跳至

首頁

尾頁

大宅

慢慢試,唔好灰心呀。我大女個陣時都差不多試咗兩個月先至叫做可以穩定食一餐粥仔。

原帖由 mic.mic 於 09-10-20 23:17 發表
咁快可以食粥仔?我囡囡都係食奶奶多 ~ 米糊仔食幾匙都唔食呀 ~
We live by faith, not by sight............

大宅

我係粥仔加少少豬肉吊吓味,我都係試食菜同瓜類。西蘭花、菠菜、節瓜、南瓜。遲D可以試蛋黃、豬肉碎。

原帖由 duckchickhome 於 09-10-19 22:16 發表
聽說先加西蘭花,波菜,但是否只係要葉?

和加餸仔的應該先試什麼呢?

如果加紅蘿蔔,連續食三日會唔會太多呢?
We live by faith, not by sight............

大宅

我會先煮熟及煮淋西蘭花,如果有攪拌機就連莖一齊打到變糊狀,再放入粥仔一齊煲。無攪拌機,初頭只要花個部份,用刀剁碎剁爛。

原帖由 bonbonchiu 於 09-10-21 21:34 發表
請問西蘭花點整放落粥到呢?

大宅

係呀,蕃茄唔好試住,較易致敏。

原帖由 magnetlau 於 09-10-23 13:04 發表
carrots, tomatoes, pumpkins...

大宅

你可以用保溫壼焗吓D米,D粥煲一陣就會好快綿。我通常煲30mins左右。健康院比咗張固體食物既清單給我,佢話可以開始試食肉,首先係 1) 豬肉 2)雞肉 3) 魚肉 4) 牛肉,每次試一樣,每樣試3-4日,每次1湯匙肉泥。

我會攪爛D肉,等粥滾起就放埋D肉入去一齊煲。

原帖由 didi2008 於 09-10-23 15:46 發表
請問瘦肉是否只用來吊味, 不會給BB食?

粥太約煲幾耐? 什麼時候放瘦肉?

第一次食幾多?

唔好意思, 好多問題.

首頁

尾頁

跳至