跳至

首頁

尾頁

大宅

sorry er everybody,i cant find my pen to write chinese now,and it is hard to write in english to explain(my poor english)
im busy to find dr to give me advise these day ,and my girl get a flu and 'chow gun' last week ,scare me to died,now she almost recover la,on the other hand QMH check that her heart have a big hole, must need to do the operation...
continue when i find my pen sin...
thanks every mum.
she is still very active now but very thin ,
as elmolly say '不過無即時危險'

大宅

我出完街返嚟拉,揾返支筆.
多謝各位關心呀,其實唔係喜興事,所以冇想過post出嚟,
難得各位ee咁關心蝦米家,都要話過你地知蝦米近況既
唔好意思,將會好長篇
希望可以一次過解除各位ee心中对蝦米憂慮呀...
其實蝦米個心有雜音我同蝦米爸一直都知,
上個月尾同佢去QMH睇專科,
超到佢個洞有1cm大,e生話點都唔會自己生埋,
要做心導管手術或開胸手術...
咁啱得咁橋
21/11當日4:00pm check up時食左訓覺藥超us
6:00pm返到屋企冇醒過,開始熱熱地,
9:30pm燒到38.3c ,有醒過但坐同企都冇力,講野又慢,
11:00pm到QMH A&E,39c,e生點叫都唔醒要留院
上到房仲作嘔,探肛都冇反應,e生話怕佢腦炎,
明天再唔醒就要拮背脊驗,是日種豆抽血驗小便
22/11 6am開始醒返肯食野,係咁話粒豆,仲有燒,
個大粒e生帶埋班学生嚟睇,話蝦米上呼吸感染,
reprot未出就叫回家(2:00pm)
23/11 2am食左退燒藥訓,我見佢咁熱就用毛巾幫佢抹身,
點知突然抽筋call白車
2:30去左東區 a&e,e生話要留院,乜都要驗仲要篤埋背脊
當時我同蝦米爸好嬲,覺得要篤背脊點解QMH唔做?!
東區要入院點解QMH比蝦米discharge?!
跟住同e生講要轉c+(QMH種嗰粒豆太樣衰la!!)
4:00去到st paul仲要比個门診nurse話我唔比蝦米留
政府e院,我話:我今日先响QMH discharge,
我冇信心比作再交個女比政府e院,
我已經嚟之前问好你地ok先嚟,
咁你意思係咪話唔收我个女呢?
(佢當然下删千字但又要收啦)
上到房e生到左話佢地儍儍地,擺到明唔係腦炎,唔洗拮背
當然其他野都要驗過,但係姑娘手'細'好好,
今次蝦米一d投訴都冇,
不過到9am又燒到39.4c 迷迷糊糊,要'suck'肛,
24/11 退晒燒,e生話報告出左中左副流感第三型
多數係21/11 check up時野返嚟....是日終於回家,
由於蝦米冇保險公司受,出院承惠7千元mouth:mouth:" />mouth:" />

沉日去e生診所覆診,佢好好人,講左好多関於手術嘅野
心漏有幾種,幸好蝦米嗰隻係最冇事嘅心漏
做手術有兩種
1-導管手術:當夠位時(3-4years)就放隻冬姑型物体夾住个洞
long term嘅,好快recover
2-開'心'手術:當個洞並非一個大洞,中间有小孔;
個洞太大,冇足夠位比冬姑夾;
非常急切,影響到心以外其他器官等,
以上其一則需做這種手術,一般好似'联'衫咁'联'埋佢,
需要跟進嘅野比較多如,做完有机会出水,心律不正,
嚴重者需終身使用起膊器....
(蝦米還未知係邊隻,政府未話要做)

由於蝦米情況响QMH唔算最嚴重,我怕佢地会dum dum dum,
作為父母,我唔想到有事先做野,所以想揾c+,
起碼confirm知要做邊隻.

我個心急到傻左,因為心漏会好易感冒,感親又好得慢,
再加上第一次抽筋後6个月內有1/3机会會再抽筋...
即係話呢半年一定唔可以冒親or發燒,
今日去同佢退左学,去報返playgroup.希望減低感親机会啦~~~~~

至於兒科心藏c+e生資料我地有5個响手,
只係等埋呢个星期同保險姐姐傾傾係咪真係唔受,
因為揾c+夾冬姑要成十萬蚊呀 open heart 價錢e生都唔講呀

承蒙各位祝福,蝦米家会take care 啦!
正所為:大難不死必有後福
祝大家都健康

蝦米媽上

大宅

原帖由 nc2000 於 09-1-17 21:15 發表
hi, 你好, 我都係0704mama, 我個b 又係先天心漏, 但就好細個病發, 所以唔可以等到蝦米妹咁大個都未做手術, 阿b 3個月時做左手術, 當時我都做左好多資料搜集同consult 醫生意見, 所以我都知邊d 心臟醫生好, 因為佢也 ...

Thanks for you information, nc2000,
we are going to see professor Leung last month, he is a wonderful and responsible DR.
Kylie now need to check up each 4-6 months ,if everything stable,we will let her do the operation when she is 3-4 years old.
Dr say we better treat her like a normal kids and she will be increase the weight after doing the operation.

Wish all family have a Happy New Year!!
Kylie's Family

首頁

尾頁

跳至