跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我唔想囡囡太早返學,所以會選OPTION 2

2歲7個月開始讀N班
讀到3歲7個月去讀K1

大宅

如果係插班, 最遲要12月去報..2月開學(聽講)

如果係正常報讀9月份開學的..該年6月前要報啦!

大宅

咁是不是插班?何時報名?
好混亂呀!

原帖由 preciousstone 於 10-5-21 11:10 發表
Ha ha, 我打算 Option 4
三歲讀N1 (下學期), 三歲7個月讀K1.

唔想比佢太早返學,返學成日病。

大宅

你是不是全職媽媽?如果bb不用上n班,你會和bb做什麼?你會不會和bb報playgroup?
我都唔想bb咁早返學,我同你一樣,都覺得書有排讀,想佢多d時間玩下,但又唔知可以做什麼?又驚佢教唔到k1.

原帖由 Candykok 於 10-5-23 11:23 發表

係咩? 以我所知, n班 = 幼兒班, 低班 = k1喎, 如果好似係咁講 高班 = k2, 咁k3呢?

同埋我會揀option3, 因為大bb點都係識o野多d o既, 到直接入k1時有好多o野都已經識 (因為依家o既父母响小朋友未入學之前都已經 ...

大宅

其實我係睇d幼稚園資料睇到頭都暈
而家唔叫低班..叫幼兒班
搞到我都亂埋

(我之前的concept同你一樣的)

大宅

好媽媽勳章

原帖由 hidecatcat 於 10-5-21 13:50 發表
但係我睇完d資料
發現而家低班係叫做n班, 中班叫k1班.....高班k2.........搞到我好亂
到底係咪以前的低班 = 而家的幼兒班?

係咩? 以我所知, n班 = 幼兒班, 低班 = k1喎, 如果好似係咁講 高班 = k2, 咁k3呢?

同埋我會揀option3, 因為大bb點都係識o野多d o既, 到直接入k1時有好多o野都已經識 (因為依家o既父母响小朋友未入學之前都已經教識o左小朋友好多o野. 我都係.) 同埋, 書係有排讀的, 雖然幼稚園都係返去玩多, 但係我就唔會俾佢太早入學.

大宅

我會OPTION 1,,,,因為想bb早d學下紀律,,培養下返學習慣& 同朋友仔分享.....

大宅

但係我睇完d資料
發現而家低班係叫做n班, 中班叫k1班.....高班k2.........搞到我好亂
到底係咪以前的低班 = 而家的幼兒班?

大宅

Ha ha, 我打算 Option 4
三歲讀N1 (下學期), 三歲7個月讀K1.

唔想比佢太早返學,返學成日病。

首頁

尾頁

跳至