單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我係單親媽咪,22歲,仔仔22個月
我都係住新界,我都想做嘢,不過無人幫我湊仔呀
得閒大家可以傾下計呀

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係呀
諗住等個仔返學之後就可以返出黎做嘢,但到時要搵人幫我湊仔

原文章由 yanlotus 於 08-8-21 01:15 發表
我等個女讀k1就放心出黎做嘢了,但要揾工人湊

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我pm左比你啦
]
原文章由 日日天天 於 08-8-21 19:11 發表

你介唔介意PM我留低MSN.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢出年先讀書呀....
佢出年先3歲

原文章由 日日天天 於 08-8-22 10:08 發表

你仔仔讀邊間幼稚園?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果屋企人唔湊,或者搵屋企人幫我請工人,我自己出返錢
你呢???

原文章由 yanlotus 於 08-8-22 19:59 發表

咁你諗住揾咩人湊啊?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係住大埔ga,不過我係全職媽媽

原文章由 ElsaHY 於 08-8-23 12:47 發表
Hi, my baby just 7.5 months and live in Tai Po. Hey! How about gathering?? I am a working mami.....

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果你唔要個bb,bb仲慘呀.....
因為生左佢出黎,睇住佢慢慢大,你會覺得好開心
但如果你真係唔要bb,都無人可以阻止到你,不過想你做之前諗清楚,做左唔好後悔呀.....你唔會害左佢,當bb知道你唔理任何人,都生佢出黎,佢會好開心
我後悔左一次,所以個時我同老公有bb,決定生左出黎,而家我同仔仔都過得好開心

原文章由 honeykerry 於 08-8-23 16:42 發表
我都算係單親媽咪,今年廿二歲,岩岩有左5week,但係我打算唔要bb,因為bb爸爸已經結左婚,但係自從照完超聲波之後,我好唔捨得bb,自己會好不自覺地係飲食方面會注意d,又會休息多d....我真係好唔捨得bb,但係生佢出黎,我又會覺得害左 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

既然你帶得佢黎呢個世界,你有責任照顧佢
佢都有生命ga,希望你諗真d,當bb一日一日係你肚裡面長大,你亦都會覺得開心,就算將來你會好辛苦,但都係值得,因為你做左一樣嘢令到bb會覺得你好偉大.....
bb係無罪,當日就係我自己唔錫自己,同ex bf有左bb,佢知道後第一句講嘅就係落左佢,當時我個心好痛,點解你可以咁殘忍,最終係佢老豆比錢下我落左個bb,我一直都好後悔,因為係我一時做錯嘢,令到bb黎到呢個世界,但係就因為一個負心男人一句落左佢,我要親手送走個bb,到我識到老公個時,我地無幾耐就有左,但老公一知道後就話生佢出黎,無講過一句落左佢,我地堅持生左個bb出黎,當我感受到佢一日一日咁大,聽到心跳聲,踢我,個一刻真係好開心.......
到生佢出黎,雖然係好辛苦,好痛,但你一見到bb出世,個一刻咩都抵返晒,湊佢係好辛苦,但係慢慢慢你就會覺得好恩惠,因為上天賜左個bb你,仲要咁錫你..........
女人無左男人唔會死,就算無左個男人,我地一樣可以好好生活,一樣可以好好湊大bb.......希望你諗真d先做決定
加油~~~

原文章由 靚靚教主 於 08-8-23 23:22 發表

我都同意你講野.. honeykerry你要認真唸下呀...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係一個無左老公嘅人,開頭我會覺得好辛苦,但日子耐左我已經習慣左咩都靠自己,唔會靠人,你唔會無精神支柱,個bb就係你精神支柱,仲有我地班媽咪都係你精神支柱呀
bb問你點解佢無爸爸,你可以照實同佢講點解,係唔應該呃個小朋友,就算個小朋友無左爸爸,但仲有媽媽,唔係任何人一結婚就可以白頭到老,只要睇你自己有無心去做,無嘢係唔得ga
原文章由 honeykerry 於 08-8-24 09:39 發表

我都好想要個bb,但係我好怕將來bb大咗,問我點解無爸爸,我覺得我俾唔到一個完整嘅家庭俾bb對佢唔好,我又怕當我一個人對住bb嗰陣,我無精神支持落去,我好怕自己無有抑鬱症,到時唔知對bb做d乜仲衰.... ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我爸爸都屬於一個保守男人,但係到我有左,佢無鬧過我,只係問我你生唔生bb出黎,佢開頭會有小小唔鐘意,但日子耐左,佢自己去買bb衫衫送比個孫,到個孫出世,佢同我媽咪,老公一齊係產房門口等我,到個孫出去嘅時候,個孫同我單眼,佢不知幾開心,到個孫滿月佢送左兩樣金器比bb,其實個個老人家,開頭係會唔鐘意,但係到左個bb出世之後,佢見到個孫好得意,好聽話,佢就會慢慢軟化
我62係我返去個時,佢都扮到好cool,但係其實佢好開心,因為佢多左一個孫,老人家係要比佢地慢慢接受
加油呀,唔好唔開心呀,你唔開心bb會知道,到時bb都會唔開心,無論點你都要開心生活呀,唔開心又係咁過,開心又係咁過,開開心心比自己生活先岩

原文章由 honeykerry 於 08-8-24 18:15 發表
好多謝你地嘅支持...我自從知道自己有左BB之後,我一直都好迷網,唔知點好...因為我唔單止要面對一個問題,我要面對嘅問題實在太多,我媽媽係一個好保守嘅人,如果俾佢知道我有左BB兼要生埋出黎,我怕佢會俾我激到爆血管,同埋我唔 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我或者會搵個fd,因為佢做呢一行
阿爸阿媽都有做嘢,99我就唔想比佢湊,因為同佢住得遠,唔可以成日見到仔仔.......湊仔呢個問題好煩惱呀

原文章由 yanlotus 於 08-8-24 21:14 發表

唔知請工人去邊間好呢?我屋企人都唔知...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

所以做人媽媽真係好辛苦......好想自己湊大佢,但係我地又唔可以,我真係驚個工人湊得仔仔唔好,所以到時都唔知點算呀

原文章由 yanlotus 於 08-8-26 01:48 發表

我都覺得湊仔呢個問題好煩惱.....又驚個工人唔好....又冇屋企人湊

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係....但係我會諗如果遲d覺得工人有問題嘅話,又唔可以嘈個fd,所以到時要諗清楚先得........

原文章由 yanlotus 於 08-8-27 01:24 發表

你有friend介紹工人ma~我就嘜都唔識

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我地努力工作同埋湊仔,但都會好錫身,因為我地都想睇住仔女長大

原文章由 bubu_bubu 於 08-8-27 17:28 發表
時間許可既, 緊係自己湊好喇
我明白單親既mami會好辛苦做野搵錢, 因為我mami都係咁!! 但都希望你地工作同湊仔之餘, 都要注意下身體!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁咪好lo.....我地湊小朋友都係想睇到佢返學,畢業,做嘢,結婚生仔,我都好期待仔仔返學嘅一日呀,我驚到時唔係個仔喊,係我喊,因為可能唔習慣無左仔仔成日係我身邊..........有時見到個仔每學識一樣嘢,我都會喊,可能我個人太傻啦.....

原文章由 yanlotus 於 08-8-28 01:26 發表

今日個女第一日番學~覺得佢好似大個女了~好開心!!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係22歲呀,都係住大埔呀......
仔仔就黎2歲....你住大埔邊到呀???

原文章由 maggie35201 於 08-8-28 11:50 發表
我22歲,我都係住新界架!我個囡得7個月大!我係叫鄰居幫我照顧個囡,自己出黎做野囉!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀,因為平時個仔會就不時係身邊.....
想休息下都好難...所以我驚到時係我唔慣呀

原文章由 yanlotus 於 08-8-29 01:38 發表

佢返咗學之後成日都好得閒咁~真係有啲唔慣~

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

而家我都仲未捨得比人湊住,所以想等到佢讀K1先出返黎做嘢
再加上而家都係無人幫我湊,所以自己湊啦

原文章由 yanlotus 於 08-8-31 01:35 發表

所以真係要揾嘢做,但仍然未揾到人湊.......

首頁

尾頁

跳至