自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

琴晚諗住行入廚房熄燈,行到入去我feel到有d野郁下郁下,點知回頭望.......嘩 ......一條我諗有一對外賣筷子咁長既蜈蚣行緊,我嚇到郁都唔敢郁,係咁叫c6入廚房話有蜈蚣ar....好大條,最慘我c6以為我吹水(以為係條好細條既蜈蚣) 跟住同佢講話真係好大條架!佢先行入黎,我真係幾想 當我吹水,行到先話真係好大條喎!我就嚇到 點知仲要比呢條死蜈蚣走nut左,搞到我e+入親廚房都好鬼驚

子爵府

畀面勳章

最慘我已經好大陰影,我連入廚房都好大壓力,非必要我真係唔想入去

子爵府

畀面勳章

我住係村屋,後面就係山坡,我都想快d搬,晚晚唔係就係聽到老鼠聲,再唔係就係見到d蟲蟲
原文章由 CANDY_SAMSON 於 08-9-19 14:44 發表

嘩, 你住邊呀? 有咁大條呀... 我好耐以前見到一條細, 不過唔夠佢快, 捉佢唔到, 搬開梳化之後已經唔見佢蹤影嘞

子爵府

畀面勳章

我都知蜈蚣係一對對,所以我c6想整死佢果陣(最後比佢走nut左),我已經睇下另一條係邊,不過見唔到咋!
原文章由 hola 於 08-9-19 14:49 發表
樓主小心呀,比蜈蚣咬到係超超超超痛,仲有唔係嚇你,我阿娘話通常蜈蚣係一對對出現架(我屋企試過幾次都係一對對出現)。

子爵府

畀面勳章

我c6就係用個垃圾筒壓住佢,點知就咁比佢走甩左,最慘就係果時真係好驚,個腦完全一片空白,咩都諗唔到!
原文章由 hola 於 08-9-19 15:55 發表
我哋屋企發明咗一個極速殺蜈蚣既方法(因我屋企住村屋),用廚房剪果種大較剪,一見即係中間剪c佢沖落廁所(當然把較剪唔會作煮食用途),即死....不過對於我d唔係好怕虫就真係好ok既方法。因我發現用腳或其他器具想踩死佢 ...

子爵府

畀面勳章

唔係我唔想搵,係可以有機會走左去,因為我住村屋,咁個廚房位係用鐵皮搭成,所以有機會係d窿位度走左去,所以就算我反轉個廚房都冇用,e+唯有公屋快d有就好la
原文章由 QUINCY121HK 於 08-9-19 23:12 發表

係呀....d....蜈蚣一對對架.....
你一定要比d....勇氣....搵佢出黎呀..... 因為佢地好鍾意黑蚊蚊就走出黎咬人.....你刀唔想小朋友比佢咬架ma..... ...

子爵府

畀面勳章

你講起夜mama,我都試過夜晚比隻好似係蜘蛛既野爬過我身上,果晚嚇到我死 e+搞到我晚晚要開小夜燈先可以訓到
原文章由 rogavi818 於 08-9-20 00:02 發表
我都試過半夜三更嚇親, 仲要 2 次咁多, 第一次又係o向廚房洗手盤,起初第一次入去洗手因冇開燈所以睇唔到佢o既存在(一隻手指尾咁長).第二次再洗手呢之開左燈,跟住就比佢嚇到半死喇. 於是係咁開水將佢沖走, 有一次仲恐 ...

子爵府

畀面勳章

好在廚房有門,通常都會閂左唔會長開,我就係怕有d蛇蟲鼠蟻行入廳,其實我都會定時噴殺蟲水,但係唔知點解都會有,唔知係咪對呢d比較大既野冇咩用!
原文章由 QUINCY121HK 於 08-9-20 00:45 發表

甘.....睇下可唔可以....響廚房門呀....地下呀....噴下剎虫水啦....等佢唔好走入廳.....

子爵府

畀面勳章

我事後都好後悔,點解我要咁驚姐,牛高馬大比隻咁既野嚇到面青口唇白,我同c6話比我下次見到佢實不得好死
原文章由 chinatea 於 08-9-20 01:54 發表

我信你呀,上兩星期我又係呢個時候,打打下字突然右腳指比野針左一下我嘩咁一拉隻腳上來....

我見到隻蜈蚣直情係企直準備攻擊我,我又唔驚佢呀,即刻用拖鞋追佢啦,佢走得好快,不過我驚中毒即刻係咁擠個傷口d血出來,不 ...

子爵府

畀面勳章

我隔離屋冇養魚架!呢d係應該係山坡果邊爬入屋架!
原文章由 constance0801 於 08-9-21 12:22 發表
唔一定一對對的...
知唔知條蜈蚣點黎?
有可能係因為你既鄰居用蜈蚣喂金龍魚,
而無比個條蜈蚣走luck左,先去到你屋企.
據我所知, 係咁既情況, 蜈蚣已被金魚舖mok牙...
為安全起見, 你找漁農處捉佢啦. ...

子爵府

畀面勳章

咁厲害!用籐條"fit"死佢都得
原文章由 倫倫個媽咪 於 08-9-21 13:12 發表
我尋晚放狗0個陣又係見到條大蜈蚣呀!好彩我有武器(藤條),我即刻將佢"fit"死!

子爵府

畀面勳章

係咪真係有用架!我成日覺得對呢d比較大既昆蟲係冇咩用途
原文章由 QUINCY121HK 於 08-9-21 15:46 發表

所以每次打風或大雨前.....我第一時間械....響間屋周圍....噴哂剎虫水先.....

子爵府

畀面勳章

我都係每次用完都會轉另一隻牌子架!
其實係咪每日噴一次會好d呢?

子爵府

畀面勳章

唔知ar!因為每日夜晚都會有機會有d昆蟲走出黎,雖然唔係好大隻,但係......都唔點講好.....

子爵府

畀面勳章

冇咩用架!一落雨就冇曬架la!
原文章由 wong2323 於 08-9-21 16:13 發表
試下響你個廚房ge外圍,"審"d 硫磺啦!

子爵府

畀面勳章

通常都係打風落雨先多,平時都係好小野(可能住耐左la)
原文章由 wong2323 於 08-9-21 16:24 發表
係呀!一落雨就冇曬架la!
唯有睇住天氣預告來"審"啦!

首頁

尾頁

跳至