我12:45食lunch,7:00食dinner,話我食得早,又話自己lunch唔慣食飯,鍾意食粉面喎,我之前問佢想食咩,又話無所謂,但轉頭又有說話聽~~~
(7)永遠係我c6面前唔會有說話, 但c6一返工,就有好多野聽,成日話"唔係咁架,我當年點點點~~求奇得啦~~~而家好似坐監咁,無自由呀~~~bb唔駛用紗巾,用祝君早安毛巾就得啦~~~"
(8)粗言衊語,因為我亞女飲奶慢,要"乙水"先肯飲,佢就同我個女講"乙水"你飲奶好似嗌契弟咁~~~~

我地都教左佢好多技巧,但示範俾佢睇時,佢又掛住睇電視,我老公激好氣,熄左個電視,叫佢留心學,但實習左3日都唔得,我地怕我返工後亞女會有事,所以決定炒佢~~~

同佢講,佢唔覺得突然喎,好似預左咁(好似係故意做得差,等我地出聲,好過自己話唔做,驚得失個仔),我老公就有d內疚,因為99係辭左安老院份part time護理員工作(咁污糟點做呀~~~)來幫我 (我地有俾extra錢佢湊女),覺得令99無左分工,但我絕無內疚,因為係佢令到我2頭唔到岸,攪到我亞媽要返返來幫我,直到我請到工人,佢連問候都無呀~~~~我亞媽真係有義氣呀,我一出聲,就肯幫我,連自己腰骨唔舒服都唔理啦~~~~

不過,我屋企人對於99唔做,個個都話"放下心頭大石",因為都怕我個女會出事呀~~~只係擔心我亞媽,身體頂唔住~~~~

媽媽,我愛你,99,我好憎你呀~~~~

ps,我99有4個仔,但原來都係唔識得湊bb,我c6真係命硬呀~~~~

男爵府

哎,點解我地d99咁難頂架~~~~~

男爵府

原文章由 ching070707 於 08-3-26 10:57 發表
我同你雙反...
我初初被個女我阿媽湊...唉
佢同你99做d野一樣..我都係有四兄弟姊妹
我都唔明白我點解可以長大度...
我阿媽重成日 ...

真係家家有本難唸的經~~~~

男爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-3-26 12:02 發表
睇個樣你奶奶根本唔想揍啦!
佢做開野要搵過份工唔難啫。
好多人講明唔揍孫架,好辛苦架,
好似我奶奶咁,比錢都唔肯揍架!

哎,如果你真係唔想幫我湊,當初就唔好應承我啦,而家又玩野,攪到我兩頭唔到岸呀~~~等我c6當佢係受害者,扮晒可憐呀~~~

男爵府

原文章由 麟媽媽 於 08-3-26 15:17 發表
呢樣係佢地高招,話晒食鹽多過你食米啦!
我一開始都無諗過搵奶奶去幫手,
實情幫唔到手,又有說話聽盞自己捉蟲!
一定要快d 搵到工人,
因為揍BB 真係勞心勞力既,
你媽咪幫得手都唔係長遠之計,
因為好辛苦,怕亞伯母腰骨頂 ...

同意呀,我99真係高手呀~~~~

我都好努力搵工人呀,希望快d可以減輕呀媽既負擔啦~~~

男爵府

原文章由 bb123321 於 08-3-27 00:49 發表

你c6幾好吖, 大義滅親, 唔你个个錦架, 比个叻佢

hehe,多謝~~~~

但佢炒左99後都有少少內疚,因為99係辭左安老院份part-time護理員job黎我屋企湊孫,點知,佢唔能夠做好呢份工,所以c6覺得唔好意思~~~但我就覺得,係99自己羅黎,教晒所以野俾佢都堅持唔跟住做,都唔知係唔係故意想我地炒佢添呀~~~~

男爵府

哎,雖然我99搬走左啦,仲有d衫/牙刷/梳係我屋企,d衫又唔摺,求奇咁勾係房門後面,我都唔知點好,真係唔想掂佢d野呀~~但佢肯定又有藉口上來話拎野,等我c6請佢食飯啦~~~

男爵府

原文章由 Doraemon_ng 於 08-3-27 13:40 發表

其實你如果仲未請到工人, 不妨考慮下育嬰院暫託先啦! 可以叫你阿媽幫手帶返學同放學麻!
咁樣, 你阿媽都唔使咁辛苦啦!

我唔放心擺去育嬰院呀~~~~

男爵府

原文章由 OneOneMa 於 08-3-27 13:46 發表
唏, 你可以可以扮野問你 C6 幫 99 洗埋D衫好唔好, 話費事佢咁辛苦自己洗同埋咁重都要佢老人家攞... 然後去佢屋企食飯時一次過攞返俾佢... 哈哈哈... 冇藉口上去你屋企啦, 仲唔會有衫響你屋企, 連想去你度瞓的藉口都 ...

呢個方法我都有諗過,但我絕唔想上佢屋企食飯,因為一定要帶埋呀b上去啊~~~~佢屋企好污糟架~~~~

男爵府

最新消息:

岩岩我99打電話上我屋企,話上去拎返d物資~~~唉,我又未放工,我老公岩岩放工,好疲倦要訓覺,個女又訓左,得我亞媽係屋企,仲要招呼佢,佢個新抱(c6個亞嫂)之前都打過上屋企,話想探亞女,好心啦,明知人地訓緊覺,你探咩喎,係唔係要人地特登起身來招呼你先,你地自己得閒,唔代表人地得閒呀,最好笑係次次去到我屋企樓下先打上來,話我係你屋企樓下呀~~~哎~~好彩我而家唔係屋企,真係無眼屎乾盲呀~~~~

首頁

尾頁

跳至