懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我上胎全部放自己大假...咁d假都夠用, 因為係3月b, d檢查分報係兩個年度...

今胎預產期係7月尾...又要留返d假比大細b...
所以所有檢查都會攞病假, c+就盡量約星期六...
宜家以經放左4日sick leave喇...
都唔知年尾老細會唔會話我放得多病假

伯爵府

原帖由 Christy0221 於 09-2-9 16:18 發表
我公司一年得8日pay sick leave, 所以我會有時攞sick leave, 有時叫HR扣1/5salary!我驚扣晒D sick leave做產檢後如果真係有病, 咪要扣annual leave或者扣no pay leave囉......無著數 ...

我公司就有12日full pay sick leave....
我都怕宜家放晒之後冇pay leave攞
因為產檢半日佢至少要比4/5我...但一般sick leave 要連續4日先可以攞4/5架...

伯爵府

原帖由 ChrisAlfred 於 09-2-9 16:55 發表

勞工法例規定每月有兩日sick leave架喎

但勞工例所講o既sick leave係要連續4日或以上有醫生紙先可以有4/5人工, 產檢就冇呢個限制...即放半日都可以攞4/5
我公司有12日full pay sick leave, 有醫生紙1日都可以, 但攞多過呢12日, 就要跟勞工例, 要連續4日先有得pay...

所以宜家我地係驚放晒full pay SL之後有咩病都唔可以放SL, 要放AL 或no pay leave囉...

伯爵府

原帖由 venicaso 於 09-2-9 17:16 發表

咁你地產假,公司係唔係都只係出4/5人工咋?

我係公司係...

伯爵府

原帖由 venicaso 於 09-2-9 17:29 發表

我岩岩走過去HR到八卦問下如果產假期間遇著法定假期,咁會唔會有得補翻,我公司會補嫁,你地不妨問下喎...

我公司係冇得補架...有得補都冇用, 我預產期7月尾...一路到9月都冇公眾假

伯爵府

原帖由 carly.c 於 09-2-10 12:22 發表
好羨慕呀.. 我公司就"百冇"
產假 4/5 (已包埋紅日果D..所以我4月放...真係冇著數~~>

唔係喎...勞工法例係產前檢查可以當sl 放架, 有到診紙證明你個日係去做產前檢查就得架...
你唔洗再去另外睇醫生攞sl 架喎

伯爵府

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-10 13:23 發表

產前檢查係唔可以當sl 放架...到診紙上有註明架..
我亦都打過去問 , 點解產檢唔當 sl , 呢樣係每個孕婦都一定要做架...佢比我問到唔識答 ,

你打去邊度問呀???

伯爵府

原帖由 carly.c 於 09-2-10 16:14 發表
果時我公司個HR好串咁直頭打去勞工處飛條線叫我自已去問TIM... -__-~

個D人答到診紙唔等於醫生紙, 公司有權扣員工假OR錢(FULL DAY), 如果有醫生紙公司須出返4/5人工俾員工~~ (點做法睇間公司點決定) ...

我係廣華...張醫生紙寫明係醫生證明黎架喎
如果有醫生/助產士證明個日係做懷孕檢查, 點解唔可以當sick leave????

伯爵府

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-10 16:21 發表

係呀..係呀...佢地都係咁答我..
不過之後佢又話張到診紙上如有寫明係產檢就可以當病假紙喎...都唔知邊句真..

我估佢意思係...
到診紙唔等如病假紙
但若果到診紙上說明你個日係做產檢的話, 就可以當病假咁計囉...

伯爵府

原帖由 茶葉蛋 於 09-2-11 09:55 發表
如果係病假紙就冇問題..HR就無野好講
但我地呢張係到診紙...

早排我呀頭就係見到張到診紙上寫明不能當病假紙..佢即刻叫秘書問人事部 , 人事部既答案都係話勞工法例係唔當病假 , ...

我覺得係勞工署玩野多d...
條例寫明產檢只要有醫生證明就可以當病假..
但hotline d 接線又個個唔同版本...

首頁

尾頁

跳至