自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-12 23:32 發表
"媽咪: 我好似多咗個朋友仔, 可以同妳分享我既心事!"
呢個就係我唔返工既其中一個目的, 我今日做到啦, 好開心又感觸, 我既付出, 阿囡終於感受到!
(阿囡由bb時婆婆湊, 至2歲返N班時返嚟屋企請工人姐姐湊直 ...

我都為左13y仔 & 3y囡做左1年多全職mami,不過我都覺得值 希望有朝一日我同個仔都可以打成一片

男爵府

畀面勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-12 23:57 發表
多謝您哋既鼓勵!
佢今日同我講時, 我哽咽咗幾十秒, 因為由初初咩都唔同我講到而家放學一落校車就無停口, 真係好大分別, 用咗好多耐心同控制自己既脾氣, 真係唔容易
大家一齊努力, 加油! ...

我仔以前又係乜都5同我講ga,直到阿仔有D事發生左,而+有見心理e生,我開始醒覺耍多關心個仔,同埋控制自己既脾氣 係唔容易ga,有時真係激到我彈起,不過經過一段時間努力,而家總算對住我多左講自己嘢,雖然我知佢心裡仲有好多嘢收埋,但都好過乜都唔講吖

男爵府

畀面勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-13 01:21 發表
我每年攞成績表時(由小一至小六), 各級老師都話佢多嘢講, 但總係回家後無嘢講, 老師都唔相信! (我同爸爸覺得佢一路長大, 如果反叛期我哋咩都唔知會好幣, 咁啱quit咗份工, 商量後, 爸爸希望我放多些時間响阿囡身上希 ...

我都多謝你鼓勵吖
講真吖,為左呢個仔,我不知流過幾多眼淚,有D嘢又唔可以同人講,真係好辛苦ga
你講得啱吖,就因為佢地開始進入反叛期,所以我地更加要放下工作,全心照顧佢地,起碼佢地將來變成點,我都唔會比自己後悔當初冇好好教他麻

男爵府

畀面勳章

原帖由 CINDYC 於 10-6-13 01:48 發表
平常心面對, 我哋盡咗力已無悔, 唔好逼自己太緊, 試下多角度思維, 總會有些得著, 一齊加油!(我諗住佢中三後出番嚟做嘢架, 唔知到時捨唔捨得 )
...

中三後基本上都穩定,只睇你捨唔捨得囉 我就唔使諗la,因仲有個細囡要睇

首頁

尾頁

跳至