自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

生果金...比盡都係1千
但綜援呢?冇上限(你可以生10個都得架)

老人家...講真...又幾多個...又攞得幾多年...
綜援....哈~
7老8十...又married個20-30......仲要為數唔少!

其實有唔少老人家...留返d錢來做白事的...
有錢唔願駛...咁比多少少...等佢地生活好d,都不為過
仲有好多走去汁紙皮.賣生果...
人地對手都冇停過!

反而濫用綜援個d,
日日瞓到晏一晏,仔女又唔睇,只係著到成隻雀咁飲茶,打牌
生活不知幾好!

d老人家...以前起碼都叫打過工/做生意...對hk有貢獻
但班pk呢?除左生仔之外,做過咩?

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

複式洋房

根本唔駛審查. 全部派晒佢, 每月$500元, 唔夠就去攞綜援. 有d亞公亞婆真係好有$. 太慷慨第日經濟唔好點算呀? 易放難收.

而且, 養亞公亞婆唔係d仔女責任咩? 又向政府埋手? 咁樣就愈來愈似大鑊飯政府架喇.

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

男爵府

唔知攞緊綜援既老人家,是否可以同時領取生果金?
記得以前唔知係邊度睇到話,生果金係for冇領取綜援既老人家.???

禁止訪問

侯爵府

原文章由 tkkmama 於 08-10-17 13:48 發表
唔係...除褲放屁..多此一舉者.. 一千幾百都審.. 又唔見佢審查綜授咁落力...

agree

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 mother904 於 08-10-17 15:46 發表
睇下用邊個角度睇啦,生果金原意係鼓勵子女供養父母,後來演變為感謝老人對社會貢獻既回饋,而家就變成社會福利。

當係社會福利,要審查就無可厚非,但係而家政府係各方面既政策,都係剝削有能力同上進既人黎供養不事生產既人,綜 ...

agreed!!

翡翠宮

畀面勳章

睇下用邊個角度睇啦,生果金原意係鼓勵子女供養父母,後來演變為感謝老人對社會貢獻既回饋,而家就變成社會福利。

當係社會福利,要審查就無可厚非,但係而家政府係各方面既政策,都係剝削有能力同上進既人黎供養不事生產既人,綜援已經唔係社會安全網咁簡單,而係一種生活方式同謀生之道,咁就好有問題啦。

如果生果金要資產審查,到時最有資格拎既,就係一直用綜援生活既人,呢種思維係咪好有問題?

唔好誤會我岐視拎綜援既人,只係有感而發,唔明點解果d唔做野打算一世食公援既人,生活水平分分鐘都好過我地要為口奔馳既人?

禁止訪問

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 oldcake 於 08-10-17 15:17 發表
我都係咁諗.

D人稅又唔願交, 錢又成日要政府派

大宅

我諗佢最錯系揀錯時候公布,岩岩先揭發一家6口,老夫少妻攞過萬綜援嘅case,無耐又黎個生果金审查,對比實在太大,五令人火滾先奇!!!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實離婚係兩個人既事,又關政府事........唉

原文章由 mimi362436 於 08-10-17 14:15 發表

講我岩...我有一朋友"假"離婚添丫..又比佢過到..呢個"正苦 "...唉....

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

水晶宮

原文章由 angelymama 於 08-10-17 15:10 發表
咁係咪要叫阿媽將d錢轉晒比我地, 先可以攞佢o個1000蚊?

有人講: 即係好似你平時比$700老豆飲茶, 但第時你要叫老豆比本紅薄仔黎睇下, 先比錢佢?

所以政府咪將生果金改名囉!

男爵府

咁係咪要叫阿媽將d錢轉晒比我地, 先可以攞佢o個1000蚊?

有人講: 即係好似你平時比$700老豆飲茶, 但第時你要叫老豆比本紅薄仔黎睇下, 先比錢佢?

首頁

尾頁

跳至