跳至

首頁

尾頁

子爵府

我都學左10 個鐘,仲係控制吾到 speed 同泊位。

原帖由 maggielikl 於 08-11-10 14:01 發表
學車學咗4堂, 都係還在行內街, 一d進步都無.

大宅

學車學咗4堂, 都係還在行內街, 一d進步都無.
大仔(BB)2003年12月13日出世
細仔(QQ)2006年05月12日出世
孻仔(豆豆)2009年07月15日出世

子爵府

原文章由 Pretty_Girl 於 08-10-23 01:26 PM 發表
我已經轉過一次師父啦 ! 跟兩個師父學過,每個都學咗30個鐘,兩個師父都話我唔掂,休息下先,真係傷心又心灰,無辦法,人蠢無藥醫。多謝各位鼓勵,不過暫時停下先,遲D再算! ...

咁你休息下先, 有時欲速不達.

呢段時間, 可以分析, 想下自己駕駛上是有甚麼弱點,

例如泊車, 是可以用熟悉汽車練習, 因為有固定位置可根, 加強信心,
如果對 right of way 不肯定和熟習, 可以先溫書, 再同親友出馬路實地了解如何判斷誰有道路使用權. .
如果是駕駛信心, 可以多走小馬路, 再到忙些馬路, 再進而去繁忙大街, 一步一步來
如果是晚間視野不清, 可以在日間練習到足夠信心, 才嘗試黃昏出車

總之, 嘗試找出自己弱點先, 再對症下藥慢慢試, 不要心急即刻全部做好. 其實所有人, 就算持牌多年駕車, 都可以被找到不完美地方, 但最重要是安全行先, 不要犯大錯, 和避免小錯誤, 自然會好, 加油.
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

子爵府

原文章由 paklongmama 於 08-10-21 08:14 AM 發表
即 係泊 位時 (head in, back in and parallel parking)not moving 轉 先才泊位 or
continue moving then parking.

其實都仍然不太明白妳的意思 是否指倒後泊車牌 stall parking 時 用"一手鈦" 定 "翻手鈦"?
(但是 parallel parking 要不停轉個鈦, 所以不明白你所指)

如果真是問倒後泊車是否一手鈦, 我師傅是教一手, 唔駛翻手, 但據悉考試無規定要一手, 可以翻手調較, 不過, 不可又駕前, 又倒後.

不要太大壓力, 其實, 泊車不完美不會是不pass 原因, 駕駛安全及意識才最重要, 因為我駕得算幾好, parallel parking 都做到, 但stall parking 唔掂, 結果都 pass 佐, 因為 stall parking 可以自己再練習.

(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

複式洋房

我已經轉過一次師父啦 ! 跟兩個師父學過,每個都學咗30個鐘,兩個師父都話我唔掂,休息下先,真係傷心又心灰,無辦法,人蠢無藥醫。多謝各位鼓勵,不過暫時停下先,遲D再算!

複式洋房

回覆 #38 Pretty_Girl 的文章

我 都 同 意 maggielikl 講 試下 轉咗個師父,不 果 先休息 ,定一 定 神 ,再黎 過 ,唔 好 放棄 ,一 齊 add oil.你 可 試下問 一些 全包 D course, last time i listen from my friend, include driving, test and rental the car for test

大宅

原文章由 Pretty_Girl 於 08-10-23 01:41 發表
我個師父教泊位係用死釱, 不過我宜家已經放棄左揸車啦 ! 學極都唔識, 連師父都話難攪, 真係好難有奇蹟發生.

會唔會個師父同你唔夾呀, 我都轉咗個師父, 睇下會唔會好d.

複式洋房

我個師父教泊位係用死釱, 不過我宜家已經放棄左揸車啦 ! 學極都唔識, 連師父都話難攪, 真係好難有奇蹟發生.

原文章由 paklongmama 於 08-10-21 07:13 發表
我 都 好驚 車 巳 fail 3 次啦 ,我 都 唔 知 continue or not, and前 幾 日 練 車 將 油門 當做 brake.過  幾 日 都未 驚 完 ,為 有練 多 d. 我 想 問 大 家 ,你  個 師 父 教 大 家泊 位 用死 釱 定 生 鈦 ...

男爵府

seems i am so dumb, but never drive again since i had my license back in 2005. not even know what is 死 釱 & 生 鈦 poor doggie

複式洋房

回覆 #34 Tabima 的文章

即 係泊 位時 (head in, back in and parallel parking)not moving 轉 先才泊位 or
continue moving then parking.

大宅

if for "L" parking....yes, i'll use 死 釱,

原文章由 Tabima 於 08-10-21 10:41 發表
甚麼是"死 釱 定 生 鈦 "?
]

子爵府

甚麼是"死 釱 定 生 鈦 "?

複式洋房

我 都 好驚 車 巳 fail 3 次啦 ,我 都 唔 知 continue or not, and前 幾 日 練 車 將 油門 當做 brake.過  幾 日 都未 驚 完 ,為 有練 多 d. 我 想 問 大 家 ,你  個 師 父 教 大 家泊 位 用死 釱 定 生 鈦

原文章由 Pretty_Girl 於 08-9-30 13:05 發表
我又學左30個鐘頭車啦 ! 但師傅話重未可以考 Road Test, 技術唔得, 真係唔知點算,放棄 or 繼續學,唉! 真係灰呀 ! 點解揸車係咁難。真係死蠢 !!! ...

子爵府

一定要楂多d, 壯大個謄先無咁驚架

洋房

完全係我o既心聲, 一模一樣呀, 11月就夠一年牌, 總算好少少, 但未去過o既地方或太遠都係唔敢去, 都係沿住Hwy 7同16 ave....mouth:mouth:" />

原文章由 JJJmom 於 08-7-29 05:29 發表
我都好驚搓車, 自問真係好水皮. 特別係泊位. 但有時冇辦法, 唔搓車唔得. 要送亞仔番學. 有時唯有揀D少人出街嘅時間出車. 而家差唔多成年喇, 我先冇咁驚咋! 以前諗起要去街真係驚到瞓唔著, 好冇用 mouth:mouth:" /> ...

[ 本文章最後由 fluorinebb 於 08-10-16 04:44 編輯 ]
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_534.gif[/img]

複式洋房

我又學左30個鐘頭車啦 ! 但師傅話重未可以考 Road Test, 技術唔得, 真係唔知點算,放棄 or 繼續學,唉! 真係灰呀 ! 點解揸車係咁難。真係死蠢 !!!

大宅

3kidsmami,

oh..i forgot the details of written test la....something like 70% or 75% pass

原文章由 3kids媽咪 於 08-9-2 18:00 發表
Tsang04,

唔該晒你!
只希望11月過到o黎PASSo左筆試先,請問考幾多條題目,要答對幾多條才pass?

3kids mom
]

大宅

Tsang04,

唔該晒你!
只希望11月過到o黎PASSo左筆試先,請問考幾多條題目,要答對幾多條才pass?

3kids mom

原文章由 Tsang04 於 08-9-2 13:12 發表
3kidsmami,

yes, true, u need to bring such "piece of paper"...very easy to get it...simple "walk-in" to transportation centr, ask the CS counter, pay $$ then they will mail to u.

after written test, ...

大宅

3kidsmami,

yes, true, u need to bring such "piece of paper"...very easy to get it...simple "walk-in" to transportation centr, ask the CS counter, pay $$ then they will mail to u.

after written test, u can then use yr learning license to select road test date (via online or driving centre).

the different is, after written test, u no need to wait for "12 mths" to learn how to drive & take the G2 road test then final test on "G"...... which means that u can save time & $$...good luck!

原文章由 3kids媽咪 於 08-8-30 21:17 發表
Tsang04:
想問你:你有HK車牌過到多倫多考車牌時,是否要show份在hk駕車經驗超過一年之類的証明文件才可waive 如pass筆試之後即時可考路試呢?
因我有hk車牌,11月會過多倫多兩星期,會考筆試先,出年暑假(陪仔返去讀書) ...
]

大宅

Tsang04:
想問你:你有HK車牌過到多倫多考車牌時,是否要show份在hk駕車經驗超過一年之類的証明文件才可waive 如pass筆試之後即時可考路試呢?
因我有hk車牌,11月會過多倫多兩星期,會考筆試先,出年暑假(陪仔返去讀書)再回來考路試.

首頁

尾頁

跳至