跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

請問有冇媽咪聽日去交表?

男爵府

畀面勳章

咁如果你鍾意間學校, 而佢又考到, 睇怕你都要搬啦~~

原帖由 shadowray 於 09-3-6 18:16 發表

我仲心大心細.因為如果咁好彩真係收呀女.我地要搬屋先得.因為我住係粉嶺.
其實我已經報左大埔個間.10/3去面試.但我好貪心.想多一個機會.

男爵府

畀面勳章

st paul nursery (n1-n4, 全日)同 st paul con (天主教, 位於銅鑼灣)雖然有關, 但講到明唔保證入到小學。而st paul kindergarten (k1-k3, 半日)則可以直升。

st paul coed(基督教學校, 位於黃竹坑)係另一間學校, 冇幼稚園。

原帖由 puib 於 09-3-7 00:44 發表
那麼,你們會否知道St. Paul Nursery 同 St Paul Co-ed /convent 一系列的學校是否有聯繫?有否升學的關聯?

謝謝﹗

男爵府

畀面勳章

咁奇? 不過我認為可能幼稚園人多, 未必全部想入番小學。

alexquin, 你有冇入表呀? 我自己覺得阿囡機會好微, 因為有咁多人交表, 佢只係憑表格揀人, 接見好少數學生, 佢應該優先d有關人士, 例如mammy係畢業生﹑有哥哥家姐o係度讀緊同天主教徒。我全部唔係。

原帖由 Alexquin 於 09-3-8 18:46 發表
My friend's daughter is P.5 in SPC and she told me that SPN (N1-N4, full day class) can go to SPC directly but SPK (K1-K3, half day class) just 30~40% can go to SPC only.

男爵府

畀面勳章

aloymom, long time no c. 你好嗎?

多謝你既資料。我原本一心諗住啟思全日。直至上左佢地playgroup, 就發現唔對路...再加上睇埋教育署份報告, 更加卻步。

鑑於阿囡身體問題, 決定暫時繼續用工人。所以, 而家都會考慮埋半日。不過好多幼兒院都收晒生, 南區好既都唔收生, 於是諗埋附近區域。其中spn係最方便最好。

不過如果好似你咁講, 我都唔使諗lu, 我o個個勁「痴」身, 又被動。

原帖由 aloymom 於 09-3-9 00:31 發表
DalaDala

我細仔都有報
不過佢一年收得咁少人
揀中我仔的機會不大

SP鍾意收d 大膽 有自信的小朋友...
就算我B有得in, 都未必係佢杯茶haha

SPN同SPK都係好大機會上SPCS...
有好小朋友由細讀到大
好少人會唔升返上S ...

男爵府

畀面勳章

moraine食得好好呀, 佢而家番嬰園, o係學校好乖, 自己食晒。番到屋企食野一般, 但因為佢出多左牙仔, 所以好鍾意食我地d野, 補番條數。唔知點解而家對奶冇咁抗拒, 可能而家冇迫佢啦! hee...

有關啟思既comments, 我唔想o係到講...我會pm你。

得閒約出黎飲野閒聊丫!

原帖由 aloymom 於 09-3-10 01:07 發表
DalaDala

係呀..好耐無傾喇, 你地幾好嗎?? Morraine 食野方面好左d未呀?
我地呢排搬左去99屋企小住呀...

啟思有無咩大問題?(我都有睇過個rpt)
本身我地諗住3月14號去啟思睇下
如果唔係太好的話我地就唔去睇喇

我 ...

首頁

尾頁

跳至