興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

各位團友, 記得CLICK個支持俾我喇 !!

俾番條舊LINK大家做後備先
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=4879350&extra=page%3D1

71/ 愛貓火化

係近年離開我既愛貓, 除咗mocha, 仲有一隻叫妹頭, 妹頭係我同c6於寵物店買既, 當時佢已經四個月大, 因為四個月大既貓會較少有初生貓bb既病, 而且都已經接踵一般疫苗, 換言之, 我帶佢返屋企都比較帶貓bb安心...

但係好景不常, 我湊咗佢兩個月後, 佢就急病 (fip, 暫時無疫苗及治療), 眼見病重既妹頭, 加上當時獸醫遲講既資料, 到最後我決定, 接番妹頭返家, 好好照顧佢一星期就送佢走....其實落呢個決定真係好痛苦, 好心痛, 不過妹頭隨時都會爆膽, 所以我亦唔可要佢辛苦太久...

一個星期後, 就坐善終公司安排既車去佢地約好既診所, 係車上除咗我, c6同妹頭外, 仲有一隻細狗....隻細狗好唔開心咁坐係車尾, 因為佢已經走咗, 佢個刻好想返屋企, 但係又唔知點做....但係我只一心安慰妹頭, 根本無心情去幫佢, 反正佢去到就會知....

去到等候期間, 我又喊到豬頭咁, 入到去仲抱一絲希望去問醫生, 會唔會有其他可能性, 或者有得醫, 但醫生睇完同我講 -- 無....

終於到妹頭打針, 佢先打麻醉針, 因為我寧願俾多少少錢, 等妹頭走個陣唔好太驚, 打完之後, 妹頭眼睜睜咁係住上面, 我就不停同佢講, 唔駛怕, 媽媽陪你, 一陣記得入貓袋, 我帶你返屋企....

隔咗一陣, 醫生再入黎問我ok未, 我話ok, 然後妹頭就係我雙手中離開咗, 呢個時候醫生再出番去, 俾時間我地, 我地就等妹頭全身既毛都放鬆, 即係佢完全走哂, 然後我就叫佢番入袋, 等咗一陣我就帶埋貓袋離開, 個陣我真係知道妹頭入咗袋...

然後我地離開返屋企, 沿途我仲感覺到妹頭係袋入面, 直到入屋, 第二日我起身發現妹頭唔見咗, 搵極都搵唔到佢, 我估佢可能已經去番肉身度....

直到火化當日我都無再見到妹頭, 反而係火化同擺骨灰既地方, 我就feel到有好多小動物靈行黎行去, 仲有狗狗靈埋黎聞我添.....到一切安排好後, 就等妹頭既骨灰, 大約一個星期, 我就上咗旺角善終公司, 一入到去個頭痛到爆, 因為除咗好多小動物靈外, 仲有其他靈 -- 先人係度, 因為佢地長開個唸佛機, 俾小動物聽, 咁當然會引黎其他野喇 !!

當時因為佢地同事問題, 妹頭骨灰盎仲未有相, 我反而唔著緊, 因為我一望就知佢係妹頭, 反面個老闆就起哂火咁打去鬧....個老闆真係好好人, 佢完全係從主人既角度去諗我地既需要, 抵讚 !!

之後我久不久都會上去一次唸心經俾妹頭, 雖然佢再無返黎搵我, 不過我知佢已經了無牽掛, 去咗彩虹橋, 只係我仲好掛住佢....

過咗安放既49日後, 我就同C6有咗一小樽妹頭骨灰返屋企, 其他就交俾善終公司安排, 做菠蘿樹既肥料, 好讓佢回歸大自然....

禁止訪問

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

支持ed

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

charlotte413 發表於 12-5-7 17:41
我搶到第一呀

你地咁快手既....我仲啱啱睇緊自己有無錯字.....厲害 !!

珍珠宮

birdy09 發表於 12-5-7 17:40

支持ed

加菲第二 !!

珍珠宮

charlotte413 發表於 12-5-7 17:40

禁止訪問

珍珠宮

charlotte413 發表於 12-5-7 17:45
小動物離世真係好難受 當時我仲細 無咩大感覺 我怕而家隻狗去左我傷心死 ...

所以我同C6養咗12隻貓貓, 起碼到時返到屋企, 都仲有其他貓貓會黎安慰我.....

禁止訪問

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

charlotte413 發表於 12-5-7 17:42
加菲輸我一個馬鼻

我唔制呀

沙律妹妹蝦貓貓,你係米同團長用水晶聯絡

男爵府

開心吸收勳章 熱血金章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋

一直都有追開,但冇回帖,好好睇,不過老公就話我唔應該睇咁多02野,怕會嚇親肚中細b

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆:朱古力靈2事件簿2 之 愛貓火化#1

若要人不知 唔好咁低B !  : P

禁止訪問

翡翠宮

chocolate9592 發表於 12-5-7 17:39
各位團友, 記得CLICK個支持俾我喇 !!

俾番條舊LINK大家做後備先
睇到我

別離太痛苦了

珍珠宮

charlotte413 發表於 12-5-7 17:47
咁D貓毛應該都幾壯觀喎,我個日去人地屋企,三隻已經好似落雪咁,勁誇張 ...

我日日掃幾次....次次都可以掃到幾隻貓出黎.....

珍珠宮

apple_0905 發表於 12-5-7 17:51
一直都有追開,但冇回帖,好好睇,不過老公就話我唔應該睇咁多02野,怕會嚇親肚中細b ...

咁你可以揀黎睇, 因為有D無架....我大肚個陣唔止睇鬼片, 連恐懼鬥室都睇埋....

公爵府

報到

因為追妳個故事我煎濃兩條魚

珍珠宮

birdy09 發表於 12-5-7 17:53
睇到我

別離太痛苦了
但係換個角度, 對妹頭黎講係一種解脫....愛佢就應該令佢快樂.....

首頁

尾頁

跳至