跳至

首頁

尾頁

大宅

請問一下, 你地仲駝b 果陣0係澳門去邊檢查 or 懷孕有病時去邊睇e生? 有邊間診所婦科ok? 呢邊d 醫療好似流流地咁...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我係衛生中心做產檢,係山頂生,私家就係睇駱醫生既。

別墅

有冇HK MAMI喺MACAU住?

我喺氹仔醫思睇

男爵府

回覆 月希 的帖子

想可以跟上香港程度就讀永援啦!係永援小學,而唔係幼稚園。因為永援係跟香港課程,只係澳門永援的英文會比香港讀快D(小學畢業等於中學程度)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好人 發表於 12-5-8 15:34
回覆 月希 的帖子

想可以跟上香港程度就讀永援啦!係永援小學,而唔係幼稚園。因為永援係跟香港課程,只係 ...

做乜QUOTE我...
我返左HK住好耐啦..
澳門學校跟上HK..除左永援..培正都OK架...

好人  培正較岩接大陸及台灣(英文弱d),而慈幼會學校岩接外國及香港課程。  發表於 12-5-10 15:47

男爵府

月希 發表於 12-5-8 15:44
做乜QUOTE我...
我返左HK住好耐啦..
澳門學校跟上HK..除左永援..培正都OK架...
因為我睇野成日唔睇日期啦!好耐之前的帖來架啦?你的頭像好熟呀,可能在其他版睇過,定你都係上開ctm個版呢?

珊瑚宮

好人 發表於 12-5-8 20:21
因為我睇野成日唔睇日期啦!好耐之前的帖來架啦?你的頭像好熟呀,可能在其他版睇過,定你都係上開ct ...

我冇上CTM..
我以前係澳門區版主嘛...

男爵府

月希 發表於 12-5-8 20:36
我冇上CTM..
我以前係澳門區版主嘛...

咁我應該係其他版見過你啦!因為我今日先發現有個澳門媽媽版,所以開心到連日期都冇睇就覆帖了,係呢度我一定唔會聽到呢句說話〝你地d香港人...........(或你地d澳門人............)〞

珊瑚宮

好人 發表於 12-5-8 21:32
咁我應該係其他版見過你啦!因為我今日先發現有個澳門媽媽版,所以開心到連日期都冇睇就覆帖了, ...

咁我成日都係BK其他地方遊走既...

係果邊成日聽到..你地D HK人或你地D澳門人?
其實我就覺得冇乜分別..2邊既生活都好接近...
一定相似過同大陸或其他國家比囉...

不過澳門人比HK人單純冇機心...依點係最好既

複式洋房

回覆:scampylwk 的帖子

Hello!! Yes , I will deliver in HK now...
Are you still in Macau? Where you live ??

男爵府

月希 發表於 12-5-8 22:42
咁我成日都係BK其他地方遊走既...

係果邊成日聽到..你地D HK人或你地D澳門人?

你唔知澳門好多人唔鍾意香港人的嗎?以前因為覺得香港人經濟好過澳門,過到澳門扮晒野,依家因為覺得香港人過澳門爭飯碗,將香港人比喻成香港人用來比喻雙非的蝗蟲.............其實我當年過澳門前唔覺香港人睇唔起澳門人,到左澳門之後反而成日聽澳門人話香港人以為自己好巴閉.............港澳長大的人都比較冇機心,反而依家澳門有3份1係大陸勞工,如果你同佢地相處後就會知咩係機心,好恐怖的................

男爵府

sophiamok 發表於 12-3-21 16:08
大家好! 我都想問下,得香港身份證都可以係澳門生? 要唔要藍咭?
BB 係咪會有身分證?

可以,用香港證可以在澳門生,只係收費唔同,住院等級唔同(一定要住b等以上),唔使用藍卡,父/母唔係永久居民bb冇身入證。

複式洋房

回覆:好人 的帖子

Thx thx for ur reply !!
I will give birth in HK and back to Macau later la...

珊瑚宮

好人 發表於 12-5-9 10:37
你唔知澳門好多人唔鍾意香港人的嗎?以前因為覺得香港人經濟好過澳門,過到澳門扮晒野,依家因為覺得香港 ...

咁我識既人都OK喎...
都唔覺得佢地唔LIKE HK人..

大宅

回覆:有冇HK MAMI喺MACAU住?

如果小朋友係澳門讀幼稚園,返香港讀小學,你地覺得課程上會唔會函接唔到?係唔係香港讀幼稚園課程比較深呢?

大宅

回覆:有冇HK MAMI喺MACAU住?

如果小朋友係澳門讀幼稚園,返香港讀小學,你地覺得課程上會唔會函接唔到?係唔係香港讀幼稚園課程比較深呢?

別墅

回覆:couple 的帖子

幼稚園.....我覺得好難找囉!呢到興報左托兒再入幼稚園!我初黎報道,亞仔一歲報托兒,1000人爭個50個位....仲恐怖過香港!我同你相反想係香港讀幼稚園,再回澳門讀小學!

男爵府

couple 發表於 12-5-9 23:20
如果小朋友係澳門讀幼稚園,返香港讀小學,你地覺得課程上會唔會函接唔到?係唔係香港讀幼稚園課程比較深呢 ...

如果小朋友係澳門讀幼稚園,返香港讀小學,課程上好易函接到,因為兩地的幼稚園讀的差唔多一樣。如果你自己有時間教就可以唔使俾小朋友入托,只要小朋友戒左片、唔喊,咁考幼稚園只係睇佢表現,(當然有些會看家境)

大宅

我小朋友一依家10個月, 報左幾間托兒所, 全部唔收, 要等下一年度了.
我反而覺得澳門幼稚園課程較淺, 香港讀幼稚園會為上小學鋪路....我怕如果係澳門讀幼稚園, 將來返香港讀小學唔夠其他小朋友來....到時派唔到小學喇...所以依家好煩, 諗緊應該唔應該返去...因為2歲班要報名喇.....

別墅

回覆:couple 的帖子

我都打算明年大包圍,香港澳門都報,收左先再簡!你簡人,人簡你!

首頁

尾頁

跳至