興趣嗜好

跳至

首頁
12345...17

尾頁

大宅

"當當"的收穫

迪克.布鲁纳丛书 - 米飛其他主角的書,硬皮書面,圖書館有得借。改為繁體字十分方便,價錢比港版平三分之一價錢。適合3歲或以上。當當有同系列的米飛套書,但聽說套書反而沒有太多米飛書,我沒有買這系列米飛的書,而買另一系列的米飛書。

百亩林生活课堂 - 共18本,是維尼的故事,內容比較深,適合4歲以上,字體比較細。

青蛙弗洛格的成长故事 - 內容比較深及長,我想可能適合5歲以上。

百变小问号 - 類似十萬個為什麼,好似共5本,但有一些問題是比較中國化。

熊猫奇奇的趣味故事 - 共15本,偏向男孩子的故事,我仔仔就十分喜歡。適合 4 歲或以上。港版 為"小熊貓趣味故事",圖書館有得借 。當當一套價錢等於在港買一本。十分平宜。

幼儿认知双语绘本 - 一套中英文故事書。有貼字可以貼上英 文字句。適合3歲或以上。

欢乐的动物世界 - 只用動物做主角的故事書,港版為新雅出版,圖畫幾靚。適合4歲以上。

胖胖猪婴儿爱心故事 - 這個系列好淺,仔仔還說太短太淺, 公仔幾可愛,合3歲以下。

让孩子一生受益的励志故事 - 維尼故事,一本約三個故事,但適合5 歲左右。

劳拉的星星 - 一套四本,主角好似是女仔(上星期收的,訂了很久才有貨),只一本比較淺,應適合5 歲左右。

米菲的乐队 - 是系列書,共七本,只列其中一本。這個系列的書,公仔像立體一樣,不是畫,像泥膠公仔。適合4歲。

暫時說住這些,因為有 d 書未改繁體字,所以內容不清楚。如果太深我會hold起,更加唔清楚。所適合年紀,只因仔仔現在看緊,所以大多都是合4歲左右。希望對其他媽咪有d作用。遲些拿番d書來看,再post!

大宅

Re: 當當網--推薦書

你好有心機喎! 不過我最想知的係你點樣加入繁體字, 我想我未必會做, 不過真係好奇想問?

伯爵府

我又講下先:
1. 小小電影院 - 孔融讓梨: 呢個系列都幾好, 係泥膠公仔圖像, 故事簡單, 繪圖本, 一本約10張圖, 連運費唔駛hk$5, 平正
2.會走路的樹-晚安故事 : 呢個系列的書係一頁一故事, 左邊文字, 右邊圖片, 我覺得起碼要小學才適合, 另d 中文字好細
3.第一起跑线:成长系列(全六册)——原版引进德国畅销幼儿益智系列丛书: 習作, 適合3歲或以上
4. 快乐的泰迪熊(1-7册)礼品装:当当网独家销售: 適合3歲以上, 故事簡單而有趣, 繪圖本, 淨圖畫都可以講到個故事, 加上係硬皮書, 正
5. 汤普森和他的动物朋友(全3本): 適合k3以上, 圖像靚, 但多文字, 非繪圖本, 唔睇內文, 唔知個故仔講什麼
6. 怪物的数学野餐:10的加法组合(起步篇适合3岁-6岁)(双语版)——奇思妙想学数学: 適合3歲以上學數學, 圖畫簡單, 少文字, 書尾有導讀
7.魔法情境英语挂图:交通工具: poster, 公仔幾得意, 有d 生字都幾深,
8. 小房子变大房子/聪明豆绘本系列: 故事內容正面有趣, 繪圖本, 文字簡單, 公仔好正, 唔單只可以根據文字講下故仔, 仲可以一邊睇一邊發掘圖畫入面不同的情景, 適合3歲以上, 親子閱讀
9. 冬天里的温妮(儿童英汉双语版): 公仔好正, 唔單只可以根據文字講下故仔, 仲可以一邊睇一邊發掘圖畫入面不同的情景, 但文字好少但細, 但好似沒有什麼啟發給小朋友

rat,
另可唔可以post 條website 出來. thanks

大宅

re: post 條website 出來

好呀!!!
因為打完繁體又要轉簡體來seach好煩呀!

大宅

word有此function的, click 工具: 語言: 繁簡體轉換
KelvinMaMa 寫道:
你好有心機喎! 不過我最想知的係你點樣加入繁體字, 我想我未必會做, 不過真係好奇想問?

大宅

我星期二訂左d書, 但今次當當好耐都未打電話比我, 令我有d擔心. 因為今次我同2個媽媽合訂, 由我負責訂. 我怕貨不對辦對唔住果2位媽媽 :-(

等我都介紹下, 世界名畫(9本)

大宅

咁你地把繁體字直接蓋過簡體字,還是貼在其他空位上?

[quote]
pangpuiyee 寫道:
word有此function的, click 工具: 語言: 繁簡體轉換

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

rleung,
我想多口問多一句, 可唔可以post朵拉的內頁出來, 這系列是否繪圖本 (即每頁只有一至兩行文字)?
link:朵拉系列

禁止訪問

伯爵府

rleung,
這套書(迪普的成长故事),我都有買, 但係對於我囝囝(3歲)來說, 佢真係睇唔到, 可能太多字, 但係d 公仔就真係好正
link:迪普的成长故事

禁止訪問

大宅

之前介紹過給MONICA ,和迪普的成長故事差不多,不過主角是女孩,圖畫幾可以,MONICA 就有買,我就沒有。

卡米的故事

另外一套和"卡米"差不多,都是適合3歲左右,女仔故事書。

宝宝阅读0-3岁

但這兩套我都沒有買,不過就要介紹給monica,而且每本價錢不貴,看色彩幾好,都應該買得過。

大宅

Re: 當當網--兒書的收穫

绿风森林童话故事系列 -其實 d 故事書內容大致差不多,這套書我只看了兩本,因為收書後我都會抽一本看看,這系列都是品德等故事,我看了一本是要小朋友不要取笑別人的外貎,每個人都有其缺點。另一本比較有趣是書內的小動物朋友,話每當佢地唔懂大人所說的話時,大人就會說"等你大了,妳就明白....",於是班小朋友自己定了一些暗語,讓大人不明當中意義,但到最後連小朋友自己都弄不清那些暗語代表什麼。是中國作家和畫家出品的書。

小企鹅pororo - 以小企鵝和他的朋友為主的故事,好似話是從卡通片中變相為書的故事書,一本書有兩個故事,大致故事內容都是叫小朋友不可貪吃,自私,做惡作劇的後果,還有一些去探險,實現夢想等。畫面是立體公仔。

顽皮鬼学英语 - 一套三本,但我只買了這本,因為仔仔喜歡火箭,中英對照,每頁一句英文,比較淺,但仔仔喜歡,型式似 oxford reading tree level 2左右。一本書內有兩個故事。

猜猜我有多爱你 - 這套書比較難搞,亦有附送cd-rom ,原因是佢一個故事有兩種課文,大字是給小朋友,每頁得一句,細字是給家長講故仔給小朋友,d字真的很細,如有注音的故事書的英文拼音字那樣細,而且比較長。書尾有十頁左右的智力遊戲,教畫晝,cd-rom的內容。cd-rom裡有書的故事,學習遊戲,兒歌等,我的難搞時被個仔看完又話要玩埋書尾遊戲,之後又要玩cd-rom,搞到唔睡覺。

仿真儿童手工 - 買給仔仔的紙汽車模型,勝在幾平,一本有六型,對佢地這年紀可能難左少少,但佢地天性貼完就不理放埋一邊,這價錢就最好不過。

不一样的卡梅拉 - 這套書比較深和長的書,一本書有四十幾頁,年紀細可能沒有耐性看,不過也是不錯的書。

大宅

多謝各位介紹...

別墅

pororo 已買了。圖好靚,立體3D卡通(企鹅和他的動物朋友),有書有CD(但書與CD數目不是完全1:1)。有普通話與英語(由於源自韓國,所以英語有點韓國口音,不過都OK清楚的)。
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

伯爵府

rleung,
我在另一topic 見到你介紹一本"手工折叠小巧手:神奇交通工具(适合3-6岁儿童)", 想問下 是否一本有約12樣手工架?
link:
手工折叠小巧手:神奇交通工具(适合3-6岁儿童)

大宅

等我又講吓先. 仔仔近期勁鍾意呢套書

噼里啪啦丛书(全7册)

係一套硬皮 ge 翻翻書, 內頁 ge 圖畫可以揭開, 主角有河馬, 豬豬同老鼠, 故事係講刷牙, 沖涼, 疴 poopoo 之類 ge 日常事, 仔仔每晚都要睇完本 "我要洗澡" 同 "草莓点心" 先肯瞓, 佢好鍾意食士多啤梨

大宅

rat,

請問知不知"开心小读者(第一级) BOOK 2——清华儿童英语分级读物"是否= "機靈狗"? Thks!

首頁
12345...17

尾頁

跳至