自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

仔仔學校放學只得1轉校巴, 如課外活動/xx校隊就要自行處理
仔仔被選入2項校隊, 1星期有2日要留校練習
我住離學校遠, 如果自己接仔仔放學要坐巴士再轉巴士要個半鐘車, 我仲有個細女讀全日kg, 如果去左接仔仔就接唔倒女女放學
又冇保姆車肯入來我條村, 請唔起工人, 搬唔起屋......學校家長叫唔好入校隊就解決倒問題
如果放棄入校隊仔仔1定唔開心, 因為實在好難先入倒校隊, 而且佢1直表現好好老師也稱讚, 遲d仲去澳洲比賽, 佢好想代表學校去比賽:cry:

個仔咁生性, 但我就無辦法哉培佢

奇怪呢個topic 令人有咁大反應, 咁多冷嘲熱諷.....唔知情況但就好似識我乜都知咁

揀間咁遠學校就預左?
我揀學校時間學校係響屋企附近. 搬咁遠我都唔想, 但要有屋住就只有呢度, 否則訓街

我身家有幾多有幾窮, .....呢d 唔米呢個topic嘅主旨, 但都有唔少人會著眼"有2個細路唔洗返工1定唔米窮".........

唔可以早接妹妹, 校隊練習個2日, 咁啱撞正妹妹返e院做治療!

喜歡批評奚落嘅請移玉步去其他topic 1展伸手, 我呢個topic真係想同有心回ge人傾

gk678  樓主, 唔好怪人喇. 你既問題係點解當初要入間咁遠既學校, 而唔係"窮".  發表於 11-8-18 12:46

大宅

好媽媽勳章

奇怪呢個topic 令人有咁大反應, 咁多冷嘲熱諷.....唔知情況但就好似識我乜都知咁

揀間咁遠學校就預左?
我揀學校時間學校係響屋企附近. 搬咁遠我都唔想, 但要有屋住就只有呢度, 否則訓街

唔可以早接妹妹, 校隊練習個2日, 咁啱撞正妹妹返e院做治療!

喜歡批評奚落嘅請移玉步去其他topic 1展伸手, 我呢個topic真係想同有心回ge人傾

bowling2004  唔通你想突然間俾舊錢你,等你去請人湊細路?有冇可能先得㗎?  發表於 11-8-18 14:41
bowling2004  而家人哋咪教緊你點做囉!!你有冇聽先得㗎?講咗咁多辦法你都認為行唔通!  發表於 11-8-18 14:39

大宅

好媽媽勳章

jennyjenny 發表於 11-8-18 12:29
weiwai 係, 我唔識安排好時間, 響呢個環境真係冇大智慧去唸店佢, 不如你指教下

回覆你既點評

謝謝指教!
不過, 有好多都唔work, 在我1 st post有再重申問題所在, 請移玉步去看看

大宅

好媽媽勳章

phoebepanpan 發表於 11-8-18 12:34
但係. 你明唔明. 依個係安排接送問題, 而唔係窮定有錢既原因?
除非係學校話你窮就唔好參加. 咁就係間學 ...

錢可以解決好多問題, 起碼, 可以請人去接仔, 搬屋, 搭taxi.......
就因為冇錢先有e+困局, 你明唔明?

大宅

好媽媽勳章

晴B媽 發表於 11-8-18 12:39
係呢d時間, 正正是教導仔女的大好時機。灌輸: "為達目標,排除萬難 !"

如果我係你呢, 我就會解釋俾阿仔聽個呢個情況, 小三以上的話, 就搵幾日專登唔坐校車,教佢最簡便的方法坐車回家, 要佢記住日後完左校隊訓練, 就要自行回家! (我女小三開始係自己搭車去補習社,去興趣班的, 最遠係由屯門一個人出尖沙咀。因為我要返工, 亦無工人。)

另一方法, 就係叫佢完左校隊訓練, 坐在學校等到你去接佢為止。呢個方法一定可行, 問題係樓主你嫌坐車來回辛苦, 唔肯去啫
呢個假設錯了!
仔仔其中1日要去到5:45pm, 1放完呢批學生學校即關門

大宅

好媽媽勳章

我已講過, 個topic窮就唔好入校隊 係套用有人對我ge comment個句來用!
有心幫忙的, 就唔好再響窮來鑽研吧! 我唔米想討論點叫窮, 點解窮, 我係米窮, 有人仲窮過我.........

大宅

好媽媽勳章

一心一意 發表於 11-8-18 13:11
睇左咁多版, 諗到一樣野..
有D係會坐係度等飯食, EVEN人地講左比佢聽邊度有都好, 都係坐係度問:即係係邊度 ...

就如我開topic, 只唸到想講乜就寫咁簡單, 估唔倒有人問得咁仔細, 咁人地問我米補充lor, 咁叫講野一忽忽?
點知原來有咁多人只喜歡探究窮,

亦唔少人睇d唔睇d, 誤解晒
回遲d就話我曬野

講左n次話講唔起人凑, 但d人仲係叫我揾人接.......叫佢移玉步睇1st post係最好方法

大宅

好媽媽勳章

tomatoMM 發表於 11-8-18 13:28
樓主標題太搶眼
"窮就唔好入校隊??"

所以樓主只係想純粹話個仔好叻?
定想呻比人睇唔起?

我唔知點解你會咁唸! anyway, 點唸係你ge思想自由
i'm sorry to hear that

大宅

好媽媽勳章

w_y 發表於 11-8-18 13:39
其實家有兩個或以上小朋友, 唔理有無工人, 課外活動撞時間常有啦. 我覺得有人回覆樓主亦唔係友善得去邊, 不 ...

可能1 d 鍾意湊熱鬧ge人, 見咁多人銳住我, 佢又入來+兩句親下虛lor
我當然知道寫出來就會有人有不同意見, & 湊熱鬧之人,
我喺bk見慣了
不過亦真係有唔少真比幫忙比意見, 仲有d pm我同我分析
咩人係咩質素, 有眼見

到底參唔參+校隊, 參+邊個, 仔仔都話我話事, 佢明白wor......佢咁識唸, 我更+

大宅

好媽媽勳章

180 發表於 11-8-18 13:48
咁多媽咪比左咁多正面既意見你, 都解決唔到個接送問題, 咁真係冇法啦, 咪唔好入校隊囉, 係呢度糾纏"係咪窮" ...

當有人意在冷嘲熱諷和奚落, 冇錯, 我ge友善指數會下降的,所以希望大家尊重
我1而再叫大家唔好糾纏"係咪窮"架, 但人地要繼續我都冇辦法.

byebye!!

大宅

好媽媽勳章

ling426 發表於 11-8-18 14:11
樓主唔好咁灰,辦法總比困難多。
我都有2個小朋,大仔響學校入佐4個校隊,學校离我屋企有30分鐘車程。開始 ...

同路人呀, 雖然我比你路程遠好多, 但情況相近, 我可否pm同你傾

===========================================================

個topic 關左, 回唔倒, 唯有響呢度回:

bowling2004

你用咁多個怨字來形容我.......
咁你認為你可以點???
怨自己嫁得唔好?
怨條命生得唔好??
怨老公搞大你個肚??
怨...........................!!!!!

借問聲, 我響邊度邊個post咁怨法? 我由頭到尾冇怨天尤人, 我何來咁多怨氣? 你似乎無中生有, 定還是我之前反駁過你, 令你心中有條刺揾野來砌我?

JJMumMum
,我覺得雖然大家語氣唔同,但大家都係真心講白話, 啱聽就有善,唔啱聽就扯火,無人會幫你架.....
你都好避重就輕wor, 大家語氣唔同?? 又係ge, 真心比意見ge確有好多, 唔夠人講就無中生有, 入來親虛冷嘲熱諷的亦唔少, 好聽ge米大家語氣唔同lor

應該話.....友善的我會更友善, 有心攪事的我唔會友善相對! 大家貴乎自重.
點會冇人幫到我? 你唔見樓上有好多態度友善的mami幫我嗎?

首頁

尾頁

跳至