派對情報

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

仔仔過兩日就一百日大。我噚晚用photocap (免費software)design 左個banner, send 左俾印刷公司,星期四就拎得啦!期待見到成品。 大家都可以自己試下整。

加左d 經驗分享, 見第43post.
另外, 由於工作關係, 我未必可以及時回答大家既問題, 所以希望有路過有識既姊妹可以幫下手. 又或者大家可以先睇晒所有post 先, 因為有d 答題已經有人問過. 若果時間許可而我又識的話, 我會盡量回覆.

UPDATE:
好快已經一年, 我又整左張BANNER 俾仔仔生日會用. 其實用熟左之後, 可以用PHOTOCAP 整其他野. 仔仔一歲生日, 我book 左club house 開party, 主題係為食bb 加candyland. 我今次整左banner, 電子invitation card (whatsapp 俾朋友用的), 入口既welcome post, 仲有菠蘿腸仔用既牙簽既小飾物. (加左相係#274 & # 277 post).

你地可以印foam board 整welcome board

男爵府

回覆:DIY banner

補相

catthien  好靚呀,我岩岩都搵緊要點整,因下個月仔仔百日宴,其實難唔難整,Thx  發表於 14-3-15 16:18
CherrieCeci  好靚~  發表於 14-2-27 11:42

男爵府

引用:how+much+?

原帖由 Pinkmoon 於 13-08-14 發表
how much ?

我自己整好個file, size4.5呎X1.5呎 [呢個SIZE係俾我放屋企用, 出去租場開party既朋友可能要整大d]。send 去sign.com.hk 印相紙(啞面),怕光身影相反光。$28。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-14+發表我自

請問可以send link about the design app?
http://www.photocap.com.tw/forum/viewthread.php?tid=43781

男爵府

引用:好靚呀個底係自己搵定佢入面有架?可以分享

原帖由 Toddybaby 於 13-08-14 發表
好靚呀個底係自己搵定佢入面有架?可以分享下點印嗎?
個底要自己整。d圖我喺yahoo 到搵,之後用photocap併併貼貼。d圖要搵d夠大,否則放大之後會檬。整好就save as 1:1 jpeg, send 個file 俾印刷到印。印刷嗰邊只係印,唔會幫你改/執個file.

mi11126    發表於 13-9-12 10:29

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-14+發表http

如果我印 banner 不用你的相低用帆布效果好不好呢?特价$19咋
我剛剛拎左成品。問過d職員,印相紙會比帆布清少少。d邊無起瓦起得咁勁。不過若果只係影相做背景用,唔係近睇,d staff 話帆布都ok。有d人鐘意用帆布因為可以打洞掛起。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-15+發表個底

原帖由 Toddybaby 於 13-08-15 發表
你印果張Banner係咩質地?有限size嗎?
D圖同相要幾多mb先夠?
我揀左印相紙,size 唔同價錢唔同。有人會印帆布,仲平d。

好難講個file size 要幾大。因為我用1:1做。太細一放落去就見到朦或者起瓦。

你想整d咩?生日banner? 有無d咩主題?

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-15+發表我揀

原帖由 Toddybaby 於 13-08-15 發表
想整生日Banner,不過無從入手
你張真係整得好靚,所以請教下你!麻煩左你好多我最驚係電 ...
喺電腦選1:1已經睇到。你可以問,我得閒又識的話會回覆你。我都係星期日自己download 個software 摸索。星期一晚,花一個晚上就整好。最花時間係搵圖。

男爵府

yokeeland 發表於 13-8-16 09:41
仔仔下月中三歲生日,見到個BANNER真係好吸引,今晚會立即DOWNLOAD軟件試下。但印相的SIGN.COM個網站好似入 ...
Sorry, 應該係Sign.com.hk

男爵府

tracy3025 發表於 13-8-15 22:26
回覆 Sansam 的帖子

咩印刷公司?可唔可以比link
sign.com.hk
不過佢地只係印. 你要自己先整好個file. 其實市面有好多印banner 既公司. 不過好似sign.com.hk 平d.

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-15+發表喺電

原帖由 Pinkmoon 於 13-08-15 發表
yes 我揾圖,但怕D圖dl出來再放大印會唔清
你打算整幾大張?我張嘅size係細過人哋出去酒樓酒店用既size一d(因為我只係喺屋企用)。

搵圖,我係從yahoo圖片搵d png 檔案(唔係jpeg), png 圖係無背景(背景透明),jpeg 就有。若你search 一個圖,jpeg 可能係白底,但你張banner 嘅底色係黃色,你會見到白底,但png 檔就唔會。關於大小嘅例子:yahoo圖片 到search\"cake png\",佢會出一堆圖,放個mouse 箭咀埋某一幅圖,你會見到個file size 同XXX x XXX. (圖中圈住部份),你要搵較大,d圖先會清。一百幾乖一百幾一定唔得。實際file size 又唔需要過mb.

希望你明我講咩啦

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-16+發表sign

原帖由 Toddybaby 於 13-08-16 發表
Banner 尺寸係set好左定自己訂架?
自己定。

男爵府

Toddybaby 發表於 13-8-16 11:29
Banner 尺寸係set好左定自己訂架?
你係咪會用Photocap 整同埋去sign.com.hk 到印?

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-16+發表你係

係呀!打算試下,不過未知點整!你張Banner係咪帆布一
我印相紙(啞色)。因為我屋企用,貼就ok.

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-16+發表你係

係呀!打算試下,不過未知點整!你張Banner係咪帆布一
效果就係咁

男爵府

Toddybaby 發表於 13-8-16 20:58
我就係想整相紙,但我見佢Banner淨係可以揀帆布,你揀邊個係相紙?係咪呢個?
跟住揀尺寸?
係呀, 我係選呢個.

男爵府

引用:Quote:原帖由+Sansam+於+13-08-16+發表係呀

Thx!另外想問下,係咪photocap邊個版本都ok?使唔使另外dl其他素材?
我只係download 左version6.0, 其他version 我無試過。我download 過一個素材,但發現d圖的像素太低,會唔清,所以無用。

男爵府

KP623 發表於 13-8-19 14:41
回覆 Sansam 的帖子

我已取用png file, 但都是白色底, 做不到透底效果, 請賜教
可以PM 你DOWNLOAD 圖既LINK 俾我睇睇嗎?

男爵府

回覆 KP623 的帖子

可以參觀去Background 教學
http://photocap.com.tw/Tuition/BackAdvance.htm

我估你張圖本身係連埋個底, 若果係咁就要自己去除background.
仲有你有無o係photocap先set左banner size? 有時d 圖太細, 放左入去會唔清.

男爵府

Photocap 既官方教學.
http://www.photocap.com.tw/Tuition/tuition.htm

我都係第一次用photocap 整banner, 唔係專業. 我分享下我用Photocap 自行製作BANNER既經驗,

STEP 1, 決定BANNER SIZE
視乎印刷公司嘅要求,要知道印刷公司要幾多解析度(dpi) 先可以印到。我自己用左120dpi. Dpi 會影響印刷嘅質素。再諗定自己要既size

如何set size? 去影像---選影像大 小---尺寸輸入模式--選cm. 唔好選強制等比例. 可輸入高同寬既cm, 解析度(dpi)入120, 之後ok. 咁就可以設定好個size.

set 好size 之後, 畫面會係一個長方形. 呢個就係你要既banner size 既縮圖.

STEP 2, 設計
要想好自己想要的DESIGN, 再上網搵相關既圖片. 搵圖片可以話係最花時間.
我會搵D PNG 圖, 希望可以減少自己去背既功夫, 見去background 教學.
http://www.photocap.com.tw/Tuition/tuition.htm#Blending

d 圖要搵像素夠大的, 否則會唔清或者d邊嚴重起啞. 有關圖片既像素, 可以睇返之前post#26既回復.
大家可以係photocap 既bar 按物件--->加上物件--->物件照片. 加左之後, 你可以按你既需要去拉大/縮少圖片. 之後可以在黑色bar 按1:1, 你就可以睇到係張圖清唔清.

有人問我有無download d 素材, 我試過download 一個, 但發現d圖唔清, 所以無用到. 自己上yahoo 搵圖.

若果d 圖想左面轉向右面, 可以係影像--->旋轉版面--->水平旋轉
bb既相片, 大家可能會想以其他形狀插入. 加入相片後, 大家可以在下面既bar 選相片形狀, 選擇你想要既形, 按著拉向照片. 張相既形狀就會改變.

官方教學網有唔同既教學, 大家可以睇下.

當你搵好晒d圖就可以開始拼拼貼貼. 有d圖可能會一幅疊另一幅, 若果大家想更改d圖既次序. 可以係加面既圖層更改次序. 只要按著幅圖, 拉上拉下便可.

由於個file既size好大, 大家要定時save file, 拉上拉下時要有d耐性.

你仲可以加入你想要既文字.

STEP 3, 印刷
製作中時個FILE 要SAVE AS PHOTOCAP 檔. 當製作完畢後, 個FILE 可以SAVE AS JPEG. 再UPLOAD/ SEND 俾印刷公司.

我自己印左相紙(啞面), 光面影相可能會反光. 有D人會印帆布. 我問過印刷公司, 兩種都有人用. 相紙會清D. 但帆布可以打洞掛起. 由於張BANNER都係做影相Background, 所以帆布無相紙咁清都唔會大太影響. 最緊要大家製作時搵d像素高d既圖.

希望幫到大家!

首頁
12345...6

尾頁

跳至