跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:請媽媽俾下意見,英藝n班問題

我仔今年K2,一直由n班讀到而家,英藝行政混亂是無誇大的,試過拎左同學d書,回條返屋企,d姨姨同佢著鞋著得唔好之類的

但小朋友讀得開唔開心,學唔學到野,又同行政無太大關系。

英藝出名課程深,以英語環境教學,我仔返到屋企,係可以自行完成功課,功課的而且確較同齡小朋友深,非抄寫既都大概知要做咩,當然非抄寫既都會問,唔係識晒。語言就用英文同佢講,佢可以完全明白簡單指令,間中會自己講一d我無教過講過既英文生字,能以簡單英語表達自己

最大既轉變係今年既班主任我仔好喜歡,開口埋口都話老師話,而且有需要時,我會打電話同老師溝通,請佢幫忙傳遞一致既信息比我個仔,老師亦很願意幫忙配合

我暫時沒有小朋友讀其他幼稚園的經驗,以上只是個人經歷

我選擇入讀,係我想給予小朋友一個英語語境成長,而英藝在這一點上還是可以實現到

因為n班亦並非必需的,媽媽可以自行按需要選擇是否入讀,希望以上資料幫到你

qqlun    發表於 16-3-2 14:22

別墅

引用:Quote:原帖由+Suet_yi2005+於+16-03-02+發

原帖由 雨後天晴 於 16-03-02 發表
請問小朋友讀主流班定國際班呢?平時同屋企人係唔係用英文溝通呢?
小朋友讀國際班,平時嫲嫲湊,英文通常只有我同佢講,所以佢學幾多係學校教,我會知

別墅

引用:Quote:原帖由+Suet_yi2005+於+16-03-02+發

原帖由 雨後天晴 於 16-03-02 發表
多謝分享,因為報名職員同我講國際班其實係茶點時間先有外籍老師係度,其餘時間係講普通話多所以令我卻步報 ...
佢話一間係會申請學卷,應該係舊校,我仔今年轉左去新校舍,校長話全部國際班都係新校舍

雖然話唔多,但應該比主流班多,而且見家長多數係net teacher,見佢都了解小朋友,相處時間應該都唔少

首頁

尾頁

跳至