夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

樓主

成世人妳覺得邊樣嘢係最啱?

十隻手指有長短, 點解要62 99 鍚妳.
唔幫妳湊女, 唔買樓比妳, 就話唔公平.
咁妳又唔買樓比62 99, 等佢哋鍚妳囉.
咁妳又買車請埋司機, 等佢哋鍚妳囉.

子爵府

好媽媽勳章

其實如其諗你奶奶佢地點對你...不如諗下你點對父母...你已經25歲...係成年人...而且已經做人母親...思想應該成熟...唔好令你父母為你擔心...同埋成日計較邊個付出多d...邊個付出少d...只會令你自己唔開心...

[url=http://lilypie.com][img]

大宅

插多句咀, 我家姐生完之後火速瘦返, 係因為佢湊仔辛苦! 而家仲瘦過以前未結婚果時

4 個月都瘦唔返? 好明顯係乜都唔理啦!~個仔喊由佢 , 個仔餓由佢, 真係該煨!

公爵府

原文章由 PCCW2319 於 08-7-19 15:54 發表
樓主一心嫁個有$$人, 唔駛出黎工作, 咁駛乜/點會咁辛苦讀書丫.

各位, 我只不過講出我嘅心底話, 你地千祈唔話我不分尊卑,無禮貌喎.

不過我都唔明, 間唔中去周大屋買小飾物, 出街揸車, 行街係行海港城有乜咁巴閉之嘛 . 我身無分文, 都行得海港城架啦, 係買唔起嘢之嘛. (通常係d無直正能力, 又要死撐, 先會講d咁既嘢).聽到佢咁講, 真係笑爆咀
.

我做女果陣, 同你一樣唔使做家務啦, 唔知我同你細個, 會唔會係鄰居呢? 以前屋企有一打工人任我勞疫, 我日日坐直升機返學, 學校要為我搵地方劃個直升機場. 到讀大學果陣, 老豆捐左個圖書館俾學校, 所以我盲字都唔識都大學畢業. 我30幾歲都未坐過渡海小輪架, 因為我屋企有隻私人遊艇, 想搭船過海從來都唔使同人迫. 更加連一張八達通都無, 因為我去買嘢既地方都唔用得八達通俾錢,我都成日行IFC2, PP架, 海港城? 好少行囉, 而家雜左咁多. 我而家幫屋企做緊家族生意, 不過返工都好悶架, 通常返去一個鐘簽下文件. 之後晏晝會做gym, 然後去做spa/salon剪下頭髮. 閒時, 咪去打下golf囉

--------------------------------
講完廢話, 言歸正轉:

樓主, 你識你老公時, 就知佢係乜人, 知你自己點對佢. 早知結果, 何必當初呢? 唔想教人落仔, 但你見到佢唔合你意既, 見家長仲奚落你既, 你受唔住做咩仲要嫁呢? 如果係我, 我會落左個細路, 大家分開, 去搵第二個水泡好過啦, 大左肚唔係無say的.
人地話幫埋你地最後一次, 即係你老公在父母眼中都唔係好嘢啦, 咁做父母偏心有乜問題? 如果要人地畫公仔畫出腸, 無癮既係你自己咋, 人地咪名正言順偏心. 怪只怪你老公要靠父蔭囉, 你問你老公以前對佢地做過乜啦. 佢地如果真係有應承你地買樓, 而家反口, 你都吹佢唔漲. 佢地幫個女湊孫有乜問題? 邊個抵錫d咪幫邊個口囉, 擺明偏心, 分咩外孫內孫.
可能人地想睇定d, 怕你地會分開, 所以睇定d遲下買樓俾你地, 你打去小爆人地, 咁就凍過水喇, 完全無希望. 關係既嘢, 相輔相成啦, 你對人好唔好, 人地有眼睇, 都會咁樣對番你的.
你住娘家, 娘家既人咁有本事, 又話娘家點錫你, 寵你, 點解娘家既人唔幫你湊, 仲要男家既人幫你湊呢? 唔通你要人地走黎娘家幫你湊咩. 養兒一百歲, 長憂99, 你同男家有咁多嫌隙, 俾佢地湊, 你會放心咩?到時睇唔過眼咪又係小爆人地!! 產後收唔到身, 唔應該怪邊個,咪怪自己囉. 你慢慢調理好至收, 有乜問題? 阻住你搵過第二個水泡? 你自己都無心機去經營段婚姻, 睇死會離婚, 咪離婚囉, 講咁多做乜? 如果唔係既, 你咪接受現實, 努力去維繫, 兩公婆生性做人, 唔好衰俾6299睇囉.

[ 本文章最後由 alik 於 08-7-19 19:32 編輯 ]

大宅

一出生全部都是錯, 又如果, 咪又要生存.

珊瑚宮

畀面勳章

[quote]原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 15:01 發表

我開刀生完個女後身體好差,係我坐月時候凍親!病到要辭工,依仲要日日睇中E,成日都病,令到我覺得好痛當苦!我之前係公司要凍到着羊毛底先返工!依連份工都冇埋,又冇乜朋又揾我。
(因為D friend知我身體差費事揾我飲嘢)!

我覺得你個D只係酒肉朋友 lor .. 其實除左去飲嘢之外, 可以去食飯呀 ... 再唔係佢地去你屋企探你都得 jie .. 反正你都唔係同你62+99 住 .. 十分方便jie ..

日日留係屋企,我就快癲啦!我生完都四個半月了,但仲係肥腫難分,又唔食得減肥藥

要減肥唔係淨係靠食藥, 你要運動,你出去做下運動咪唔冼日日留係屋企 lor.

,我冇哂自信,都唔想出街見人!有時睇返未生既相都會
我係咪玩完啦!

自信係自己比自己, 唔係人地比你 ..
唔啱聽都要講多句, 你成日話你已經25歲, 但你D思想真係只得15歲 ..

珊瑚宮

畀面勳章

原文章由 雲妮彭 於 08-7-17 14:50 發表
睇完樓主既回應,
我深深體會到咩叫"晒氣",
咩叫同緊外太空人溝通!

同徐子淇呢d千金小姐
講住公屋有幾好,
佢會唔會明既呢?

100% Agree:;pppp:

珊瑚宮

畀面勳章

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 13:48 發表
我都知結婚生仔係我地責任,咁62,99養姑仔一家就好!我出聲問就係我不對?我唔同你,我今年先25咋,我出身於中上家庭,杯多唔使洗多隻,出入都揸車,行街行開海港城,我亞媽同我行過周大福都會買吓首飾比我,我點會慣吖! ...

嘅然係咁, 點解你要同你C6結婚呀.. 你應該揾個唔冼你做, 淨係留係屋企做小奶奶 ...又或者叫你老公入贊入你屋企, 等你爸爸媽媽養埋, 咪一了百了 lor
由始至終樓主都係覺得佢老公一家人比唔到公主式/小奶奶式生活比佢, 再加上佢62+99重視自己親生女而唔重視佢, 佢咪係度發爛lor !:;pppp:

水晶宮

樓主一心嫁個有$$人, 唔駛出黎工作, 咁駛乜/點會咁辛苦讀書丫.

各位, 我只不過講出我嘅心底話, 你地千祈唔話我不分尊卑,無禮貌喎.

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 08-7-19 16:01 編輯 ]
天空之城, 快樂之地

子爵府

原文章由 alik 於 08-7-19 14:45 發表

你屋企咁有錢, 你都唔讀好d書? 你用番中文好d 呀, 唔好夾硬用英文啦

係wor!!唔說唔覺
2句英文...每句都有一隻錯字
i don't like say at home
merry me

公爵府

原文章由 jayjay_pig 於 08-7-17 20:01 發表
其實婚姻唔係太適合我,i don't like say at home!我真係好後悔結婚,我老公都好後悔merry me!但係依可以點?我睇呢段婚姻都唔會長久!我講出我嘅心底話就係我不分尊卑,咁即係話我唔可以將心底話表達出嚟啦!咁你地99比說話 ...

你屋企咁有錢, 你都唔讀好d書? 你用番中文好d 呀, 唔好夾硬用英文啦

複式洋房

回覆 #1 jayjay_pig 的文章

jayjay,

點解你講到自己咁慘?呢個世界有大把人

慘過你,亦都有好多新抱/老婆既處境困難過你,

但係人地一d都無埋怨,好努力咁做好自己本份

湊好自己既小朋友,照顧好家庭

做人咁埋怨,邊會有開心架..

與其浪費力氣同心思去怨人哋唔公平,

不如諗下點樣可以令自己成熟d, 點樣養大

教好自己個bb...你都唔細..成25歲...

好多年紀細過你既..思想都成熟過你...

做咗人阿媽都仲咁細路仔...第時你點教

自己個小朋友呀?

好似我咁..一個人孤身嫁咗去異地..

身邊一個外家親人都無...仲要同99一齊住

生仔無親人,無人幫,搵工..適應環境,食物,天氣

一切都要重新開始...同c6好就話無事..

如果鬧交...感覺仲淒涼...無時無刻都想

返香港既屋企..但係一諗到個仔..我就知道

自己唔可以咁自私..為咗個仔..即使寄人籬下

幾咁慘...都要咬緊牙關吞咗佢...

你有自己人係身邊照顧你..唔駛獨力捱..

你仲咁多怨言..你真係個不知天高地厚既人...

仲有..你話要據理力爭,唔啱既事一定出聲..

我問你︰你有咩理??? 有咩唔啱既事呀???

就算係唔開心,覺得有委屈,咁又點呀??

一定要出聲咩??出咗聲又點呀??

你係人哋老婆,係人哋新抱,如果你同你99開火,

你有無諗過你老公既感受??你究竟有無少少

愛你老公架??!!你老公真係慘,畀你當水泡,

仲要夾係你同阿媽中間...

你既語氣,好似係為咗逃避以前果段感情

先同你老公結婚,你真係好無腦呀!!!!!!

仲有,你話你以前好識打扮著衫,覺得你個

bb令到你無得扮靚...邊個盡責mami會唔顧

自己個小朋友而去扮靚架??

你真係覺得你個樣咁掂,咪走去應徵做明星囉!!

做model囉!!!bk大把靚mami,大把勁人呀!!

你唔好咁自大勒!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

仲有,吾好成日諗住以前點好,以前點好都無用,現在才仲要,我小時住過版間房,公屋.但現在我返而杯也不用洗一隻!得閒做下faical..飲下靚紅酒,食下好嘢,有樓有工人...同你一樣叫中上,吾同既係,你係屋企比,我係自己揾(我吾係少奶奶)都係果句...靠自己la...c6都吾好靠,

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

肥-咪去抽脂(我都係甘)但又吾平
醜樣左-咪去做下laser.mts.rf...etc又係吾平
結論-自己揾多d$or叫阿媽比$(10萬8萬走吾甩)叫你媽買小d周大福比你,行小d海港城..
但我-28yr,抽脂,laser.mts.rf...etc d$係自己揾的...吾係靠c6,阿媽,62,99...

[ 本文章最後由 sandy1425 於 08-7-19 11:22 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 啫喱 於 08-7-19 03:32 發表
樓主你開呢個topic冇錯呀...一開始錯就錯在你阿媽生左你出o黎..錯在冇好好教導你..錯在教到你咁死牛一面頸...呢個世界唔係得你一個o係度生活o架咋...睇左咁耐你就鬧左咁耐永遠只有你岩冇人岩既....由頭到尾只有你講9 ...

完全正確,正是本人最心底的說話~

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主..我之前經歷都有少少似你..
我16歲有左,ex想我落,我唔肯,叫佢同佢老豆老母傾,佢係咁拖我..終於有左7個月我自己打比佢呀媽講..佢同我講:一係結婚啦,我讓間大房比你地,再唔係自己供樓搬出去都得(果陣ex有層樓租左比人)..咁我緊係要諗下架啦,果陣F.5都未放榜,就話結婚...
點知第2日咋,佢打梨同我講:err..其實你地仲咁細,都係唔好咁早結婚..又猛話佢個仔細個,未定性..大佬,佢個仔都有19歲丫,而家成7個月同我講佢未定性算點??
我嬲到死,但無奈有左成7個月想落都唔得...最後bb出世後我發覺ex唔岩我,好幼稚,有咩事佢呀媽講句未定性就大曬..同埋佢收入非常唔穩定..我唔想17歲就屈係屋企湊仔,仲要擔心個個月唔知有冇錢囉~所以就飛左ex,同左個愛我又愛bb同收入穩定既人一齊..

其實與其發覺一開始就係錯,點解佢地果陣蝦你大肚,同佢冇兌現過當初應承你既野既時候,你唔落左個bb,飛左個男人重新梨過??
點解而家生左4個幾月先呻??可以做得d咩?你而家明白一開始就係錯啦,又可以點??你又會點??我估你獨力照顧bb經濟上唔會有問題,又有工人,你爸爸媽媽應該都會照顧你同bb..但..你會離婚咩???
我想講..其實你都有選擇權..唔滿意大可以離婚識過個~趁而家仲叫後生丫嘛,再過多幾年就仲難囉~反正感覺你唔係有左都唔會結婚同覺得你好似唔係太愛你老公..

另外,我明白你本身屋企環境唔錯,個樣ok,同得20幾歲..本來可以有好d既選擇,但1開始就比c6厄左,生完bb 6299對你唔好,身體又差,連工都返唔到..樣貌身材同之前唔同左..所以而家唔憤氣...但..唔好浪費時間去怨啦,不如補番好d個身體,減肥同執番正自己個樣出番梨做野好過啦..你都係25歲姐,好易減..努力啊

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

一口氣睇哂,
真係大開眼界~~~
末見過有啲咁嘅人, 除左佢之外, 無人係啱嘅,(你地個個都錯)
我相信樓主應該無乜朋友~~

係呀 ~~ 最醒目係佢 ex bf

大宅

好媽媽勳章

原文章由 PCCW2319 於 08-7-18 23:00 發表
!!!!!!睇左咁耐, 發現做得最正確 & 最醒目既係樓主既 ex bf

依d老婆真係執到都咸三聲
我系佢62, 99 都唔會過手俾依d人喇~~~佢6299都唔蠢咖其實~~

首頁
12345...9

尾頁

跳至