婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唔, 我會覺得咁, 佢唔衛生, 講粗口罵你係佢唔岩, 不過你兜口面咁話佢(學番你個句, 我估佢阿媽都冇咁樣話過佢), 佢會好尷尬,所以佢發爛渣係好正常...而且我諗你未嫁入去前佢一家人一直都係咁樣飲湯, 佢點會覺得自己錯?再加上你當住人地阿媽/阿哥面話人無家教 , 講真,呢樣野如果比著我, 我都會發癲, 仲會追住你黎打都似, 因為你點話我都得,但係唔可以批評我阿媽,你話佢唔尊重你, 咁你當住99面話佢個女無家教, 你咪一係唔尊重99? ....

PS: 我返我阿媽屋企食飯時如果冇其他女婿/新抱一齊食, 我都會好似你姑仔咁飲湯 ,仲會飲完再用番自己隻匙再畢黎飲添...不過如果有其他人一齊食...我地就會係碗湯度加多隻公舀,大家會用隻舀畢落自己個碗度先飲......你C6屋企無咁做真係唔係幾好....不過如果我係你個一刻我唔會出聲, 不過我唔會再掂的湯, 同埋下次再番去食飯時會預先畢定一碗大既比自己.......

原文章由 ac321 於 08-10-16 17:49 發表
Don't be angry. She is wrong as she use 粗口罵 you.
However, you are also wrong. You should not say that "你有無攪錯, 用自己食過的快子去夾湯喳, 你講唔講衛生嫁, 叫人點再筆湯飲".
It is because I do the ...

男爵府

yes la.....雖然你咁做係為左bb好因為bb房冇窗所以要成日開門,你出發點只係為bb好...但係對你姑仔黎講,其實你真係幾霸道, 有的咄咄逼人....其實佢都有讓步o者, 但你就一定要人就晒你....你好好彩, 有個鍚你既99同 c6,咁你姑仔呻下醋你咪當聽唔到或者講句, 唏, 到你嫁左你99同c6都係咁鍚你架啦...點解要同佢咁斤斤計較呢? 調番轉你係姑仔個位, 你又會點講呢個大嫂先? 不過點都好啦, 你都搬走咯, 咁你唔使再同佢鬥啦....不過你唔比佢探bb, 唔淮佢上你屋企, 我覺得你個人真係好絶.....

我都好唔鐘意我隻99, 但我都冇唔比佢上我屋企睇孫, 你要知道, 間屋同個bb你老公都有份架, 點可以咁對你c6? 你有冇諗過你c6既感受? 你唔可以一開始就唔歡迎佢, 佢點講都係c6個妹同bb個姑姐, 如果佢唔鍚bb, 你請佢都唔會到啦, 而且如果你姑仔大日上到你屋企都亂黎,你個時可以即刻趕佢走同埋唔比佢再上去,到時無人會話你唔岩, 但係依家你講到明.....
唉,樓主, 你自己諗下啦, 其實你都幾野蠻架.....

原文章由 ac321 於 08-10-17 17:32 發表
Yes, you are wrong.
You should close your BB房's door.
And ask you 99 出聲 if necessary (ask her to close her door, but allow her to smoke), not you.
It is because it is her room. She can do everyth ...

首頁

尾頁

跳至