自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

買回來逐條分開,浸一下洗乾淨,因為超市買到的香蕉有催熟劑,放通風陰涼處。得閒可以用錫紙包住果支柄位。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlefunpig 發表於 23-3-15 14:46
放雪櫃我覺得無咁快熟
不過唔知岩唔岩~~

香蕉放雪柜會變黑
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

oceandeepsea 發表於 23-3-15 14:40
學到野,我已經買百佳膠袋裝果隻,無咁大條,但次次一熟就要一日食兩三條,食到嘔
...

下次買散庄更好,選擇青一點的,熟左食唔曬可以去皮切段冰左佢,就咁當雪條食,又或者整個朱古力花生醬沾勻來食,很好味很肥

翡翠宮

spikenard 發表於 23-3-15 15:56
呢個方法可以放幾耐?

其實睇天氣,夏天真係點整都係三日,冬天一星期都未有梅花點。

首頁

尾頁

跳至