自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 rainstarwater 於 08-7-25 16:31 發表
我諗又唔係咁掛~
有冇企人地角度睇下件事呢?
佢係藝人,比人影ok呀,但記者係都要近鏡影佢個女個口喎,影完,上封面,大造文章,係人都睇到......然後,佢個女可能會受指指點點,弱小心靈被傷害,又可能成為綁匪目標~~後果可 ...

佢做得呢行就要畀人影,屋企人畀人影都好正常,咁叫佢唔好做囉! 但又唔捨得賺$有乜計呀.
李亞鵬叉住人地條頸,唔係推咁簡單,你估佢"推"又會細力嗎. 真係反面教材! 我地做人父母連講句說話都要好小心,何妨打人mouth: . 我覺得影完就算大造文章又點? 讀者自己識分乜嘢係真係假.
通常登小朋友相都會"傘"對眼,如果綁匪真係要綁佢又會幾難? 佢地實做功課先綁,點會唔知佢個樣.
佢咁有米又咁緊張又唔帶多2個人去保護屋企人?!
佢個女要接受現實,名人之後一定有人指指點點,針冇2頭利架!
點樣講都係李亞鵬唔啱,道歉又點,是否叫d小朋友打完人就say sorry就ok? 王菲鐘意d男人都有燥狂症,可能佢自己都係咁!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 juicypig 於 08-7-25 16:38 發表
我覺得李亞鵬今次無錯, 有時有d野講就易, 教小朋友當然係話動口不動手啦, 但礙於當時既環境個女被人冒犯同挑釁就好難控制囉, 人有七情六慾, 唔係聖人, 況且個記者真係唔抵幫, 好攪唔攪, 想影小朋友個咀仔 ...

坦白講我唔係幫記者,不過唔抵得d藝人要出鏡就揾人影,一唔需要就話人滋擾 . 係人都知道佢個女個咀曾經兔脣,遲早都要見人,越收埋d人越想影架.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 54heima 於 08-7-25 17:12 發表
艺人...只是一个身份一份工...行出黎温人影是工作需要...不等于要自动放弃私隐...

佢地鐘意時就唔係私隱,唔鐘意時就係私隱囉.
呢件事上佢係過激咗,打人永遠係唔啱,人地點樣挑釁都好,只怪佢EQ低.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 juicypig 於 08-7-25 17:20 發表

呢d係我睇法啫,人人吓吓話私隱呀,保護屋企人就打人,咁就天下大亂. 有錯咩?!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 上校車 於 08-7-25 17:26 發表

如果我咁不幸有兔唇, 我都唔鍾意人地focus 在我唇上
正等如你見到上有唐士縱合症的人, 你會唔會眼甘甘望實人o丫
咁樣做只會令到人地唔舒服
何況佢而家唔係望咁簡單, 用個鏡頭好似影昆虫咁近咁對住
佢媽媽同兩歲既 ...

唔緊要,大家都唔知個記者點影張相,我assume唔係咁近距離因為佢亞媽抱住bb,難道佢會企定定畀記者影?! 一定走夾唔唞,咁李亞鵬見到就捉住記者啦.
我唔係在bb傷口上洒鹽,只是評論遲早會有人影到啫.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kitty0502 於 08-7-25 17:32 發表
唔知當有一日你同佢既身份調轉,你又會唔會講得咁輕鬆呢?

你係話我做娛樂圈人? 會盡量保護屋企人但唔會打人.
sorry我唔係記者,只係頂唔順佢打人啫.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kitty0502 於 08-7-25 17:56 發表

我無話你係記者,只係叫你諗諗,如果你個女有缺陷,一味比d記者追住黎影有缺陷既地方,已經叫佢地唔好影仲要追住黎影咁你又會點做?
我覺得有d人話李生打人就唔岩,又話唔都唔應該出手...我都想睇下大家如果調轉身份會點處理?
相 ...

我只係回應番juicypig話我係記者啫.

如果調轉身份都唔會打人囉,可能咁講你唔信啦...唔係點講你先信我唔打人啫...相信你都覺得李生打人唔啱卦?!
如果記者追住影只好急急腳咁走人. 唔係點呀? 唔通打人? 呀,李生真係打咗人,好嘢,有guts保護家人,大家要體量佢,唔好報警呀,個記者衰先,畀李生打多2吓就啱,最衰冇"架餐"...

[ 本文章最後由 ying2 於 08-7-25 18:15 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kitty0502 於 08-7-25 18:13 發表
對唔住喎,我覺得佢打得好:;pppp: [quote]原文章由 ying2 於 08-7-25 18:10 發表

我只係回應番juicypig話我係記者啫.

如果調轉身份都唔會打人囉,可能咁講你 ...

咁我冇嘢好講lu
原來用武力係最有效,咁你就咁教下一代啦.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Elefant老婆 於 08-7-25 18:17 發表
呢個問題好簡單架咋喎。

1)李亞鵬叉人條頸,起飛腳打人。
原因:為咗保護個女。
行為:唔啱。

2)記者不顧一切去貼小朋友面影相,人地叫佢唔好影當人無到,講野有心挑撥人、唔尊重人。
原因:為咗份工。
行為:唔啱。 ...

讚成講法. 我都唔覺得記者啱. 我不讚成打人!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kitty0502 於 08-7-25 18:20 發表
我點教我下一代係我既事,關你q事呀:;pppp:

kitty, 一直我對你都冇講乜嘢,點解你咁回應架?!
我覺得"關你q事"係好粗語,可能係你日常語,希望你唔係針對我啦!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Elefant老婆 於 08-7-25 18:22 發表
如果唔係個記者咁「出位」叫人「XXX,丫笨」,人地點會無端端打你(真係睬你都嘥氣啦)件事咪唔會發生囉。

李亞鵬又點會有懆狂症,係嘅話佢呢D新聞會不斷都有啦,唔洗等到依家。以前萬子同洪朝瘋就真係有懆狂症喇。 ...

咁可能唔係叫懆狂症,用詞錯咗,佢只係激動咗.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 eva1320 於 08-7-25 18:50 發表
唔好話你係當時人, 唔關我事, 我睇到佢咁回我都火火地

講野懶係C文, 但係就好識得撩交鬧

eva, 對唔住,我唔係懶係C文,我真係覺得呢句話有問題架,點解話我撩交鬧? 只不過討論這件事而已,你覺得我在喊交 .

反之,kitty真像撩交鬧,做乜用紅字大大隻啫,我又唔係睇唔到,我又冇話讚成李生打人嘅媽媽就不識教仔,只不過佢話到明咁支持就叫佢go ahead.

好彩都有幾位媽媽知道我講乜. 我讚同elefant媽所說的話,記者有唔啱,李生也唔啱. 正所謂精人出ロ,笨人出手. 李生笨咗了!
Diana事件應該不簡單,我覺得並不只是記者追車,背後是個謎,英国還有很多說法.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-7-25 22:23 發表

我綽號係'長篇大論',無得再簡短架喇!!!話改改咗咁多年都改唔甩...一樣咁長氣,,,原諒我吧啦~~~

咁我之前做文職吖嘛,早兩年自己test自己打倉頡速度係一分鐘79個字,依家就唔知LU ...

我用手寫板咋! 真係佩服,佩服!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-7-26 01:02 發表

你都試下學倉頡吖...查實唔難架!係初頭要記下部首之嘛...我初時都係學速成,半日已經識,但好慢,又要成日望住部MON摷字,之後至學倉頡,三日內就識,要打得快同熟都係靠你成日打,嗰陣我開頭會迫自己上網同人傾偈時只可 ...

有邊本學倉頡書好買呀? 小蒙恬有冇得打倉頡架? If not,買乜software?
我中文其實唔太好,外國回來的,但keep住寫中文所以記得d字.

男爵府

好媽媽勳章

[quote]原文章由 宇晴軒 於 08-7-26 01:11 發表
想問一下?????

如果我和女兒出街突然被人非禮
那我應該點做
------------------------------------------
如果我大聲喝止無效呢?
如果我大聲呼救沒人幫呢?
報警嗎?
是不是等他非禮完,過引完,才對遲來的警察哭訴呢?
打人真的是唔啱嗎?
----->非禮不同影相,不能雙提並論. 非禮已經犯罪了,要捉住個犯人啦,捉住情况下有身體接觸是無可被免啊.

有人可能覺得個小朋友被人映吓相嗟
有什麼大不了,有什麼傷害呢
我可以話你知,一個兩歲小孩,只要被人大聲一嚇,可以大病一場的....
----->講得啱,小朋友可能係被李生嚇親多d! 記者影相係唔啱,但相信唔會大聲嚇佢,只係影. 佢老豆咁大聲鬧先嚇親佢.

當時李生已多次出言不能映相,那記者有聽嗎?
----->記者當然有聽但冇停止,還想李生出手,所以李生中計!

[ 本文章最後由 ying2 於 08-7-26 01:34 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 shamapple 於 08-7-26 09:35 發表
呢個問題真係有一個升小五學生問我,不是我相題並論或是虛構....

係小朋友生活圈子,好多時都會有呢個情況....

佢地唔懂分得好清楚,因為世界沒有非黑即白....

好多時,係靠大人去演繹比佢地知道.....

昨天問一班學 ...

我覺得你這幾個解決方法都好好,最緊要教d小朋友知道打人不是解决方法呀! 我個小朋友好細未入學,我已經頭痛緊點教佢就算唔likey都唔可以打人,唉,李生這行為真係會令d細佬問"點解佢可打人我唔得?",大人"佢保護bb唔畀人影相啫",細佬夠話"我保護我件玩具唔畀人搶啫,所以點解唔打得人?"
我地大人當然知道這是2回事,愛子心切啦,細佬仔知鬼!

我有個奇想:如果他打的是女記者,唔知大家嘅回應係點?

kitty, 抱歉,如有"慕犯"咗你的細佬仔,對不起請見諒.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 tung 於 08-7-26 14:48 發表
今日聽收音機,都有主持講呢單野, d主持都感覺記者錯, 但係李生都有錯.有一個主持話.全中國13億人,佢選擇做呢份工就預左比人影, 佢有今日,都可以話係記者捧佢出來, 唔係有野宣傳的時候,記者點影都得,冇乜野出的時候就 ...

李生話"平時點影佢&太太都得...",乜係咩? 人地未影相已經走夾唔唞啦,又傘又擋又惡,真係覺得d藝人講嘢好假. 佢地酒吧開張時就可能係任影嘅.
佢保護個女係啱但用錯方法.
個記者有冇貼住佢個女塊面影相就唔知,因睇電視就睇唔到,只知道係人都知多記者採訪梁劉聯婚,李生第時咁緊張就帶多2個人保護個女,好似千億少奶去ocean park咁咪得囉.
依家d記者係咁架啦,冇操守唔理人感受,被得一間第二間又係咁! 可以點? 世風日下道得淪亡.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 kaka427 於 08-7-26 17:37 發表
我本身好鐘意王菲d歌既
但我就覺得佢個人太有性格
佢初初出道同而家係完全兩個人
初出道個人好識做人
http://hk.youtube.com/watch?v=ouMc0YlePTk&feature=related

又好識同記者打交道
因為需要幫佢嘛
但係一紅左
...

我覺得你講得好啱:
"但係一紅左
就即刻扮有性格
每次見親都黑口黑面"

王菲唔做之後有邊次係笑客滿面影相架? (除了四川籌款活動)
不過佢息咗影所以唔接受影相,但佢以前紅咪又係d人捧起佢. 話唔唱歌就唔唱,做着佢d fans就 .

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 天禹BB 於 08-7-26 17:44 發表

影相對於李生來說 可以說是司空見慣 你不影他 他可能不高興
但他做明星這麼久 怎麼只有這一次打人 如果不是嚇到他女兒 我相信他也沒可能這麼大反應 要知道明星打人有多大影響 ...

我相信經過這次佢會唔再帶個女去多記者的地方. 其實佢在內地有冇打人我地點知?! 佢地私地下攪掂啦,這次係香港記者又報警先咁大件事. 內地人打架真係好平常架咋,不同香港吓吓講法律.
在電視裡真係聽唔到佢女兒crying? 只見佢女兒望住老豆同人鬧交!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 LengLeng 於 08-7-26 19:10 發表
個2個記者又好好咩?唔見得喎!

根本冇人話記者好好,不停話記者&李生都唔啱.

就我們電視所見,真係冇聽到李生話可以遠距離影,其實梗係可以遠距離影,因為佢都控制唔到啦.
國內d記者應刻冇香港d咁狗,所以冇打過都唔定,我都唔知,但我相信國內發生乜事都可以拆掂佢,尤其李生識咁多人,無從稽考!.

首頁

尾頁

跳至