自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

雖然佢地咳而唔帶口罩係唔arm,但你既反應又好似激左少少.
你比佢地嚇親之餘,佢地可能都比你嚇親.咁就當和左條數囉.
d無公德心既人,你都係防不勝防架啦,不如自己帶口罩自保啦.
有時,咳係特然來架.
今日阿囡放晚九點幾,可能玩既時候濁親,係咁咳,但佢無病架喎.
如果有個女人接接聲咁啤佢,可能我會啤番人轉頭添.

珍珠宮

好媽媽勳章

樓主,正氣存內,邪不可干,只要有好的抵抗力,唔駛驚病菌,因為反正周圍都係病菌,避無可避架,你因為咁樣令到自己心情唔好,抵禦力會弱左,反而是病菌入侵的好時機啊。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係街咳要掩口好應該,唔係d口水就圍飛,但你又駛咁過份激動,人地都唔想病既,你話咳就唔好出街,人地都要搵食既,出街可能要返工啫!唔可以趕絕所有病既人的,不過太激動,其實你真係可以帶定一,二個mask,以防萬一避一避既,人地可能無常識,你可以自保!

男爵府

原文章由 Leomummy 於 08-12-14 21:49 發表

我都試過你咁既情形,我自己因為有氣管敏感,所以特別容易咳,咳親都要成三個月,係呢三個月我都要日日帶mask,但每次出親街,d 人都當我發瘋咁,身帶超級傳染病毒,如果咁啱咳緊,更加死得‥‥我自己,好似我係千古罪人,十惡不赦咁:igi ...

如果香港多D好似你咁有公德心的人就好啦 唔好理其他人眼光,最緊要有良心

男爵府

原文章由 彤b^^ 於 08-12-14 15:04 發表
題外話:見講開又講下,上個幾個禮拜唔舒服,戴左成個禮拜口罩,出到街,送阿仔番學接放學,D人好似當你怪物咁由上望到下,仲有意識咁各後退....呢種感覺真係....我都唔想架

我都試過你咁既情形,我自己因為有氣管敏感,所以特別容易咳,咳親都要成三個月,係呢三個月我都要日日帶mask,但每次出親街,d 人都當我發瘋咁,身帶超級傳染病毒,如果咁啱咳緊,更加死得‥‥我自己,好似我係千古罪人,十惡不赦咁

子爵府

呢排真係好多人咳,啲朋友話係冇病啲人才會帶口罩,有病嗰啲唔帶架!

子爵府

I forgot to say: why some grown-ups have not yet learned to cover their mouths when they cough and sneeze? Even my 4yo knows and does so!

[ 本文章最後由 IaMMoYY 於 08-12-14 17:06 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章

真係好多呢d人,就尋晚我返屋企,係大堂已經有個女人係度咳,唔掩口...跟住仲要同佢一架lift..仲聽到佢同佢老公講睇醫生睇左8百幾,佢老公仲話,睇感冒都8百幾,唔使咁貴呀....唉..即係佢病緊啦..我就係lift度掩住口...我自己都大緊肚..又啱啱好返無耐,真係好唔明點解d人咳唔掩口...

子爵府

Totally understand how you feel, especially when you are afraid of making your child sick.

禁止訪問

大宅

醒目開學勳章

我都好明白你ge心情,因為我老公都係好似你咁好驚啲人通街"cut"又唔用tissues。試過咁係lift度比人"傳染"咗,所以唯有自己小心同時一返到屋企用有消毒配方ge hand wash洗手。香港人多地小無得避咁多。

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Pulmma 於 08-12-14 13:30 發表
我係直接咁被個病壞噴到成面口水, 唔知點解一日比我遇幾單, 個心好唔順.

你睇下有幾多人病緊,入去診所睇醫生時是有帶mask就知啦
佢地咳時,用手蓋口鼻你仲驚,因為佢地無用紙巾,之後又周圍摸

d助護(姑娘)仲可以唔帶mask添

水晶宮

原文章由 boganwan 於 08-12-14 15:27 發表

辛苦D都值啦,記得食多D好嘢

係啦..我已經編到幾乎每晚都有去夜市~~~幾歹都要食均咁多度美食~~~:lol

男爵府

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-12-14 15:22 發表

我都係去台灣玩幾日啫~~~不過呢次係我全家人第一次去台灣,我仲要做導遊PLAN行程...我未出發已經要興奮定先,呢幾日我都係咁上網搵資料同借書睇...諗去邊都已經好辛苦... ...

辛苦D都值啦,記得食多D好嘢

水晶宮

原文章由 boganwan 於 08-12-14 15:18 發表

hi 仔仔媽咪:去旅行咁happy 好羨慕啊 玩得開心D

我都係去台灣玩幾日啫~~~不過呢次係我全家人第一次去台灣,我仲要做導遊PLAN行程...我未出發已經要興奮定先,呢幾日我都係咁上網搵資料同借書睇...諗去邊都已經好辛苦...

男爵府

原文章由 ~仔仔媽咪~ 於 08-12-14 14:54 發表
我噚晚撘地鐵去灣仔都遇到個女人係咁啦!我坐响佢隔離(响車廂裡面),佢對住我黎咳囉!跟住我拉埋個仔向另一邊退咗幾步仲UM住個口,我叫埋我仔閉氣添...個女人咳咗幾下至好意思UM番住個口黎咳...,好彩我都係撘一個站(金鐘 ...

hi 仔仔媽咪:去旅行咁happy 好羨慕啊 玩得開心D

子爵府

只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

禁止訪問

子爵府

樓主...我同你一樣都好驚d人咳....
因為割左(扁桃線)..如果野到咳就好難好返
所以.我都好敏感

但每次出親街....無論搭緊車.行路.去商場.連搭部lift...都會遇到呢d...可講句...唔懂得禮貌人...咳唔會用紙巾...申鼻用手個隻...周圍(抹)吐痰....就圍吐......(試過一日遇到有十幾個隨街放飛劍.有男有女)連我兩個仔仔間學校都大把人咳...傷風.....好彩大仔身體無咩野到但我細仔讀個間幼稚園唔夠半年啦...咁就野過兩次流感......睇醫生都睇左五六次(9月10月)醫生仲提醒我..要打流感針...

所以.我真係好少去d人多地方...但好人好姐無病無痛時...帶口罩會俾人望...好似我有咩大病咁...我又想叫我個大仔搭車..上堂時帶口罩.....但我又驚我個仔問我...我無病仲咩要帶口罩????最擔心個細仔...醫生話佢抵抗力差好多.....咁點算??

人質數真係差好多...我都會好明樓主感受....

首頁

尾頁

跳至