自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

多多少少給一點吧! 旅遊係享樂可以慢慢儲,遲一點去也可以 你有沒有想過家中開支,是時候給父母分擔一下。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

opclk99 發表於 23-10-2 13:42
同我老母生前一Q樣,
廿五六号比已经想殺Q左我,
後期怕左佢,

其實你地有冇諗過食屋企住屋企, 供書教學都需要錢, 而家出來工作, 唔係要擔起自己啲責任咩?唔通父母要養到你99歲.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

showman 發表於 23-10-2 14:06
其實你話父母比較既同時,你亦比較別人的父母,不要只說父母不是,要想想自己有否做好子女的角色。
...

早知真係生舊叉燒, 食左都飽呀

翡翠宮

opclk99 發表於 23-10-2 14:22
你又唔知人家事呢,
我十八歲前除3餐外基本係赤贫,
细個連去童軍都無錢,

你諗下如果你仔女搵17000, 一元飯錢都唔願出, 水電都要錢啦?係未?

翡翠宮

Tyasnm 發表於 23-10-2 14:40
想當年我失左業冇返工一個月,亞媽追我攞家用,竟然叫我去做雞揾錢
...

當年我母親都有時會話我比得少錢佢,仲話阿邊個邊個比好多錢佢阿媽,我就激佢話去做雞搵多啲錢比佢,做唔到真有阿媽叫個女去做雞

翡翠宮

金黑街矇 發表於 23-10-2 15:27
係呀,由細教,思想教育
嫁左出去就係俾供養父母果份,思想教育:亞媽養左你廿年,你都要 ...

結婚後冇比過錢媽媽,過時過節塞一二千比佢都唔肯要,佢話結左婚成頭家大開支,跟住我改左入利是比佢,,兩母女塞來塞去

翡翠宮

淘心 發表於 23-10-2 14:04
你是男孩嗎?若是,千萬不要娶老婆。
今時今日,仍有唔少女人真係當自己「女人仔」,永遠只索取,不付出。 ...

係呀,BK之前有個舖啲女仔話拍拖一元都唔出架,好恐怖,差不多要個男友對佢生養死葬.

翡翠宮

凌陵綾 發表於 23-10-2 16:22
有回過下嘅

咁快就DEL

愈坐愈凍,都冇得取暖,即拉閘封舖啦,唔通等結冰咩

翡翠宮

靚靚C9 發表於 23-10-2 17:55
淨係個post不停叫阿媽做老母已經想鬧佢啦,究竟係大學生定地盤佬黎
...

老母唔係粗口來架,古文已有。
attach0/tmp/phpxDxKNL
attach1/tmp/phpDcIj3j

opclk99    發表於 23-10-2 18:53

翡翠宮

mercurycc 發表於 23-10-3 11:45
佢話想一個月儲一萬,
想去旅行及想做自己想做既事,
唔知佢一早有無同屋企人傾過,

呀噢。。。似呢個來睇父母可能仲要津貼佢,唔係點儲到一萬

翡翠宮

pauline_c 發表於 23-10-3 08:11
兩邊都有唔著,相信樓主有能力嘅時候,會離開屋企

到佢離家自住後,就會想起父母的好

首頁

尾頁

跳至