跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位元朗區友你們好,

小女明年升小一, 由於熱門的靈愛, 光明聽講都好難入, 想知道校友會, 南元朗官小, 榮茵, 梁省德等哪一間比較好, 先後次序應怎樣選呢.

多謝賜教.

複式洋房

我女兒讀緊肖珍上午班.

複式洋房

回覆 #1 fafa10322 的文章

請問什麼心理準備呀 ?? 可否說明多d呀. 謝謝.

複式洋房

聽人話, 商小/商中已沒以前般好, 是真的嗎 ? 有沒有讀緊商小的家長可提供一些意見參考呀.
多謝幫忙.

複式洋房

多謝#701003的寶貴意見, 因我女兒只有15分, 希望博下抽靈愛, 但又好擔心抽到榜尾. 所以很煩. 如73區內的學校都是唔怕讀的話. 若大抽獎時抽唔到好學校, 又叩唔倒門轉校都唔使咁憂慮啦. 真是鬆一口氣.

複式洋房

聽朋友話大抽獎時跨區百份比少很多的, 若不是特別鍾情, 最好都是選自己區呀. 機會大D.

複式洋房

據我了解第一輪及第二輪是分開計的, 第二輪的大抽獎則視乎運氣, 不會因你第一輪選了靈愛, 第二輪機會大D, 但D人話第一輪及第二輪第一志願都選同一間的話, 則可向校方表明決心, 但靈愛得2班, 學位那麼少, 叩門還有位及機會嗎, 請問有沒有人是叩門入靈愛的, 可否向我們分享嗎 ?

原文章由 LoveChild 於 08-7-16 07:57 發表
原來靈愛要20分自行收生先至會收, 咁機會真係好細WOR. 但係我都想問下, 如果第一輪抽唔到, 到了第二輪抽, 咁第一輪的第一志願同第二輪的第一志願都選同一間, 咁抽到的機會會唔會大D??, 另外有無分個號碼好唔好架?? ...

複式洋房

很易的, 所有適齡兒童有10分, 如首名出生加多5分, 即一般大仔大女為15分. 如此類推, 根附表計算. 小學收生詳情可入教育局網址 : http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 *

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

(10分)

原文章由 哈哈笑 於 08-7-16 09:27 發表

我都唔識點計分既~~

複式洋房

我女兒入讀肖珍時, 在開學講座上校方清楚說明靈愛是不會優先取錄肖珍的學生, 我想這誤解是基於很多教友的小孩均入讀肖珍, 因他們有20分所以比其他人容易在首輪入靈愛吧.

原文章由 qbmama 於 08-7-16 10:18 發表
換言之,得五分一機會;還要留意的是:肖珍不多不少都會有很大部分的學生被取錄;其次宗教信仰

複式洋房

如無20分首輪應該不能入教會學校, 但一般家長評語好像都是教會學校好D, 例如肖真, 74區的真光及徐澤林等. 所以真的很難取捨.

原文章由 qbmama 於 08-7-16 11:43 發表
那麼只得15分,難以與有宗教分的競爭

複式洋房

D人話鐘聲幾多功課, 係谷嗰D學校, 我上網睇學校資料是3測3考, 如果是學生及家長, 壓力都幾大, 是嗎 ?

原文章由 哈哈笑 於 08-7-17 12:52 發表

係咩?? 點解呢度好似冇人講既??

複式洋房

我親戚都話商小沒以前咁好, 好像是沒得優先入商中呀. 但成績怎樣就唔知, 因為佢都是聽人講. 請問有沒有商小的家長可發表吓意見呀 ? 知唔知升中派位如何 ?

原文章由 dnc8103 於 08-7-17 13:50 發表

吓! 商會點唔好呀!我重諗住報商會,因為 73區唔係有好多間小學可以選擇!鐘聲係74區,我們只能有 10%機會入到!

複式洋房

哦, 明白, 但請問商小升中派位好嗎 ?

原文章由 qbmama 於 08-7-17 14:04 發表
好像有人說商小同商中沒關係的

複式洋房

我唔肯定呀, 都是聽人話功課多咋, 但d人話這學校幾好. 請問有沒有讀緊鍾聲的家長可比d意見呀, 謝謝.

原文章由 哈哈笑 於 08-7-17 14:22 發表

吓, 乜又係咁多功課ka?? 咁又要諗諗先~~

複式洋房

咁校友會如何呀, d人話都幾好喎.

原文章由 fannynsf 於 08-7-17 17:50 發表
係呀, 我未去參觀, 但我朋友話如果你參觀佢學校之後, 就會愛上佢wow..

複式洋房

你的真是寶貴意見呀, 上得 BK, 緊係講真話啦, 唔係點叫分享喎, D人唔接受他人意見就唔使理佢地啦, 我真的很感激你願意分享你的經驗架. Thank you so much.

原文章由 701003 於 08-7-18 13:43 發表

千祈唔好咁講 我之前係BK reply post話叫人唔好盲目信口碑,要實地觀察同迎合子女個性而選校,唔知係咪得罪咗D本區名校ge家長,俾人pm嬲呀 可想而知,當今仲有人係咁盲目崇尚名牌ga ...

複式洋房

#701003, 我很認同你的觀點, 因為我曾看到一篇專欄, 他說如果讓一個小朋友在名校考第尾, 還不如在普通學校考前幾名, 對學生及家長都少一份壓力, 多一份滿足感. 所以我一向不希望女兒入讀一間死谷的名校, 我希望她有一個快樂的童年.

複式洋房

本人十分認同閣下的意見....

原文章由 bobo 於 08-7-19 11:12 發表

哈哈笑, 每個人價值觀都唔同, 睇下你自己點睇囉, 我個人一直都係認為, 有本事去邊都一樣讀到書一樣出名架遮, 就算名校讀又如何? 我有親人兩個仔, 英來出身架, 你知派去邊嗎? 一個去左西門英才(本身係 band 1尾成績 ...

複式洋房

點解你地講講吓去咗74區既, 早知我開個topic唔分區. 淨係用元朗區啦.....

原文章由 CutieSo 於 08-7-19 11:51 發表

鐘聲對我離我屋企唔算遠喎 , 離我番工既地點仲好近 , 不過到時可能我轉左工hehe

複式洋房

雖然我唔知有無關係, 但如果你希望選此小學, 當然要問清楚啦, 多10分就在第一輪入到, 唔使等大抽獎咁擔心, 所以我覺得首輪的分數真的很重要呀. 可惜我女兒只有15分......

原文章由 CutieSo 於 08-7-21 09:29 發表
我老公以前讀商會二校 , 但依家已經拆左 , 唔知同商小有無關係 , 好唔好打電話去商小問下呢 , 但呢間又好似只屬一般

首頁

尾頁

跳至