自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說我個女3歲,但目前淨係返幼稚園同埋學畫畫.
姑9個女5歲,星期一至五返幼稚園(兩間學校,上下晝各一間),星期6上晝學數學,下晝學英文,星期日上晝跳芭蕾舞,下晝做功課.平時夜晚仲要抽半個鐘出來彈琴.我地星期日下晝去佢屋企玩,佢好渴望我地帶佢去公園玩,佢話如果我地帶佢去公園玩,佢會開心到死架!!!

我同我老公聽左之后都覺得佢(姑9個女)好辛苦,仲有共識,我個女千其唔好比佢行呢條路,唔想佢童年無快樂,只有功課.我咁諗,會唔會太過不思進取呢?

大宅

其實係姑9平時返工要輪班,而佢老公長期係大6做生意,所以佢覺得無咩時間陪個女,又唔想個女對住兩個工人,所以將佢D時間排到好滿,連喘息嘅時間都有限.同埋佢個女衣家K2真係學緊小學4,5年班嘅野(姑9自己講,但姑9覺得好開心).

佢個仔來緊都會行返呢條路,因為衣家1y1m就要返PG,都未識行就要返學啦陰公,我諗佢個仔條路會仲艱辛過佢個女.

不過佢地將來可能會過得好過好多人.

大宅

因為書入面話小朋友6歲前學野都會好快好驚人,咁佢又想佢個女變超人,所以咪係咁谷佢囉~

大宅

佢有時間休息架,就係上晝放學后搭校車去另一間幼稚園果陣,係車上恰一恰囉.
原帖由 jj7723 於 10-4-21 23:36 發表

點解d亞媽咁癲架, 要個小朋友返2間學校, 唔比佢地休息?

我識有2個都係咁. 一個住我個層, 婆婆個女住九龍, 婆婆每日要由葵涌去九龍帶個孫女上午返一間幼稚園, 下午又要返另一間, 聽佢婆婆講, 佢個女超級緊張, 暑假 ...

大宅

因為佢自己係出面幫佢報補習班,數學科嘅推理題,足足小四程度,佢同佢工人姐姐諗左成晚先諗到,第2日我地上去佢度玩,佢仲比我地睇,問我地知唔知點解,真係變態架.
原帖由 早教媽媽 於 10-4-22 00:04 發表

咁我又小小唔明, 返兩間幼稚園, 最多將幼稚園程度的東西重覆學兩次, 而佢自己同先生又唔得閒自己教, 有乜可能會學到四五年級o既o野
(我信有幼稚園程度小朋友學初小甚至高小的程度, 不過一般係家長自己本身按小朋友 ...

首頁

尾頁

跳至