跳至

首頁

尾頁

大宅

2007年7月16日朱古力打完1歲針嗰日1小時嘔咗5次,嘔到面青口唇白,黃膽水都嘔埋出嚟,睇咗醫生話佢無咩事......
但係跟住的日子.....
佢差唔多隔日或者日日嘔,情況持續了個多月,我試過佢皮膚敏感睇醫生,順便問埋個醫生,醫生又話無咩事,可能太飽啫....
佢每餐食嘢的份量唔係好多,奶奶都係食6安-7安
粥仔食得仲少,食大半碗佢就會作嘔(打針之前唔會咁)
但係食得太少我又驚佢唔夠營養.....
佢琴日26號無嘔,但23、24、25號一連三日都每日嘔一次,係突然間有一餐嘔晒出來.....
今日夜晚睇睇吓歲月風雲佢飲緊水,突然又嘔晒d晚餐及飯後果出嚟啦.....
除咗擔心,做都做死我啦.....
我決定聽日帶佢去搵醫生檢查吓
希望醫生話佢係太飽,無咩事啦.......

[ 本文章最後由 HELEHCHOW 於 07-8-27 23:28 編輯 ]

大宅

原文章由 HELEHCHOW 於 07-8-29 10:09 發表

唔好意思!要各位擔心,因為琴晚返咗阿媽到訓,所以無上網。
我們琴日睇咗醫生啦,醫生幫朱古力檢查完之後話無乜大外,醫生說他胃淺,一定要小食多餐,醫生話無藥食,但是都無辦法,要到八、九歲先到自動好番,不過這情況在小朋友也很 ...

最緊要冇事 咁辛苦晒你喇...不過d b咁為食...個咀都係唔停ga

複式洋房

最緊要朱古力無事啦!

係呀,自己辛苦d無所謂,加油呀helen

原文章由 HELEHCHOW 於 07-8-29 10:09 發表

我們琴日睇咗醫生啦,醫生幫朱古力檢查完之後話無乜大外,醫生說他胃淺,一定要小食多餐,醫生話無藥食,但是都無辦法,要到八、九歲先到自動好番,不過這情況在小朋友也很 ...

侯爵府

朱古力無事就好喇

無錯呀helen,自己辛苦d無所謂,最緊要係個小朋友無事

別墅

冇事就好啦.放心..!!

我個仔都係咁上下架...3個鐘要食一餐..有時兩個半就叫..食得太多又會飽到嘔.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

helen,好在冇事,為咗朱古力,辛苦d都值得.

男爵府

畀面勳章

最緊要佢冇事,唯有自己辛苦d囉~
加油~

大宅

原文章由 shirley05_bb 於 07-8-29 09:37 發表

唔知朱古力點呢?

我們琴日睇咗醫生啦,醫生幫朱古力檢查完之後話無乜大外,醫生說他胃淺,一定要小食多餐,醫生話無藥食,但是都無辦法,要到八、九歲先到自動好番,不過這情況在小朋友也很常見,所以我都無咁擔心囉。
不過整定我係辛苦命囉,兩三個鐘就要餵一餐.....,洗嘢都洗到傻....,無計啦,不過最緊要係無大問題.....

[ 本文章最後由 HELEHCHOW 於 07-8-29 11:33 編輯 ]

民房

原文章由 BoscoChow 於 07-8-29 09:27 發表

HELEN,

快d上嚟報平安呀

唔知朱古力點呢?

侯爵府

係呀,成日無見你啦,擔心c人咩

原文章由 BoscoChow 於 07-8-29 09:27 發表

HELEN,

快d上嚟報平安呀

大宅

原文章由 mamadik 於 07-8-28 18:48 發表
我都有放銀係入面, 不過唔係次次都變黑色..唔知係咪條鍊太幼呢
helen, 你都不妨試下..暖暖地..唔好太熱同埋太耐..一下一下..

HELEN,

快d上嚟報平安呀

別墅

我都有放銀係入面, 不過唔係次次都變黑色..唔知係咪條鍊太幼呢
helen, 你都不妨試下..暖暖地..唔好太熱同埋太耐..一下一下..

原文章由 shirley05_bb 於 07-8-28 16:44 發表

碌雞蛋...我阿仔都keep住有碌架!!
不過我鄉下興放銀介指係d蛋白一齊碌,我都懷疑係咪真係有風架!不過隻銀介指又真係變左黑色啵!!
我做過實驗用蛋白+銀介指包住放室溫,隔一陣介指無變色架!!
都可以試下~~bb當做熱'蛋 ...

子爵府

朱古力點呀??

別墅

helen

朱古力睡覺好唔好呀....
快d睇下e生講咩

男爵府

helen,

朱古力睇完醫生點講呀

原文章由 830mama 於 07-8-28 17:33 發表
lee 樣野由我地細細個已經有做, 到e+我兩個仔, 間中都有幫佢地碌, 真係work ga.

男爵府

lee 樣野由我地細細個已經有做, 到e+我兩個仔, 間中都有幫佢地碌, 真係work ga.

原文章由 shirley05_bb 於 07-8-28 16:44 發表

不過我鄉下興放銀介指係d蛋白一齊碌,我都懷疑係咪真係有風架!不過隻銀介指又真係變左黑色啵!!
都可以試下~~bb當做熱'蛋 ...

民房

原文章由 mamadik 於 07-8-28 14:31 發表
而家點啊?睇左醫生未? 希望佢快d 冇事啦

我個仔病親都勁嘔, 餐餐嘔,
後來奶奶幫佢係個肚上面碌雞蛋, 日日碌,係好左..唔知係咪真係有風, 你都試下..蛋黃唔要.

我最後換過哂全部奶咀, 唔知係咪之前我吉大左個奶咀lon ...

都可以試下~~bb當做熱'蛋'按摩囉

大宅

原文章由 tupytupy 於 07-8-28 15:59 發表
helen,點呀,e生點講呀?

周太,關豆腐花咩事呀?我大肚果陣都成日食無糖豆腐花架

老人家話吃蕉&豆腐花, bb好易嘔奶

侯爵府

helen,點呀,e生點講呀?

周太,關豆腐花咩事呀?我大肚果陣都成日食無糖豆腐花架

原文章由 BoscoChow 於 07-8-28 08:57 發表

如果表哥仔係咁都無咁驚, 因為有D BB真係嘔奶嘔得好勁架,
我堂妹BB個陣都係嘔奶王, HELEN你大肚係咪吃好多豆腐花

別墅

而家點啊?睇左醫生未? 希望佢快d 冇事啦

我個仔病親都勁嘔, 餐餐嘔,
後來奶奶幫佢係個肚上面碌雞蛋, 日日碌,係好左..唔知係咪真係有風, 你都試下..蛋黃唔要.

我最後換過哂全部奶咀, 唔知係咪之前我吉大左個奶咀lone, 佢飲得好快, 飲完起哂泡..同埋我改變左搖奶方法. 之前大力搖, 而家慢慢轉, 同埋擰實d 個樽, 飲之前開一下走番d 風出來, 呢排好似好左d

我個仔聽日都打一歲針...好驚啊~

首頁

尾頁

跳至