派對情報

跳至

首頁
12345...19

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

仔仔過兩日就一百日大。我噚晚用photocap (免費software)design 左個banner, send 左俾印刷公司,星期四就拎得啦!期待見到成品。 大家都可以自己試下整。

加左d 經驗分享, 見第43post.
另外, 由於工作關係, 我未必可以及時回答大家既問題, 所以希望有路過有識既姊妹可以幫下手. 又或者大家可以先睇晒所有post 先, 因為有d 答題已經有人問過. 若果時間許可而我又識的話, 我會盡量回覆.

UPDATE:
好快已經一年, 我又整左張BANNER 俾仔仔生日會用. 其實用熟左之後, 可以用PHOTOCAP 整其他野. 仔仔一歲生日, 我book 左club house 開party, 主題係為食bb 加candyland. 我今次整左banner, 電子invitation card (whatsapp 俾朋友用的), 入口既welcome post, 仲有菠蘿腸仔用既牙簽既小飾物. (加左相係#274 & # 277 post).

你地可以印foam board 整welcome board

別墅

好心幫幫忙..
之前整過張都無問題, 我仲應承左朋友幫佢整, 星期5就要啦

別墅

我用唔到PHOTOCAP呀

唔知點解載入新編輯揀完SIZE之後陣句英文出黎整唔到
((Access violayion at address 0056784C in module'PhotoCap.exe'- Read of address 00000004)

大宅

引用:Quote:sunnypucca338 發表於 14-11-11 09:5

原帖由 Yklamjj 於 14-12-06 發表
我用相紙,用雙面膠貼jar

大宅

sunnypucca338 發表於 14-11-11 09:57
我果時係冒險樂園搞生日會,覺得呢個size ok ar
請問你係咪晒相紙?生日會時如何掛起呢??THX

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:Sansam 的帖子

樓主,多謝你尼個post我地來緊1月都會開生日會,依家爬定文聽日開始研究。希望樓主指點呀

桐桐2009年1月17日出世2.83kgs.
泳浠2011年3月31日10:01出世2.8kg

大宅

引用:Quote:原帖由 sunnypucca338 於 14-11-11

原帖由 tandy1218 於 14-11-24 發表
我昨天已send 去 影banner, size 180cm x 90cm, 價錢要$84 ,但我見你地個個都話$20幾$30幾就有, 點解我貴 ...
我都係7x-8x蚊喔

伯爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+Sansam+於+13-8-19+18:26+編輯

原帖由 Sansam 於 13-08-19 發表

Photocap 既官方教學.
我想問當我將幅圖儲存為phoyocap檔以便曰後可收改,但當我save完再開時,係冇左個底色,想加番落去又加唔到!可點做?

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由 tandy1218 於 14-11-07 發表

原帖由 sunnypucca338 於 14-11-11 發表
我昨天已send 去 影banner, size 180cm x 90cm, 價錢要$84 ,但我見你地個個都話$20幾$30幾就有, 點解我貴啲???唔通簡左野, 我簡戶內: 高解象相紙, 啞面的, 謝謝!

伯爵府

畀面勳章

Sansam 發表於 13-8-15 09:10
個底要自己整。d圖我喺yahoo 到搵,之後用photocap併併貼貼。d圖要搵d夠大,否則放大之後會檬。整好就save ...
點先知道個圖夠唔夠大?

大宅

引用:Quote:原帖由 sunnypucca338 於 14-11-07

原帖由 tandy1218 於 14-11-07 發表
效果ok嗎, 會否太大或太細? 我暫時只set 左 90cm x 40cm, 細你一半, 我係未應該要改大啲? 謝謝

...

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:我果時set 左180cm x 80 cm

原帖由 sunnypucca338 於 14-11-07 發表
我果時set 左180cm x 80 cm
效果ok嗎, 會否太大或太細? 我暫時只set 左 90cm x 40cm, 細你一半, 我係未應該要改大啲? 謝謝

大宅

回覆:tandy1218 的帖子

我果時set 左180cm x 80 cm

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:多謝指教!成功DIY小兒三歲生日會banner!盛

原帖由 Huicarey 於 13-10-12 發表
多謝指教!
成功DIY小兒三歲生日會banner!
盛惠$50。。
請問你的banner size set 左 幾多cm x 幾多cm? 謝謝

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:Hi Sansam, 好多謝你呢個post 嘅好介紹,我

原帖由 sunnypucca338 於 14-05-07 發表
Hi Sansam, 好多謝你呢個post 嘅好介紹,我終於整好咗個banner, 好開心呢
請問你張banner size 係幾多cm x 幾多 cm? 謝謝

大宅

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由 Sansam 於 13-08-13 發表本帖

原帖由 ECET6689 於 14-07-13 發表
想問問如果做完晒幅banner後想改大D個banner size, 係咪要重頭做過?
我都想知, 謝謝

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:Sansam 的帖子

我不知為可突然有一張相片不能整到只圈出頭部位置,其他位置透明, 而是有圓圈頭加有埋白色正方背景, 所以加入去banner 時白色背景遮左其他圖。希望你明我講咩。

另外有啲相整好後好似有啲半透明感覺, 個相邊邊位不會遮左主圖,但其中一張邊邊位係實色, 感覺張相有啲唔同。

明明張張相做法一樣>.< 昨晚做到心灰, 諗住差少少, 整好最後兩張相就加字, 加字後就可以完成, 點知相又未掂, 字又未加…

謝謝

別墅

回覆:DIY banner

多謝樓主!
請大家俾啲意見吖

大宅

引用:+本帖最後由+Sansam+於+14-5-13+11:50+編輯

原帖由 Sansam 於 13-08-14 發表
好靚喎

洋房

請問Banner 2呎x4呎, 應該set 幾多x幾多PXL, DPI?

首頁
12345...19

尾頁

跳至