跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

前幾天兒子給鄰座的同學搶去(教剪),話要用來剪頭髮,我兒子要拿回,結果那同學用(教剪)剪我兒子的手指公,那陸主任見到我兒子流血還說,(流好多血咩!好痛咩!駛唔駛去醫院!)兒子將事件從頭到尾向老師說,誰知那陸主任叫剪人的那位同學回課室,也沒有罰他,只不停罵我兒子,說他講大話,又話神會懲罰佢,有一點我一定要說,(教剪)是一年級的時候老師要求同學每天都要帶的,作用是用來剪通告或剪工作紙,當時我不准兒子帶回校,但兒子說老師話一定要帶,現在二年級發生了剪手指,老師就話我錯,又話只係視藝堂先至可以帶(教剪),現在的一年級我唔知,但我肯定上年的一年級至今的書包裏都有一把(教剪),那班主任還說是我兒子剪自已手指,後來那媽媽打電話給我說對不起,是他兒子剪的,我們對過口供,小朋友說的才是真的,兒子已不是第一次受傷回來,之前還給同學用指甲爪損雙手,又紅又腫,又給人用鉛筆插腳,但老師通通無罰,我忍無可忍打去教署要求轉校,在這段期間我不會再給兒子返呢間不知所謂的小學,之前已說過無體育堂上又無小息,鑊鑊新鮮鑊鑊金,對所有家長的投訴視而不見,你想找校長都無用,因為佢都係咁,佢都唔會見你或打電話比你!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 和富大埔 於 10-10-9 21:37 發表

以下是有用的資料,可以考慮直接打去,一家有人跟進!
教育局
學校及專業發展科
學校發展分部
新界東區域教育服務處
大埔區學校發展組
地址新界上水龍琛路39號上水廣場18樓及22樓 辦公室電話 ...

好厲害 <--- (呢句要好普通話才傳神)

謝謝你的有用資料, 因為淨係呢個TOPIC, 敢言的會員已經講左幾個CASE, 相信可以找人跟進, 而不用只是激心的在BK 說說就算, 我亦期待著有書面結果~~

伯爵府

原帖由 cooking^^mama 於 10-10-8 22:55 發表
我上左bk幾年 一路都睇多過講 因為今年阿仔選校 更加係日日上黎攞料tim 但當然吸收左都會用下自己個腦同對眼o既
其實都多謝mrs.so提供好多資料 如對每間學校o既近況 收生情況 點計分... 我呢d要返工o既 又唔得閒群d師奶 唔係上黎睇mrs.so同各位討論 我都唔知咁多 好似邊間邊間原來轉左校長 邊間邊間升中派位情況咁... 怪我真係無時間逐間去做research 所以真係希望大家作良性o既討論 咁我地呢班無經驗又無時間o既媽咪就可以受惠喇
其實一路都相安無事 但我覺得...件事演變成咁...好似係因為討論時有點好似..."戲皮笑臉"咁 咁感覺就比人好似有點諷刺人地學校... 所以令人有d..."反感"
我感覺有無錯呢

今日再翻睇D POST 才發現看漏了你的POST, 可能在轉頁/回應後無翻看前頁. 雖然稍遲, 仍想回應一下.

我都一樣曾是新會員, 上 BK 會真的希望遇到好前輩, 可以將所知所聞相告, 像上速成班一樣充實起來. 正因為這裡是個小社區, 大家都係街坊, 分分鐘都有機會遇上/認識, 甚至成為朋友, 孩子亦有機會成為朋友/同學, 所以我更覺要認真對待所有 POST, 唔可以信口雌黃, 因為日後有機會要面對個後果(即朋友,孩子). 當然, 如果係真實的事件/數據, 我亦不會怕講出來, 只要問問自己, 有無求証過, 係咪講出事實的 100%, 而唔係80%OR 120%

至於你話係咪"嬉皮笑臉", 我唔知呢個形容詞係啱唔啱, 或者我攞番當中一個聽講座的行動的POST為例(只針對事件), 我唔知睇過的人係認為咁型, 潮, 做得好定係不懂尊重, 無禮貌? 或者我呢D過氣舊人, 已經OUT的想法會同你地唔一樣, 但我仍有所堅持; 或者各位的小朋友有一定認知分辨能力的話, 俾佢地睇下呢個POST, 睇佢地會點答, 而你地又會點教小朋友, 在講座上遇上唔啱聽的演詞時的做法, 會唔會學佢咁做? 坦白講, 我情願成為她口中所講的新移民, 最多咪頂到個TALK 完, 起碼做到人的基本, 呢D唔係在幼稚園, 小學已經教過的嗎?

我相信多聽多睇可以加速成長, 學懂分辨, 新會員成為舊會員之時, 亦可同樣地去提供正確資訊給後浪, 做到以前果種守望相助~~

最後都祝你小朋友入到心儀學校, 其實除上網外, 你亦可以在親往在心儀學校的返/放學時間觀察一下, 大埔各式地點, 我當年在校服公司, 巴士站一同等車的學校家長(帶住著心儀學校校服的學生)都會搭咀八下, 當然要預左唔係個個肯答, 不過為左知多D, 瘀都無所謂啦

伯爵府

原帖由 和富大埔 於 10-10-9 21:37 發表

教育局
學校及專業發展科
學校發展分部
新界東區域教育服務處
大埔區學校發展組
地址新界上水龍琛路39號上水廣場18樓及22樓 辦公室電話 ...

重可以投訴咩架? 教統局職員拎野上黎派街坊? 全天侯返工時間上網得唔得架 ?

伯爵府

唉....每年到咗呢d時候,總會出現某人喜歡某校,唔喜歡某校嘅topic. 其實分亨喜歡嘅學校係無問題,但唔好成日踩住其他學校上囉!!!唔通咁就叫有品咩?? 講真,係呢度有唔少關於各小學嘅topic,但就只有某校嘅topic成日話鄰校點點點唔好,名牌效應....仲叫人唔好玩針tim,但自己就偏偏講埋呢d言論,好難令人信服囉!

至於"經理言論"更為可笑,比人斷章取義,曲解其意思. 人地校長講嘅係家校合作,唔係話小朋友入咗學校就自動變乖變叻,但透過家長和老師嘅努力,就可以有最大嘅成效,所以希望大家盡力配合. 我亦相信大家貴為人父心母,會盡最大嘅努力去幫助我們的寶貝囉. 唔係為乜係呢度日蒲夜蒲攞料呀!

最後,bk係一個言論自由嘅平台,但大家都要為自己嘅言論負責呀! 唔該要發表果d"親朋戚友" "第三,四者經歷"嘅言論要三思,始終果d都係"人地講",可信性同準確性有幾高真係唔知囉! 同埋大家上網都係尋求資訊啫,講嘢唔駛咁克薄呀?! 開心才是重點嘛!

別墅

原帖由 VENUSSUM 於 10-10-9 21:09 發表

你講都啱喎, 係邊個講架?? 定果個人又係聽邊個邊個咁黎傳咋?? 如果係真, 應該可以去反映下喎, 反正講到咁實牙實齒, 只係無公開老師名, 我諗唔會係假掛!?

可惜我只係BK見到咁寫, 唔可以不經考究就當真, 更不會再 ...

教育局
學校及專業發展科
學校發展分部
新界東區域教育服務處
大埔區學校發展組
地址新界上水龍琛路39號上水廣場18樓及22樓
辦公室電話2639 4856
傳真2672 3747

伯爵府

原帖由 beaglelam 於 10-10-9 16:44 發表
唔好意思,由於我係大埔新丁,想了解多些,叫咗mrs so send 條link俾我睇,但估唔到弄出咁多問題來,真係唔知點收科!

唔緊要喎, 都唔關你事, 想知多D係好正常, 多D媽咪係度講下實況, 你地就可以了解多D ^ ^

唔好擔心點收科呢D小問題喇

伯爵府

原帖由 和富大埔 於 10-10-9 17:51 發表
我的看法是先前有人講某小學/幼稚園校長, 同家長說兩校一條龍, 是直升的, 這有涉及誤導家長之嫌! 所以家長們在BK上說那小學"不知所謂", 這不涉及你喜唔喜歡果間學校, 或者你認為間學做得好或唔好,或間學校受唔受歡迎 ...

你講都啱喎, 係邊個講架?? 定果個人又係聽邊個邊個咁黎傳咋?? 如果係真, 應該可以去反映下喎, 反正講到咁實牙實齒, 只係無公開老師名, 我諗唔會係假掛!?

可惜我只係BK見到咁寫, 唔可以不經考究就當真, 更不會再周圍同人講一D未經証實嘅野, 希望有心人可以做D野啦~

別墅

我的看法是先前有人講某小學/幼稚園校長, 同家長說兩校一條龍, 是直升的, 這有涉及誤導家長之嫌! 所以家長們在BK上說那小學"不知所謂", 這不涉及你喜唔喜歡果間學校, 或者你認為間學做得好或唔好,或間學校受唔受歡迎. 我希望真係聽到個校長甘講的家長, 打電話比教育署或報章,投訴佢!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔好意思,由於我係大埔新丁,想了解多些,叫咗mrs so send 條link俾我睇,但估唔到弄出咁多問題來,真係唔知點收科!

伯爵府

原帖由 kids411 於 10-10-9 14:27 發表
本來唔想回 LEE 個 TOPIC 等佢沉 . . .
抱不平係岩,
唔好過火就 OK.

抽后腳係我強項,
不過冇必要啦,
得閒傾下計,
做個 FD 仲好啦.

再講落去都係冇結果
...

其實都唔好意思, 可能因為我出現而令到你地想個TOPIC沉, 不過我絕無意思搞到過火.

我相信, 如果真係想上BK 為子女吸收定資訊去撰校, 一定想聽多D聲音, 多D真心意見, 我亦預祝您的小朋友入到心水學校~

伯爵府

原帖由 晴晴媽子 於 10-10-9 11:57 發表

完全絕對非常十分極之堅決支持!!!

有人做媒出post一唱一和去抬高某校, 甚至貶低別校在先, 於是睇唔過眼去踢爆佢地, 終於有人可能見事敗而潛水......點解咁做反而會比人話係針對? 唔通由得佢地誤導大家先o岩? ...

我諗你誤會了, 我並無打算為果批/果個人平反, 佢的確唔應該咁做, 有實力又點使做宣傳, 無實力的, 間學校就係隔離都無人識, 加上佢的手法又太劣了, 令人一眼就睇得出, 使人反感. 有時真係要上多D BK吸收多D資訊, 睇多D手高手低的騙徒手法, 做個聰明的大埔媽 ^ ^

伯爵府

原帖由 kids411 於 10-10-9 11:46 發表
唔知以前 BK 係點,
我淨係知道,
E 家好多各自修行,
岩傾 GE, 有自己話題 GE,
會自己開 TOPIC 傾,
唔係咁多會去人地 TOPIC 同自己冇關 GE TOPIC 回文.

唔知以前 D 元老級會員,
係咪覺得 LEE 度少左話題而潛水,
定係 ...

只可以講, 以前氣氛比較平和, 真心分享較多, 宣傳不會見; 從來啱傾就搭多兩句, 唔啱傾睇下就算囉, 上網又唔係求氣.
呢度係講圍繞大埔區的話題, 自問係街坊, 所以唔可以話完全同自己無關, 所以我先會搭下咀, 相信是可以的吧?

禁止訪問

醒目開學勳章

禁止訪問

醒目開學勳章

伯爵府

好媽媽勳章

可能我真係太耐無係bk回文, 今次都難得係度見到朋友,先多咀答咗,今次長篇大論真係搞咗好耐~
以上純粹係個人有感而發,並不是有意批評其他人處事方式,亦無資格~為免引起不必要爭論,我諗我係唔適宜再係度回文,不過,我並唔係潛水,要check IP,無任歡迎~

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 晴晴媽子 於 10-10-9 11:57 發表

完全絕對非常十分極之堅決支持!!!

有人做媒出post一唱一和去抬高某校, 甚至貶低別校在先, 於是睇唔過眼去踢爆佢地, 終於有人可能見事敗而潛水......點解咁做反而會比人話係針對? 唔通由得佢地誤導大家先o岩? ...

重申, 我無話過踢爆呢個人唔啱, 覺得呢個人個人操守有問題,而家累街坊,仲影響埋學校同家長!

伯爵府

好媽媽勳章

BK呢度好多都係歷史人物, 現在亦好鼎盛, 越來越多新MEMBER來自五湖四海, 大家係精明MEMBER, 眼見有人入黎做媒, 有証有據, 我地都唔出聲, BK更加唔會有真實一面, 到有人出聲揭穿後, 已經唔再見到個幾位同一EMAIL登記既MEMBER出現, 但演變成而家這局面, 當個位人兄見到有這局面, 會唔會好開心呢?!由始至終, 出發點都係想要個位人兄收斂, 因為我地係一班咩都會講, 來自唔同背景既人仕, 亦不怕被譴責, 隨時可以CHECK IP既人...

一直以黎,網絡世界都係尋求資訊好地方,但呢個世界咩人都人,咩都大人講,可信性有幾高,真係要自己去衡量! 吹墟做媒呢d野就更加每日都見唔少, 但大埔區版呢度都唔只佢一個,只係各人方式不同, 而佢又咁唔好彩比人捉到斷正~
我並唔係要幫呢學校講好說話, 如果事實如此, 呢個做法我絕不認同,只係眼見呢幾年間,但凡有關post 都比較敏感, 唔知係咪d家長為避嫌,個個都唔敢發言,錯就錯在果位仁兄,但又有冇人去想過, 有真正想上嚟交流嘅家長, 少咗一個平台去了解下學校,公平嗎?

當大家睇緊某家族爭家產/某明星包二奶等"新聞", 你地又會點睇, 最多咪以鬧劇一場為最終結論, 你地有唔會去批撃當中既回應既人...

傳聞新聞係兩回事,同我無關我可以一笑置之,但凡關乎到自己身邊事物,我又該如何對待呢? 明白各有所好, 我喜歡唔代表你鍾意~ 難聽說話就係人都識講, 只係有無必要去咁做! 事情幾年來沒完沒了, 究竟係咪我校d家長有問題,去到今日如此僵局?

再者, 以訛傳訛, 信唔信都由自己決定, 亦無話要針對某一, 同時亦有讚有彈, 我又唔覺得存在要個人針對, 如果要制止, 是否要制止首先制造出TOPICMEMBER, 每每也要想下呢個POST會有咩人回應, 回應係D, 先可以出呢?!相信會有層出不窮既回應...

呢個係有供求既世界, 無人出TOPIC, 有唔會有人回應, 咁網絡世界又點會有資訊呢...

平心而論, 邊間學校都有機會出問題, 如果發生事情, 有家長覺得不滿,都會自己開topic 拎出討論, 就好似而家呢個topic , 我覺得無問題喎, 起碼係當事人親身經歷, 可信性高好多~
但而家情況似乎唔係囉, 話題已經扯得好遠...好遠.

希望各位係以理性去平衡, 以唔係個人針對去討論...

呢樣野係呢度已經消失好耐, 我都好期望呢度將來會係咁, 免卻更多沒完沒了的爭拗。

複式洋房

原帖由 mrs.so 於 10-10-9 12:20 發表
其實言論當中提及幾間學校, 既然我地公開得傾, 就唔會怕比人講, 只係要看清楚, 多番面了解, 唔好下下針對, 問問自己有否全方位了解...

有邊個喜歡人家講衰自己既喜好, 但你有你喜歡, 我有我喜好, 喜歡既埋下堆, 唔 ...

希望晴晴越大越乖的媽子

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

其實言論當中提及幾間學校, 既然我地公開得傾, 就唔會怕比人講, 只係要看清楚, 多番面了解, 唔好下下針對, 問問自己有否全方位了解...

有邊個喜歡人家講衰自己既喜好, 但你有你喜歡, 我有我喜好, 喜歡既埋下堆, 唔喜歡既就過路一遊, 無需將局面去到咁盡, 像似膠著狀態, 咁樣大家會開心!?

或者有人覺得好事先要講, 醜事就要蓋, 所以就縱容左個位人兄, 每年用唔同login去做宣傳...

最後我好想同個位人兄講, 人在做, 天在看, 既然我地今日可以暢所欲言, 洞悉你既奸計, 希望你唔好再利用bk去做宣傳, 呢一招我地亦懂得用, 現在亦靈活運用, 令到呢個topic重見天日, 請你收歛一下...

首頁
12345...13

尾頁

跳至