烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好靚的排包, yummy
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lalamike 發表於 14-3-21 16:11
我係用包機搓麺團再用焗爐焗㗎!

忌廉排包食譜
麵包冇得用牙簽試呀
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

lalamike 發表於 14-3-21 17:23
唔熟唔係都會痴咩?
唔係啦, 你試下揾舊生麵團出來吉去佢蛋糕漿黏力咁大,好難判別喎......

翡翠宮

lalamike 發表於 14-3-21 17:40
哈!我仲成日焗完用牙籤拮個包添!咁,點測試個包熟未呢?
一般造型細包, 底面夠色就熟啦..........
大包就............好難, 要睇經驗,,睇下你同個爐熟唔熟
事實係要敲下佢,熟的時間會發出空洞的聲音,而且按下去會回彈,但自問聽力不足

翡翠宮

wendyyy 發表於 14-5-12 18:20
我琴日整既包,今早蒸返熱來食,點解變酸左?
可能做包時已發酵過度,,天氣咁熱, 唔使發咁長時間
亦有可能未凍曬就入盒..

lalamike    發表於 14-5-13 00:26

首頁

尾頁

跳至