基督家庭

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我的好友曾經是一個 '燥底',
小小事就鬧, 個仔比佢鬧到無晒自信, 重常常兜巴星個仔~
老公又係咁, 比佢鬧到死死吓, 最慘就係起成班朋友面前鬧,
大庭廣眾...莫說佢老公難受, 我地旁人都好尷尬~

好友信主之後, 坦誠向大家表白自己唔想咁, 好想改,
但常常控制唔倒自己, 於是我地一班人為佢同心祈禱,
陪佢查經, 眼看佢用心追求聖經真理,
慢慢...慢慢真係改變, 當然這一切唔係一年半載的事,
過程中她亦偶爾 '發作', 但她平靜過來會向大家道歉~

她用心追求並倚靠神, 兩三年後真的變到純過隻羊,
身邊的人(包括老公和個仔)都因為佢o既改變而信主,
現在她們一家三口是別人眼中的 '模範家庭',
誰想到她們曾有一段家庭暴力的故事~

所以你也要加油, 神造得你出, 點會唔知你o既軟弱喎!
只要你真心尋求, 主絕不會叫人落空~

yfceo    發表於 12-8-24 15:48
kandyb    發表於 12-8-24 02:18
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

jenamy94 發表於 12-8-23 09:37
How??竅門在哪裏?I tried,but failed.
failed??? 人生漫漫長路, 你點可以起呢一刻話自己已經 failed,
不要自責, 因為我看見你已經向著一個好方向行緊, 這點已是成功要訣,
過程真的會很反覆, 而偶爾 '發作' 也是很正常, 所以別被一時挫折打倒~

每天相信今天的自己, 唔好向後望 (自責會令人失去正能量),
習慣每天清晨祈禱交托這事, 以我地既能力係無可能克服心魔,
魔鬼想困你起呢潭死水, 只有主先可以拉你出來,
所以你記住要每天求主加力~

很多信徒都經歷過整治自己弱點的階段 (包括我自己), 過程痛苦有血有淚,
但跨越之後那片新景象, 你會看到我地既神幾勁,
你亦會更明白聖經一字一語印證我們經歷的神,
最終知道生命究竟是什麼一回事~

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

你不要害怕,因為我與你同在;
不要驚惶,因為我是你的上帝。
我必堅固你,我必幫助你;
我必用我公義的右手扶持你。

以賽亞書 41

首頁

尾頁

跳至