懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 wincat 於 09-8-6 14:18 發表

i also want to know...my bb 好好訓..陪月話可以由佢...但咁會唔會餓親佢架...

其實new born夜晚隔4hrs餵1次都ok,自己又可以多些休息. 早上定時餵飽佢每3hrs,咁你咪唔驚佢一日食唔夠囉.
我都試過半夜4.5hrs先餵佢,自己衰alarm響咗仲瞓!
我唔覺日本奶粉稀d,冇咁熱氣就真.

野豬媽,
bb黄係攰d唔願意食嘢架,成日瞓添. 今日天氣ok呀,去book健康院check up啦.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 pipi331 於 09-8-6 13:11 發表

Ying,

BB展:
7-8 Aug 10:00 am to 9:00pm
9 Aug 10:00 am to 7:30 pm

我有多一張 $5.00 discount coupon, 不過好似生果報當日都會有coupon.

今日我買生果報睇吓有冇coupon先!
10am,餵完+泵完奶時間啱啱好,希望c6陪我去啦. 不過c6唔會畀我慢慢行,行2個鐘都唔過份吧?!

不過我主力訂nappies,奶粉咋,的士去/的士返好似仲慳唔到幾多! 上網訂送貨可能抵d添...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 黃師奶 於 09-8-6 15:57 發表

即係旁邊果個向下面??

你只要見到大嗰個hole向上就啱嘞. 我b女都食nuk架.

JJ,
你仔仔好仔樣呀! 一d都唔似你(暫時). 我b女都畀陪月ee&姨媽話似仔!

jelly,
我c6都好驚血,但一d都見唔到,唔使驚喎,佢上次都有陪我生,都見唔到下面唔使驚喎. 要驚都係我地當時人啦~

牛c9,
我都係咁話,快快脆生完好過,依家大熱天時都唔想去街,早d響屋企湊仔坐月好過.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 雨晴B 於 09-8-6 22:23 發表
請問一下...
下個星期一返pwh見助產士
我要唔要同佢講c+話我胎水少?
唉...
依家日日係到諗住呢樣野

梗係乜都講啦. bb有郁就ok,唔好咁擔心.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 erica615 於 09-8-7 21:38 發表
牛c奶, alsan,

PMH邊有咁好吖, 我由8個幾月時開始已經有血壓高喇, 去到36週到健康院檢查時, 血壓竟然去到160/110, 高到爆呀, 要即日入去PMH, 連返屋企都冇時間呀! 點知個時得36週未足月, PMH醫生都唔肯幫我催生, 咁 ...

我同你相反,我生完上壓得80幾咋,部機不停響,我問nurse有冇問題,佢話唔暈就ok. 不過跟住幾日都係低,好彩冇暈囉.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-7 17:45 發表
HELLO, 我返黎啦...

等我又報告下先..

阿仔2.9KGS - 夜晚9點幾先出黎..(玩左我成日)

5/8 - 星期3晚入院8:30登記入院, 咁岩編左同PIGLET 隔離床,攪完一輪之後..點知姑娘話宮脛硬..要塞藥..唔比上病房..要留係候產 ...

非常叻呀! 好彩攪完一餐都順產到,唔係就唔抵!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jizoe 於 09-8-7 21:58 發表

但係你99都要返工嘛...咁你朝早湊BB過去, 咪得大陸姐姐一個湊BB? 咁托兒所一定安全過比大陸姐姐湊好多喎~

野豬媽,
其實大陸姐姐湊又唔一定唔好,不過你講到冇王管咁可以出入大陸又真係好"牙煙"喎,唔見咗bb真係邊個賠呀! 你9962冇理由諗唔到卦? 佢地好鍚粒孫架?

pipi,
點呀? 戰績如何? 有冇企到抽筋?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 ahpink 於 09-8-11 09:28 發表
多謝各位回答, 太太情緒已開心番!!

另想請問, 你地steam完奶樽, 係咪都係揾個密實盒放好, 使用時再用滾水沖一沖, 因吓吓擺入雪櫃好似好浪費時間!?

冇追posts,你太太冇事嘛?
我steam完放有蓋盒內,冇放fridge (冇咁多位),我沖奶亦冇用滾水沖但我諗沖吓係好d安心d.

野豬媽,
我b女亦扭抱了. 唉. 但我冇抱佢,由佢喊,尋晚先死,喊到死去活來...我見佢塊面紅晒就紫咁,就抱直佢等佢回一回氣,同佢講唔準扭抱,放低佢,再喊吓停吓...就瞓咗. 好彩10pm左右喊,攪咗個幾鐘. 夜晚都冇再喊. mouth:
今日99過黎抱咗佢一陣,咁我餵佢食完奶就放落床,又喊...又好似尋晚咁...我又唔so佢,攰得濟又瞓咗. 我諗仲要維持多幾日先唔扭. 如果你時時抱佢,真係甩唔到身,吓吓要抱,你又攰爆. 奶咀我唔會畀佢食,我會同bb玩持久戰!! 等我tomr去健康院問吓nurse意見.

Jelly,
我book咗tomr去北角健康院第一次同bb check up,佢應該已冇黄,last monday已經去c+覆咗診,今次可以再去健康院confirm.

kitty, 你好快生嘞~

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 野豬媽 於 09-8-11 21:25 發表
PIPI,依家想請大陸姐姐都請唔到啦,上星期99有發散消息搵人,但都未搵到。同埋就算搵到都好煩,我要日日抱BB行上行落過99度,依家計劃係呢個半月自己頂埋先,遲下返工如果托兒所有位日頭托兒所湊~

豬仔MIMI,我嫂話BB廿日大左右 ...

啱啱b女喊到攰瞓咗一陣mouth: ,真係扭抱呀,一掂住佢已收聲,死未! 依家又醒咗,雙眼半開合咁不過冇喊. 好彩未算半夜三更,希望今晚佢唔喊啦.
我尋晚已冇咁着緊bb食奶,佢喊就餵,都頂到4個幾鐘唔醒喎. 我去Zzzzz啦,goodnight.

呀,我上到facebook已upload咗相,係咪要畀link或email你地就睇到?
我已add咗ada,munch,Oong,仲有冇漏?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 lalababe520 於 09-8-12 16:23 發表

我同c6都係新手爸媽, 2個個樣殘到....我都好d, 唔駛返工
c6, 佢返工又遲到, 頭髮又梳唔好....人地都問佢係咪生意失敗

我地昨天實行輪流餵b, 我10時多已經訓...佢就照顧bb
我2時多就起來餵奶, b訓我訓, b醒我醒, ...

哈哈,你講到好攪笑!
我冇要老公幫手,不過半夜我醒餵奶/泵奶佢都會醒吓,不能一覺天光. 如果佢頂唔順我會suggest佢瞓書房,等bb戒咗夜奶先返自己房瞓.

princess,
我b都有些"走米"出在面上,係咪你地所講嘅粒粒? 今日去健康院nurse話會自然散唔使理佢,好多bb都出架.

b女磅重重咗好多,20日人仔,比出世重咗1磅呀. tomr去做聽力測試.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-12 17:51 發表
princess,

我細仔好鍾意喎..一沖涼就大字形咁..仲會沖沖下中眼瞓..
大仔果時又係一沖就喊到湯豬咁..個個b唔同o者..唔水擔心啦..

我琴日全日到而家為止都未補過奶粉..(好似有d變態.)明知佢未飽架..不過我個胸真係要 ...
前日痛到我有一刻真係想放棄架..c6都話叫我唔好勉強..
飲日本奶粉都得..我話冇埋由大仔餵到呢個餵唔到架..

你好勁呀! 我就唔想咁辛苦,夜晚嗰2餐一定畀佢食飽飽,大家有覺好瞓,依家夜晚4個鐘食1次.
你講得啱,點解大個餵到呢個唔夠? 人地又話一定夠嘅 ,依家我都係餐餐清,冇得儲奶,有時仲要補1oz奶粉. 已經飲咗2日通草木瓜湯都冇起色! 可能要提早收工呀.

未生嘅媽咪,
掛住講湊仔嘢,你地好快有bb湊加入"殘爆渴睡症兵團"嘞,唔使心急呢個團天天出發,至怕你地想退出又冇得退啫!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-12 17:41 發表
piglet,

你係咪又係下星期一返去check黃, 星期四見醫生呀..??

我book左星期一好似9點半..(老公拿鬼左我張針咭返去公司..我唔sure, 不過記得好似係呢個time)

pat pat 膏係令到阿b d 臭臭同尿隔住..唔傷皮膚..
如果 ...

piglet,
試吓mustela隻vitamin barrier cream啦. 我bb出院時pat pat紅到死,差d損添呀,我返屋企搽呢隻cream,不出1天已冇咁紅,第2日已正常番. 搽少少已work.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 野豬媽 於 09-8-12 12:34 發表
呢幾日落雨真係好麻煩,開冷氣又凍喎,但熄左佢咩,個衰仔好快又熱醒,餵奶時又成頸汗。。。。成日就不停將個冷氣較大較細。。。。真麻煩。。。

諗起呢期電費就想喊。。。。。。。。每日熄得1-3個鍾JA。。。。全屋家電依家好似成 ...

我房部冷氣係開24hrs架! 基本上1日熄2個鐘已經好好,我會熄1個鐘畀工人清潔我房,才再抱bb入去. 我有諗過冷氣會唔會壞架?! 電費? 上個月未生已經>$1000,今個月唔使諗嘞!
你諗到bb舒服唔會病就捨得開冷氣啦,係咪!

kittyncat, congrats 恭喜! 恭喜! 等你報告.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 adakitty 於 09-8-13 12:44 發表
sweetcutecat,

你個傷口仲痛唔痛呀.?
我個仔岩岩返到home 又係咁架..
唔識啜..同啜得好細力..
而家好d啦..可能餓到佢見咩就食..所以大力左..
我都好驚佢唔識啜咁我就c得.成日pump 都唔係辦法..

而家d乳線未通哂呀..個格勒底仲有一大舊硬左..(乳線塞左)要靠阿b幫我通番佢..

你都好吖,知道乳線塞左,我冇塞喎! 唔硬 . 點攪! 莫非b女想我早d抖吓,唔使我咁辛苦?!

我呢2晚好努力,4am個次起身泵奶,睇吓好冇d.

JJ, 畀d奶我啦...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 piglet0529 於 09-8-13 13:12 發表

我每次pump around 兩邊加埋30-40minutes, 見冇咩奶再出就停, 只有20ml度...

阿b都有埋身, 不過有時見佢喊得咁蹉涼咪啜一陣就比佢食奶粉羅...

我隻b已經啜清哂d硬左既地方, 個陪月話下星期先可以煲魚湯.... ...

泵咁耐?! 小心損呀! 得20ml真係少d,飲多d湯水谷吓!
我...都唔係好好多,得100ml咋,泵25mins.

你用咗枝cream pat pat有冇好轉?

男爵府

好媽媽勳章

終於有時間上黎! 話說我飲咗2日通草湯都冇乜起色(增加奶),唔知點解呢2日多咗奶,唔知關唔關d湯事?
已經夠b女食但佢"唱慢板",一埋身就瞓啜2啖又瞓,我要泵出再餵...嘥我好多時間! 點攪... 成日就係餵奶.

今個week"衰b"扭抱,放落床就喊,對手向上,我嘅革命仲未成功,衰b亦未放棄,大家繼續持久戰... 我在床邊拍吓佢,佢仲喊得大聲,冇計,我當佢唱歌同佢講"我唔抱呀,你放棄啦". 唉! 呢個真係冇大女咁好湊.

poo poo有血絲-> 會唔會疴損咗? 如次次有血一定睇e生呀.

miio&alsan,
我nipples都短,我用nipple shield bb才食到,但要洗shield. e院教架. 你地可試吓,幫助拉長nipple. 我買medela. 不過我b女懶,一埋身就係瞓覺時間. 但大女食得好好.
唔好down,我地餵人奶已好好 ,無論多少盡力已叻叻. 我咪仲down,今胎愧對細b,奶水唔多!

豬仔mimi,
唔使除衫餵奶,凍襯bb又凍襯你呀,佢隻手放你腰度咁個身貼住你. 有冇買U形枕? 我覺得好用,我free up一隻手睇雜誌,有時又可一邊泵奶.

好似仲有其他posts我想答吓咀,但我唔記得自己想講乜! anyway,bb瞓咗,我又去Zzzz吓先.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 野豬媽 於 09-8-14 10:53 發表
媽媽們,請教下,我生完今日係第18日,尋日本身D惡露清得7788冇曬咁濟,但99煲左D南"祖"龍眼水比我飲,飲完3杯之後尋晚M即時多返,多到好似平時M第2,3日咁,咁我係咪唔好再飲呢??定抑或好似99所講排返D污糟野出黎可以繼續飲呢?? ...

南棗ok架,唔關事,我日日飲代茶!
我開刀都未清晒(已21日),何况你順產. 上次我都係20幾日清晒. 有時冇咗幾日又黎返2日咁,e生話6 weeks內清晒,不過通常唔使咁耐.

你唔好行咁多,企咁多,我響屋企亞媽&陪月ee唔畀我企,一定唔可以企住食嘢喎,我估都係生完嗰d原因...
唔好抱住bb un住瞓啦,你條腰骨要休息,雖然你後生不過都可免即免!

首頁

尾頁

跳至