跳至

首頁
23456...48

尾頁

大宅

回覆 branma 的帖子

branma
我又想知, 普通話班的資料
這是一組的坊間補習班嗎, 還是請個老師回來教呢

大宅

回覆:cherrychunhim 的帖子

靚女,我姪女最近返緊普通話班幾好,你打比我啦

大宅

回覆 ichome2002 的帖子

唔該晒呀! 唔止個女放暑假, 好似我都放緊巨暑假咁, 乜都無理到! 現在要收拾心情睇下有咩暑期功課要做了.
想問下大家想幫個女揾普通話班, 唔知邊到好呢?

大宅

回覆 daydaybaby 的帖子

daydaybaby, 我都覺得d問題幾深, 不過都係盡量做啦. 用心完成就是了.

我冇去書展呀, 怕忍唔到手買太多作業比個女, 去年買太多了, 有d都做唔晒.

今年想試下多d做網上練習, 睇下成績又會點.

大宅

回覆 鼻涕蟲 的帖子

Hi , 我都冇去書展呀, 雖然買書會本d, 但我怕多人, 所以放棄左.

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

daydaybaby 發表於 11-7-25 13:55

ichome2002, 鼻涕蟲

怪獸家長2我都有買,好生動好好睇呀

大宅

daydaybaby 發表於 11-7-25 13:55

HELLO,

沒有去書展, 因多人及沒太多興趣 不過就有去圖書館看書

大宅

回覆 daydaybaby 的帖子

在書展本來看了套電腦game是給小一至小六的學習用的, 好好玩好得意, 但$1180(已是折扣了), 即時打退堂鼓, 好在忍到手.......但到現在心裡還是心思思

wingyee_ma  請問你有無個電腦games資料比我參考? 我想睇下  發表於 11-7-26 20:58

大宅

謝謝你們, 我終於入到去小校園
不過, 第一星期的天文知識好深好多我都忘了, 不消二下我和阿女已輸了, 分數當然哈哈哈........

你們有沒有到書展, 我去買了很多練習, 好平下, 一二本故事, 喜羊羊漫畫, 去到就忍不到手
買了本數學遊戲是for 1, 2年級的, 都几有趣, 無甘悶, 細仔好有心機玩, 但數獨可能太難, 細仔不太肯做,
買了一本怪獸家長(羊群心態), 人看我又看

大宅

Hi, cherrychunhim ,

數學功課就係0個個數理常識挑戰計劃啦 .......

我都唔知仲有冇其他數學功課,

所以叫個女做 planetii 入面d練習, 入面都有暑期練習的
(不是學校規定要做的 )

大宅

我都想問下數學有咩暑期功課做呀? 中文&英文我就知道,但數學好似唔多覺咁喎?

大宅

ichome2002 發表於 11-7-23 16:46
Hi, 鼻涕蟲, " 查字典+閱讀報告 " 是一本黃色封面寫著 "中文科暑期功課" 的功課 , 入面有幾版係查字典, 最 ...

Hi ichome2002,

明白曬, 唔該

大宅

英數常都係網上做, 中文就有老師編印的功課

男爵府

請問暑假係唔係只做網上功課?有無其他功課做?

大宅

Hi daydaybaby, 你可依 鼻涕蟲 的link 入到登入版面ga, http://www.smallcampus.net/science/2011/

見到 " 暑期數理常識挑戰" 版面,
跟住在"小露寶"公仔頭頂個長方形內的帳號click一下,
就可打你的帳號 scm-010xxx .... 及在下一行click一下輸入密碼.
之後按下面的橙色的"登入"
就會見到好多個彩色圓形, 圓形內有日期, 依入期按入去做就得 ...
再試試啦

另外 "英文8寶箱昨天的字咭是否圖書和生字/句子的配對, 下面是其他問題, 其中一條是有膠布圖的?
我好怕做錯地方, 開學時才要做過哂, 一定無命"

就是這版了, 做了就ok啦 ...放心.

大宅

Hi, 鼻涕蟲, " 查字典+閱讀報告 " 是一本黃色封面寫著 "中文科暑期功課" 的功課 , 入面有幾版係查字典, 最後兩版是兩個讀書報告, 而閱讀約章係一張好大(大約3張A4 size)的彩色印刷的紙(主要係綠色及白色), 第一版寫著暑期閱讀約章(小學2011), 入面要做閱讀報告的.

大宅

ichome2002 發表於 11-7-22 22:48
daydaybaby, 英文8寶箱每日都有一個練習架, 好似今日就有圖咭配句子, 之後有幾條選擇題, 答完可對一次答案, ...

Hi ichome2002 ,

中文功課 有一本查字典+閱讀報告, 及閱讀約章 , 我想問 "閱讀報告" 是否相等於 "閱讀約章" 呢 ??? thank you.

大宅

daydaybaby 發表於 11-7-23 08:39

謝謝你ichome2002

Morning daydaybaby ,

你看打開呢條 link http://www.smallcampus.net/science/2011/ 就見到 " 數理糯常識挑戰" 跟住打你的 login 號, 就見到習慣性 , 星期一 至星期五 , 按日子做, 每日做一個, 有 3 次機會做 , 忘記做便要在 8月尾補做...再5得就看看 " 石小"通告 273 , 便見到登入網址 ..try try ...

大宅

謝謝你ichome2002
但我開到了小校園的一些項目,但不知是否開錯了, 都找不到你說的練習,
一入了密碼就會開了個客廳出來, 是否就去開下角的那隻"蛋"再入去, 不如我pm個電話給你你教我, 我已pm個電話給你, 請你教下我,十萬個唔該

英文8寶箱昨天的字咭是否圖書和生字/句子的配對, 下面是其他問題, 其中一條是有膠布圖的?
我好怕做錯地方, 開學時才要做過哂, 一定無命

大宅

fungyee 謝謝你的提醒, 已看了照片, 亦已經通知了朋友去睇佢女兒的相片.
唔知點解只係有下學期的相呢, 呀女話上學期都有同學上台領獎及拍照架, 唔知會唔會有機會睇?

首頁
23456...48

尾頁

跳至