論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

me too.

原文章由 mylulu007 於 08-8-14 11:20 發表
我住港島東,一定全票歸葉劉

伯爵府

原文章由 Jasmine-4711 於 08-8-12 23:44 發表
U are lucky, it got a 1 sentence computer reply acknowleging receipt of my letter only.

Jasmine-4711,

如果你一個月內仲未收到佢地的正式回覆, 你可以去申訴專員公署投訴佢地. 申訴專員公署話正常黎講政府部門要在一個月內回覆查詢/投訴.

伯爵府

原文章由 midcotse 於 08-8-14 10:47 發表
新界西周太(自由黨),佢政策反對收外傭稅,另外,李生(民主黨)都係,不過本人唔太鐘意李生,可否比D意見!

我都想知喎. 我都係新界西. 唔知佢地邊個當選後真係會為我地出一分力去爭取呢?

伯爵府

我住港島東,一定全票歸葉劉

別墅

新界西周太(自由黨),佢政策反對收外傭稅,另外,李生(民主黨)都係,不過本人唔太鐘意李生,可否比D意見!

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 ellawyc 於 08-8-13 11:45 發表
我嗰區就有一件咁嘅狗餅, 之前明明支持徵收levy, 仲話我地僱主"扮天真", 而家就大大隻字擺出黎話"反對繼續徵收徵款".

拿, 呢d就叫可恥~!

依依依~~~~可恥o既大把,其中一位仁兄個姓氏係將四個格仔放埋一齊,仲係一塊塊可以被人姦o既添!

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 Carrie媽 於 08-8-13 11:37 發表

當你看完這段蘋果日報在7月19日"專欄專論 - 政壇八達通的內容, 就知邊個係攪外傭稅的罪魁禍首!

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080719&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id ...

蘋果你都信???
佢地早已淪為民主打手啦~
你睇蘋果, 就只會睇到踩"非泛民"的文章
同東系睇到嘅, 只係換湯不換藥唧~

不如用自己雪亮的眼睛, 睇下邊個候選人嘅政綱裡面, 有邊d佢地所謂"爭取"嘅項目, 係一直都有做, 而唔係臨近選舉至擺條item出黎搵著數~

我嗰區就有一件咁嘅狗餅, 之前明明支持徵收levy, 仲話我地僱主"扮天真", 而家就大大隻字擺出黎話"反對繼續徵收徵款".

拿, 呢d就叫可恥~!

大宅

原文章由 kattang 於 08-8-13 10:37 發表
我有4票, 邊個候選人支持收取 "僱傭稅", 就唔投佢票。
大家不如在此LIST OUT候選人 "黑名單" 以便參考。

當你看完這段蘋果日報在7月19日"專欄專論 - 政壇八達通的內容, 就知邊個係攪外傭稅的罪魁禍首!

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20080719&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=11369697&cat_id=6962706&coln_id=6796044

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

複式洋房

我有3票
支持行動

別墅

我有4票, 邊個候選人支持收取 "僱傭稅", 就唔投佢票。
大家不如在此LIST OUT候選人 "黑名單" 以便參考。

大宅

原文章由 ioi 於 2008-8-12 23:07 發表
政府對再培訓局的運作開支主要來自徵款以及僱用外來低技術勞工的僱主須分擔培訓和再培訓本地勞工的費用的政策仍然維持不變。

原本只有外傭係外來低技術勞工,原來只有外傭僱主要分擔培訓和再培訓本地勞工的費用
我真係想問下呢個政府,外傭工種響香港有無其他人會做?如果係有選擇下,好似以前有馬姐年代,我地仍然請外傭的話,我同意要交levy,但現今已經無馬姐啦!我地要請人24小時留宿,就只有請外傭,即係呢D所謂外來低技術勞工,響香港係無職業可以代替,咁政府仍然強行要外傭僱主分擔培訓和再培訓本地勞工的費用再培訓局有無培訓D馬姐出黎取替返D外傭先?呢D做法即係明搶遮!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

U are lucky, it got a 1 sentence computer reply acknowleging receipt of my letter only.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢每次都係咁答架啦,永遠迴避我地提出既質疑.:;pppp:

我都一家4票呀,未計call朋喚友個d. 有邊條友再講外傭係弱勢社群,再講贊成徵款,我都會call晒d fd唔投佢.:;pppp:

子爵府

醒目開學勳章

叫佢收皮,我地係拎住身份證申請外傭,並唔係商業單位,商家佬請外勞,稅項可以報埋員工薪酬,但係佢地係拎住商業登記去申請的,講到底,呢口肥豬肉,班契弟係唔會放,我地只係肉在砧板上 我一家有兩票

邊個再講支持徵收《再培訓徵款》,唔使旨意我投佢票!

首頁

尾頁

跳至