懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bobomami 於 09-4-3 15:34 發表

秤骨 (算命不求人)_年干支重量http://hk.myblog.yahoo.com/jw!PxuJiMyLBRFhnx0uEhezkg--/article?mid=558

秤骨 (算命不求人)_月干支重量http://hk.myblog.yahoo.com/jw!PxuJiMyLBRFhnx0uEhezkg--/article?mid=559 ...

我啱啱計咗秤骨歌-->我睇通勝書和網上通勝揀日子,但我揀啱日子時辰的,秤骨歌就不好... 奈何秤骨歌好的,啱啱通勝個日係"凶"日,但其實凶日也有吉時. 你會如何選?
(仲未check醫生醫院得唔得)

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ganbatei 於 09-4-3 18:10 發表
Ying2,

我都唔知架, 我覺得我個情況同照Oscar一樣, Oscar只有85%凖, 就算Oscar話無事, 但究竟值唔值得為诤底嗰15%-20%機會去做抽羊水…..究竟有無媽咪能夠100%肯定BB出生時完全健康?
我今日就不停咁問自己哩個問 ...

睇吓你有幾信這個醫生,好似有d好pro嘅醫生咁,佢地話乜我地就信乜,都唔會再諗架嘞,如醫生話有問題自已又擔心就會抽羊胎水唔估估吓.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 catlym616 於 09-4-3 20:37 發表
各位,今日我去完廣華照結構喇!因為孖B,refer左去廣華的twins clinic,九點半去到,十點就有得照喇!個醫生好好,好細心同我照,照得好仔細,又解釋呢個係咩部位呀,正唔正常呀咁,都照成十幾分鐘呀!最正的係,醫生主動問我知道係仔定女未,我 ...

好羨慕啊,1次攪掂! 恭喜!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jelly-pudding 於 09-4-5 09:30 發表

hehe.... 我果件係黑色有橙色pattern, 背心款兩件頭.

全黑色1件頭,最老土個款係我!!
到時見 . 希望雨晴都報到啦!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mincola 於 09-4-5 20:14 發表

alsan,

今次對c+做呢個structure真係幾失望o家, 佢平時產檢都算細心, 但估唔到佢做structure咁樣囉, 如果知佢咁樣, 我就一早book dr.lam啦....

我想問, structure係咪要22週前照o家? ...

係呀,structure一定要睇5官,心肝脾肺,腳趾,手趾,度大脾骨,頭圍呢d基本嘢,因為可以睇到有乜唔正常. 我都suggest你去睇多個c+(如果贊育都係照得馬虎).

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ahpink 於 09-4-5 23:23 發表
各位, 想請問你地會唔會係'乳雲'附近生左d粒粒(有d似墨), 而且係硬的?
近來我太太生左幾粒, 唔知關唔關懷孕事?

乳雲'附近生左d粒粒(有d似墨),係正常,因為色素沉澱. 但應該不是硬的. Suggest下次去產檢叫醫生睇吓.
我上次差不多臨生時,醫生都有check一次乳頭看看餵人奶有冇問題或者要注意d乜.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 高齡牛師奶 於 09-4-6 17:29 發表
妖..BK Short Short 地.打左d嘢無晒

想問下你地班靚媽咪..你地重左幾多呀?我重左20磅喇~我d同事話我成個波咁呀...好唔開心呀~~~
我睇返上一次,我8個月肚圍37"喇...但而家我5個月已經35”喇!!!點算好呀 !!!!
...

我啱啱度肚圍34",比起未有前重咗8磅,不過成日食嘢唔知d磅數去咗邊?
我個b都郁得比大女多,希望都易湊啦!

我早幾日去咗cwb總統商塲間孕婦鋪,買咗好多嘢好抵,今次係我大肚後第2次買衫畀自己: 上衫X4, 背心X1, braX4,tight pantsX1=$800. 上衫款生完仲着得番! 仲送咗條un畀我. (第1次在媽X世界買咗2條褲=$400幾! 已經半價! )
不過我塊臉好差,weekend仲同亞女去海洋公園曬一曬,又要買護膚品急救,2支嘢仲貴過我d衫!

mincola,
其實醫生冇同我度bb鼻骨,只係睇到5官,佢話鼻高高咀又靚冇問題咁. (其實佢地覺得冇問題已叫靚!)
其實你之前c+唔好,通常睇c+已經睇到晒,如不放心睇多個c+.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 piglet0529 於 09-4-6 23:04 發表

返到屋企再度, 原來係36", 不過真係好大個肚下.....

真係要control weight! 我醫生好緊張有冇超重,佢話重咁多係晒自己度唔健康又有排減,後期又辛苦.
其實凍嘢 i.e.ice-cream, coke真係唔好飲咁多,少少好嘞,對bb有可能有影響.
有fd嘅case:陀bb冇戒ロ食/飲凍嘢,小朋友氣管好差,染上咳就好耐先好返,要焗住去游水先好d. 天氣轉又咳又敏感,佢地2公婆都冇呢樣嘢. 所以佢勸我令可信,而且小朋友唔好咁早畀凍嘢/雪糕佢食.
另一case:飲coke,未有bb每日2罐,有咗每日一罐(戒唔到)佢係coke fans,生咗亞囡話有活躍証,超唔聽話好難湊. 到有仔仔,戒到幾日一罐,仔仔乖好多.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 silva 於 09-4-6 23:44 發表

我想問吓D奶袋有咩用架

太多人奶時儲起放雪櫃,留待bb日後飲用.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 高齡牛師奶 於 09-4-7 11:31 發表
about diapets:

Totally agree with cyma
unicharm,實在聽太多人講好好用..我無用過噃.因為卓悅唔近我屋企,我又唔想上網Order,所以一直都係用Pampers,好多人話.仔用 pampers好.女用huggies好.我地果班媽咪都係咁講,話仔用h ...

我用過unicharm& goon& pampers& huggies& fitti& nepia. 哈哈,都唔知點解咁多心!
unicharm&goon->試過M碼,好soft,比pampers片大塊,但我自己去門市買自己拿所以好唔方便冇用了. 上網又驚訂錯,好鬼多不同packing架.
pampers->newborn時用ok呀,貴d囉,冇漏,所以我諗我會用返普通嗰隻,母乳寶寶又貴d呢!
huggies->嗰時去外國冇帶片之下,冇得選擇,國際品牌只有huggies,其餘外國牌子,所以焗住用M碼,比較細塊但都ok冇漏. 外國原來有分for Girl & boy架!
fitti->想揾隻平d嘅尿片用,試M碼,好細塊架,quality麻麻.
nepia->價錢抵用,亞女由M碼用至現在L碼瞓覺. 不過瀨咗片會脹大,所以夏天有機會焗,要換勤d. 所以亞女1.5歲已幫佢戒片唔使煩...多謝nepia!!

如果bb中碼,i.e.我女7磅. pampers nb用3-4包已夠,睇吓大脾仔好唔好肉! 人奶b一日換成10條片,好肉痛!
有冇人用過goon nb? 好想試吓!

薯片我成日食,冇戒過! 所以可能皮膚差d!

jj, 玩得開心d,我勁愛上海嘢食!

牛c9,
唔使節食咁慘,只要食有營養嘅咪得囉...係呀,講就易做好難 ,我尋晚都咬咗我c6支雪條2啖 .
又食咗半包cookies.
mincola, 戥你happy揾到醫生照嘞 .

-----------------------
我冇諗過照4D呀,如果照揾邊個最抵?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 cellcellu 於 09-4-7 16:59 發表
各位,

我book左8月1日08:00開刀啦! 除非阿B等唔切, 都應該係呢日喇.

ying2,

我地會唔會係醫院遇上呢??

我諗緊23号或29号開刀呀,23号係38wks,29号係39wks,你地點揀? (驚等唔到29号 ) 如果29号就遇到你呀!

我亞女一直飲森永至現在,原全冇問題我地好開心,因為我&c6有皮膚敏感,好驚亞女都有呢個問題,所以一開始乜都冇諗就食佢,c6話食得好唔使睇醫生都抵番.
我嫂個女本來食日本雪印,後來去poopoo難轉森永至現在都半年. 我知道好多人都係食開某隻奶粉唔好轉森永ok,所以我諗咪越黎越多人食囉. 我今胎當然繼續支持啦.

喂,我見internet訂unicharm moony 90pcs nb $131,都唔平. 唔知依家pampers nb幾$,要去睇睇先.
我之前訂nepia畀亞女,送咗15pcs nb碼畀我,今次又可以試吓用!

係呀,糖水好難飲,你最好一take過吞晒唔好試到味,我嗰時分2次(因幾大杯),都ok冇試到味就吞到唔嘔. 之後c都要忍住唔好嘔.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 cellcellu 於 09-4-7 20:29 發表
ying2,

如果我地share一間雙人房就好啦!!! 唔會有自由行親戚打"凳"

你會唔會request 姑娘用邊隻奶粉呀? 我想揀雪印呢.

我上次係自己帶森永畀醫院餵架. 我仲"蘭"醒貼張字在罐上寫住點開奶,d姑娘話佢地知架嘞,好多人帶自己奶粉.

share房就好但唔同日子好難一齊,我地可以在餵奶房見,所有人都在嗰度餵(除咗住私人房). 其實姑娘會盡量安排香港人一間房,佢地都知d大陸人難頂,上次我話住6人房,姑娘話有4個都係大陸人叫我住3人房,我就揀咗3人房.
今次都想住再好d2人房,反正最後一次,但又覺得3人房都ok想save$呀...考慮中!

一個M記早晨全餐啱啱好,如果只係包就唔夠! 大食咗!

牛c9,
生完努力努力努力餵人奶,3個月已經收好多身嘞. 加油!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 高齡牛師奶 於 09-4-7 22:55 發表
alsan

無計啦.鬼叫我肥得咁快咩,我今朝食左2片面包.+
一隻banana, Tea 就改左食Apple...healthy D啦..雖然真係好口痕..想食junk food.

夜晚都介左2日無飲Coke.但今日忍唔住飲左d lemon Tea囉..聽日要再比心機先得! ...

不如烚隻蛋食啦,加埋麵包加yoghurt應該夠飽又唔肥,你食大蕉? 唔好食香蕉喎. Tea time食早餐嗰d cereal都幾好,又香ロ又好味,我鐘意呀.

曬吓先->我99買咗鮑魚畀我,可分4次食,上星期及今晚我燉咗鮑魚雞湯飲. 99話鮑魚可長胎,所以今次我未食燕窩. 你地食咗未?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 6669 於 09-4-7 23:38 發表
都未追返d msg, 但係我都要留咗言先....

真係激c我!

話說今日收工趕住同c6慶祝生日, 咁我雖然趕都唔會行得好快, 都怕比人撞親, 鐵口同個女人(三十歲左右)行埋同一個入口, 明明係我行先佢又尖過嚟,
咁我 ...

佢可能精神過敏,典型聲大夾惡,話人肥婆都好夠pop先講得出ロ! 嗰女人啱啱受咗老板氣!
唔好嬲嘞!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jelly-pudding 於 09-4-8 17:50 發表

mouth:mouth:" /> 110.... 我都唔敢咁貪心啦. 125lbs 都還神.

去完街瞓醒午覺嘞~ 嘩,睇咗5頁posts!

我希望可以自己輕返到108lbs,上次係咁,今次希望一樣...之後就努力做運動,定點做某些部位,我唔想做機住,要用好多$架!
講開個樣,我都勁衰,好似爛面,做乜鬼陀大女咁靚,細女就 ,醫生話胎胎唔同喎,唔關仔女事! 我最近頂唔順,日日做mask,急救下依家見得到人,但2面頰都缺水紅紅咁... 出街要用tinted face cream就遮到.
我fd話大s賣個隻"我的美麗日記"mask好掂,佢陀仔爆粒粒,日日用這mask約1wk就好番,佢話最好係唔肉痛因為好平好抵用,可以去萬X睇吓. 我就唔敢用因為我皮膚超級sensitive,成日好似山區野孩子的紅面,我永遠不能用美白產品~

我個女會8月開始n1,咁我可以有幾個鐘照顧個細b或者休息,讀n1都可以照請假架,反正唔計分住,我都諗住帶亞女去日本! 我都係半個漢奸,combi車,買日本餅,日本奶粉/尿片...
我都係patpat對上肉痛,不過最近好好多,唔知關唔關游咗水事?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 野豬媽 於 09-4-8 18:22 發表
各位好~初黎報到,我第一胎預產期8月8日,未睇得切之前D POST,但我懷孕後經常流鼻血呀,有冇媽媽都有咁既情況呢?而且我兩邊胸仲流奶水,又痕又痛,上星期五去健康院檢查問過姑娘佢話冇辦法,叫我搽下LOTION。。。唔知大家有冇好建議呢?痕到訓唔到 ...

咁快出奶水?! 你唔好擠佢呀. 咁有冇用breast pads呀?
不如睇吓婦科醫生啦.
我乳頭都有時痛(少少痕),醫生話乳頭痛正常因為依家會sensitive,但未流奶水咁誇. ,未有流鼻血,會唔會鼻膜脹大天氣乾燥所至?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-4-8 23:22 發表
piglet,jelly, ying....

水中運動班我有位喇.....不過關於過數方面....佢用DBS....咁銀通機可唔可以過到數ga?

我去dbs bank入錢架. 咁快有位? 到時見!

cellcellu,
其實應該唔會爆架喎,係咪你醫生想你開刀呀? 如果你真係好想試順產就咪理佢啦,或者問多個婦科醫生肯同你順產架啦.
話時話人地千億心抱今胎都要順產啦~又唔見話唔得!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 chunyatmama 於 09-4-9 16:04 發表

我ok喎!不過因為d粉好難梳走晒,我个陪月教我用薑水濕吓條毛巾再抹一抹.....正哂

我用no rinse免洗劑,我覺得唔用好過,用咗好似仲"lup",頂唔順在醫院洗咗頭即刻吹乾,so far冇乜事.
今次我諗住入院前去salon洗頭,洗完通頭頂3-4日都唔lup架,我也算長頭髮,諗住到時束起頭髮,頂得幾耐得幾耐!!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 pamababy 於 09-4-10 16:25 發表
我都想話這一間好得,我買左大cushion, (around $90, HK's price 249), 尿墊,竹席和衫仔

quality is very good.

我都想買個U型大cushion呀,淘寶咁平呀? 今日差d喺jusco買咗添! 咁我都要攪攪個網上購物先,到時有嘢問你地解答!
今日在jusco又買咗好多嘢,樣樣少少又用7百幾!!

首頁

尾頁

跳至