夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

善心為樂,行善積福

今日既恩,他日既果!其實,大仔真係好慘,佢唔知你係佢既後母,佢一定好想跟住爸爸媽媽,咁細個小朋友係好天真無邪,應該要有一個好好既童年回憶..你先生怕妳唔鐘意都將佢交爺爺麻麻照顧啦!理論上佢影響妳唔多丫!有邊個小朋友唔想親近媽媽爸爸架?妳唔好再咁對佢啦,,而且,將來到大個左,可能佢仲孝順過自已既親生仔女架,,再大個D佢知道真相,而妳係對佢好好既話,佢一定會好感動,愛屋及烏..妳對老公個仔好,等如對佢好,大家都開心,何樂而不為呢?
加油喇~

子爵府

原帖由 tessy1217 於 09-10-12 16:40 發表
其實每次嘈都因為d細小既問題, 如佢個仔入我地房我會唔鈡意; 痴住佢老豆我又唔鐘意, 成日想幫自已對仔女搶番個老豆, 好變太(但其實我男友係好錫我嗰兩個, 當寶一样, 根本唔使掙)...而我男友都冇俾壓力我, 佢亦知親蔬 ...

不明白, 你為何可以對一個5歲小孩咁殘忍. 佢已經唔理個大仔, 你仲唔鍾意??? 同意你自己說: "好變太 ar!!!" Read some self-help books or go see a therapist.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Sueita 於 09-10-12 17:05 發表
你同我有D唔同...
我都係人後母, 不過我一樣好鍚哥哥(14歲), 唔會因為佢而呷醋.
好多時都會比意見佢, 佢有亦會問下我意見, 有時都唔問老公架~~關係都OK架! 佢又好錫兩位妹妹, 佢地關係好好~~
其實我由識老公第二日便 ...

複式洋房

樓主, 加油, 一齊努力!

子爵府

個小朋友已經唔係成日見爸爸, MUG你咁小器嫁....

你愛一個小朋友, 佢係知, 相反你唔LIKE佢, 佢都FEEL到啦, 你要諗下方法令自己釋懷好WAR

複式洋房

tessy1217, 加油呀!
sueita,

別墅

好媽媽勳章

加油呀~!
當三個孩子的好媽媽.

大宅

樓主:

我都唔明你有幾煩, 所有問題都係你自找, 個小朋友都唔知你唔係你親生, 就由他一直落去, 只要你肯放下私心, 真心認同他, 自己多個仔唔好嗎? 他是冇罪. 何必將一些莫須有罪行放在他身上, 他有冇做過搶奪你啲子女的事, 只係你個人認為, 想吓想吓就咁憎他, 你對他太唔公平, 點解他可以當你係親生媽媽, 但你就唔可以視如己出, 有時親娘不及養娘大, 只要你肯放下, 你同你男友和他關係都會好好, 但是如果再如此下, 就多了幾個單親子女.
如果你真想試, 就要徹頭徹尾忘記過去完完全全打開心菲真心去接受, 但是與其做唔到就請你好好思想以後日子如何.
希望你認真去思索吓, 其實你幾多歲點解可以咁...

大宅

好媽媽勳章

樓主, 你其實仲可以換個角度想, 你愛大仔, 佢將來都會愛你架, 多個仔錫你, 幾好呀. 努力呀!

原帖由 tessy1217 於 09-10-13 14:10 發表

好呀...我會記住你嗰句說話, 希望到時可以同你講 " 我做到了!" :-P

大宅

我認試識一位男性朋友,佢對個女好到不得了,仲供佢去英國讀書,一供要供幾年,佢都冇怨言,後來先知原來佢個女係佢老婆同前夫生,帶住個女嫁比佢,呢d味叫做無私0羅.........

瑪瑙宮

Suita & tessy

加油呀, 盡情發揮我地母愛的偉大和包容.

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

子爵府

Sueita and tessy1217,

When I see the quoting sentence, I want to cry , very impressed. As a step-mother, Sueita, you are very good.

......佢怕我唔開心所以到依家大嗰個5歲都冇乜點理, 所由野由爺爺嫲嫲負責, 我男友從來唔過問, 只將所有精神及金錢放係我地3仔"那"身上....... 所以我成日借意惡佢, 佢亦会成個可憐樣甘望住我....但過左之後自已又會覺得自已好過份, 好自責, 會唸只係一個細路, 做乜要甘對佢?!佢已經冇阿媽同老豆錫, 好可憐, 就算係一個唔識既小朋友我都唔會甘對佢.......個細路而起...我可以點?[quote]

[quote]原帖由 Sueita 於 09-10-13 09:27 發表
......, 我的從來不肯用這稱呼我...自問已經好錫佢, 好愛佢...老公更千丁萬足要把他視如自出, 我亦用心去做...不過每次 ...

tessy1217,

Add oil. Hope you can become a good step-mother.

大宅

好媽媽勳章

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-13 12:07 發表
三個月之後, 你再嚟分享下當中的改變呀...希望到時會收到你好消息!

好呀...我會記住你嗰句說話, 希望到時可以同你講 " 我做到了!" :-P

大宅

好媽媽勳章

三個月之後, 你再嚟分享下當中的改變呀...希望到時會收到你好消息!

大宅

原帖由 Heady 於 09-10-13 11:59 發表

加油呀樓主...

多謝你既支持...:-P

大宅

原帖由 Sueita 於 09-10-13 11:57 發表
加油~~

大家一齊加油la~

大宅

原帖由 tessy1217 於 09-10-13 11:54 發表

沒想到開個topic 会有甘多反應, 我亦明白上得黎既都係好爸爸好媽媽, 我唔係要人認同及支持我既所作所為, 我想大部份人都誤会左我意思, 我要既係意见同支持去點改善現有狀況. 多謝你 Sueita, 你一句"你嚐試把他當成 ...

加油呀樓主...

大宅

好媽媽勳章

加油~~

首頁

尾頁

跳至