自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

No 3

BK正PK, 唔係我第一加嘛.
生日月, 開心過

水晶宮

:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

原文章由 bobo 於 07-11-5 15:56 發表
我又來報到先
生日月, 開心過

水晶宮

sharon,你個blog在那里??? 點解我唔知加 ?

原文章由 sharonchoi 於 07-11-5 17:49 發表

咁你又有無睇我blog呀
生日月, 開心過

水晶宮

cc, 可否將你長隆的問題post多一次呀, BK變咗PK呀, 白天我哋都唔使上來啦.

原文章由 cc0524 於 07-11-5 16:55 發表
sharonchoi,

真係唔該晒你!!

係呢, 我問長隆既問題, 你地有無咩意見比到我呀??

生日月, 開心過

水晶宮

HI, KCC:-P

原文章由 kcc2000 於 07-11-5 19:17 發表
JJA,我最熟悉的是華強北和羅湖區的紅桂路、紅寶路一帶,那裡有幾間食海鮮的酒樓。格蘭德Hotel的刺生ok,我吃了很多都冇事,可能是我長期吃不潔食物,有了抵抗力吧。

...
生日月, 開心過

水晶宮

哦, 原來呢個係你的blog,等我add咗先.:-P

原文章由 sharonchoi 於 07-11-5 22:10 發表

呢个
http://tohato.blog.sohu.com/
生日月, 開心過

水晶宮

長隆 > 要由yuenfong荅呀, 佢係識途老馬

cc,我上年去長隆係坐永東的直通巴士, 係香港坐車去皇崗再轉車, 住祈福. 我未買過套票, 所以唔知價. 回程就坐車返深圳.

祈福有條食街好多嘢食, 會所都唔貴又好味. 詳細你問老師啦.:-P

原文章由 sharonchoi 於 07-11-5 22:07 發表
雪文, cc0524的問題

"咁多位早晨呀~~

唔該晒你呀, 你真係有我心既, 一知道有車站就即刻話比我知, 不過我連書城附近有間兒童醫院我都唔知添, 如果真係去既就可能要係那裡問下人, 不過唔知有無人答到我呢!! ...
生日月, 開心過

水晶宮

yuenfong,因Tangtang話呢樣好味 ( 佢唔係呢間食) , 咁我同sharon個日都點咗但又取消咗, 因有小朋友關係, 點咗他們喜歡的松子魚.

下次我要去毛家飯店試.

原文章由 sharonchoi 於 07-11-6 12:11 發表
yuenfong,

睇佐你個blog, 下次我又試下湘西情刴椒魚頭先:mrgreen:
生日月, 開心過

水晶宮

各位早晨 !

係要三小時加, 我上次坐就係, 仲坐足 3.5小時, 因係冬至個日.

原文章由 yuenfong 於 07-11-6 16:00 發表
係呀!因為香港開的多數都會去唔同區載客,
所以浪費好多時間架!
生日月, 開心過

水晶宮

KCC, 毛家飯店有個茶油雞,糯米排骨都幾好, 唔辣加.

原文章由 kcc2000 於 07-11-7 02:12 發表
Hi,Sharonchoi,
約兩星期上去一次。有去過明香吃海鮮,不錯。毛家飯店怕湖南菜太辣,沒有去過,下次去試試。
生日月, 開心過

水晶宮

各位早晨, 我返來啦:-P

首先贊吓yuenfong介紹的春滿園, 真係好正, 環璄, 食物都好OK.
我哋一家大細都say very good ar
生日月, 開心過

水晶宮

多謝Bobo

開始游踪之前, 希望大家唔介意先講吓我自己的少少壯況 :
( 有少少反胃, sorry)

我自己十日前開始門牙流咗少少臭臭的液體出來, 咁我以為補的牙脫咗填充物. 但又唔痛. 上周五加入咗牙科保健, 諗住挨十日有得係香港補牙 ( $290.-包全年任補牙, 洗牙一次 ). 點知6號晚就開始牙痛, 我半夜起身食牛黄解毒片. 7號日頭都無咩事. 點知過去深圳灣口岸, 我的牙就又開始痛啦. 到去到小肥羊, 食到一半, 我就痛到忍唔住要馬上下去葯店買葯食. 所以食考羊排, 肥羊粉時, 我痛到無咩知覺 返到屋企, 我又係痛到半夜再起身食止痛葯. 一晚睡唔好, 昨早起身又好返少少咁. 咁我都係怕再痛, 8點就跟老豆去咗華僑城醫院睇牙. 你哋知咩事嗎, 醫生同我檢查敲我門牙都唔係好痛. 再拍埋x光片, 發現發炎. 通咗後你哋知咩事發生, 門牙流出好多黄色的膿+血, 嚇C個e生. 通咗之後, 半邊臉馬上放鬆, 係即刻止咗痛 我咁大個人從來未試過咁樣, 醫生說我好忍得痛, 如果我再忍到今日 ( 我真係諗過加, 你哋知我行程緊密, 無咩時間), 我的臉會肿到豬頭咁.

我呢次遇到個好醫生, 听到我趕時間, 一日同我清晒同止痛( 原本要可能二次才能搞掂的.) 佢話一星期返去做返填充, 我希望到時醫療卡批咗, 係香港可搞掂.

搞咁耐, 使咗 $143+ 6元掛號.

( 老豆要做假牙, 因佢牙骨突出, 左右都做咗切除少少牙骨再縫針 + 消炎葯) $210元, 都算平.
生日月, 開心過

水晶宮

好啦, 返正題 :

7號晚係鰂魚涌坐村巴到屯門, 5點44分開車,6點30分到屯門市中心. 6點40分B3x開車 ( 請留意, B3X是30分鐘開出一班), 7點02分已企係到等 90號巴士, 又等咗18分鐘先有架車. 去到世界之窗穿過MTR到C出門, 再穿過地盤咁的門, 又行一段民居 ( 世界花園)才到沙河商城 ( 原來就是來咗白石洲 ). 位置真係唔好揾

小肥羊好好生意, 星期三個晚上都全場爆滿. 因我去慣東來順, 唔清楚分量 ( 東的份量好少, 可能因為任食). 我哋大手筆咁點咗 羊羔肉 ( very good)一份, 普通羊肉, 肥牛一份 (c6點的, 去深圳食牛 sure 唔掂), 羊肉雜會一份 (3分二打包回家), 黄金大餅一份, 肥羊粉一份, 考羊排(大)一份, 豬紅一份, 冬瓜, 菜, 魚頭, 翠肉脘腩各一份, 咸香雞腳一份 ( 又唔掂, 我對仔女話太硬).
beer 二支

結果捧住個肚加打包走出去, 埋單 $369.- 平均60元一個人.
生日月, 開心過

水晶宮

會否太囉嗦

再con't:mrgreen:

昨日因睇牙, 11點才從華僑城出發 ( C6同小朋友去咗永和大王食早餐), 我只是飲咗杯豆漿就出發去少年宫書城. 2點半才離開, 我餓到快暈啦, 去咗肯德雞買咗一個葡塔加一個細沙拉頂住肚.

我們在書城買咗百幾元都是小朋友的書和CD, 我仔幾小時全程睇書, 亞囡就周圍去揾書及玩電腦 ( 多得佢揾到好多心水書), 我就睇小朋友的教科書, 老公係二樓睇大人書. 之後坐的士去咗聖廷苑. 唔跳表就到咗.

去到小朋友好開心, 我哋坐咗卡座, 卡座小朋友坐得不太舒服, 因太大, 成日跌咗下來:lol: :lol:

我們點咗鳳爪, 牛肉, 排骨, 金牌腸粉, 流沙包4個, 羅卜絲鱼餅4件(沒想到是炸的, 對我哋來講太熱氣), 乳鴿二隻,冰鎮芥蘭.

好好味:-P 由最嘴調的仔仔批分, 佢話最好味是冰鎮芥蘭, 再次羅卜絲鱼餅, 才到他的至愛乳鴿:lol: :lol: 冰鎮芥蘭貴咗少少, 要32元, 不過老公話值, 好好味好爽, 點的芥末又正, 我女就好enjoy去toilet玩擦鞋機, 玩咗二次:lol: :lol:

一家人坐到快4點才離開.
生日月, 開心過

水晶宮

cc, 我都唔知呀. 我無事啦, 昨日睇完就可以大擦, 不過要用大牙, 唔太方便囉

原文章由 cc0524 於 07-11-9 10:24 發表
嘩~~ 我睇到都覺痛呀!!
咁你而家無咩啦麻??? 點解會注門牙既?? 真係好少聽聞和!
生日月, 開心過

水晶宮

由聖出來時間是 3點54分. 見到巴士站真的就在門前, 原來12號都經過這里, 下次大家可以食飽飽再去褔田批發啦.

原本plan咗是去會展中心人人樂的, 但怕小朋友去咗見到有得玩唔肯走, 所以無去到. 一路行, 見到面點王, 問C6要不要去打包醬骨架, 佢話唔啦 ( 搞到我好後悔). 之後我們去咗
茂業百貨個超市, 間超市唔係幾大, 但我哋一家人都可以係到停留咗差唔多二小時

因有得試飲, 我哋呢次買咗一箱蒙牛個隻有果粒的牛奶, $3.2一盒, (sorry,買完又忘記個名 )我們叫推廣姐姐每種味同我哋攞三盒.

買咗大包細包, 6點離開, 結束咗深圳之行
生日月, 開心過

水晶宮

candy, 245快D咩 ??它不是要去南頭再轉返來嗎 ??

你知嗎, 昨日我餓到暈就諗到你:lol: :lol: :lol:

原文章由 candygirl 於 07-11-9 10:41 發表

早晨各位! 我明天上去coco park!等我買豆腐同青瓜薯片試下先, 令想補充下B3X在屯門市中心的開車時間是20分,40分同60分(即搭4, 搭8, 搭12), 下次可以搭245號巴士($2.5)快D, 只有3,4個站便到世界之窗! ...
生日月, 開心過

水晶宮

cc,那一餐 ? 永和大王是老公同仔女去, 我唔知佢哋食咩. 肯的就用咗9.5元咁大把.

原文章由 cc0524 於 07-11-9 10:34 發表
你呢餐埋單要幾錢呀??
生日月, 開心過

水晶宮

sharon揾到, 我買咗真果粒

新出咗哈密瓜味, 好好味:-P

http://www.mengniu.com.cn/cpzx_ytn.asp?page=2
生日月, 開心過

水晶宮

真係即時見效加, 所以我話咁大個人未過咁樣囉. ( 我的牙唔好, 成日都見牙醫加啦).

下次等christmas有幾日假要上去做烤磁牙.

我做嘢啦.

原文章由 cc0524 於 07-11-9 10:35 發表
你真係好厲害呀~~
生日月, 開心過

首頁
12345...25

尾頁

跳至