跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

各位媽咪:
今晚係培正有個講解會呀,唔知到時會唔會見到面呢?係呢度bk既多唔多小朋友會報讀培正呢?9號就考試啦,唔知難唔難考既呢?係one by one定係幾個小朋友一齊考呢?家長駛唔駛一齊陪住考呢?

子爵府

無錯校風真係好緊要,因為身邊環境&同輩既影響力在太大!最緊要係品德&思想&行為唔好行歪先!

至於”求學不是求分數”我就咁睇,呢句說話應該係分數出左後用黎減壓既,有邊個家長/學生溫書個時唔係target 100分呢 (of course以正常黎計)?梗係想做到最好架la, 但到出黎既結果就未必次次如理想中,咁家長就要按自己小朋友既性格及是次既成績either 加壓or 幫佢減壓!

你講得好啱,我地對佢地要求高都係想佢地好,但願佢地明白,每次對佢有要求時佢都未必認同或者開心,有時甚至喊,我心都會諗:女我都係想你學好,希望你明白,唔係我唔錫你先對你咁惡咁嚴!

而督課中心,我覺得要視乎有無需要la,好似我咁,2公婆要返公,屋企係有62, 但一來62睇住佢62又捆身左因為仲要買餸煮飯,二來62又幫唔到佢d功課,所以我會prefer佢去督課中心,一來有人教到佢書本上既野,二來又多d接觸其他人,好過淨係對住一個老人家!我相信只要家長主動d既都唔難知道自己小朋友究竟學識幾多既!而且去左督課中心我諗都唔等於唔使勞氣既,只係可能勞少d啫!亦都唔會將責任交哂俾人,難道真係完全放心咩,返到屋企未又要重溫一次!辛苦… 我覺得d小朋友一d都唔辛苦架wor, 我自己從小都係唔係留校托管就去d親友屋企到夜晚先返屋企,有時仲覺得好玩tim!我依家2個女都係成6點幾先接走,返到屋企仲有無盡既精力,要成11點幾先瞓著!呢方面真係唔使同佢擔心,我反而覺得係屋企對住62一個仲會悶到發慌!我以前都好鍾意托管架,放左學又可以同返自己d同學一齊玩/食飯/做功課,都好多趣事架

大宅

原文章由 Siao 於 08-3-13 18:14 發表
恭喜晒咁多位入到培正既小朋友同媽咪. 正如Cathy所講,培正係一間中上既名校,佢咁多年來都係校風純樸,而學習既課程亦唔係太深,最緊要係學校同家長可以交流到,學校亦肯接納家長意見.其實為子女揀學校,最緊要係校風好, ...

Siao,

多謝你detail分析﹗

我都覺得督課中心哩。。。係﹐我可以遲D先接佢﹐自己多Dfree time.

但其實個小朋友都係好似大人咁﹐咁長時間唔喺屋企﹐都會覺得好疲慮。

我都想可以早D放學同佢返屋企﹗

[ 本文章最後由 MegumiSan 於 08-3-14 10:35 編輯 ]

大宅

maymay:

我問返我老公.. 我唸你今日打比我時, 我條線應該飛左去老公個電話度.. 佢話你收左線可能係比把男人聲嚇親, 因為你suppose 係女人聲.. 同埋佢身邊個時又有個同事好大聲咁講野.. 所以可能嚇親你..

別墅

恭喜晒咁多位入到培正既小朋友同媽咪. 正如Cathy所講,培正係一間中上既名校,佢咁多年來都係校風純樸,而學習既課程亦唔係太深,最緊要係學校同家長可以交流到,學校亦肯接納家長意見.其實為子女揀學校,最緊要係校風好,眼見呢幾個月有咁多校園暴力事件,大家要慎重考慮點揀學校.

入讀傳統學校,學校必然以分數來定升留班, 所得分數係學校比佢一個肯定既評分,比家長知道小朋友個程度去到邊。 求學不是求分數呢句說話係呢D學校行唔通, 如果真係想小朋友求學不是求分數”, 倒不如轉讀國際學校.

為人父母都對小朋友緊張係必然的,尤其係媽咪, 其實從小對囡囡要求高係想同佢打好基礎, 到將來上中學時唔駛讀得咁辛苦, 培養佢學習既模式,由做功課,溫習都要從旁指導,繼而慢慢放手比佢獨立嘗試自己處理. 如果從小就要求低,將來上到中學才要求佢地比心機讀書,到時恐怕已經叫唔郁佢地啦.

可以的話唔好比小朋友去督課中心,咁樣會令佢地太依賴中心,學校督課班除外.而家長亦唔知佢地到底識幾多,學到幾多,自己教係必須激氣勞心,但係哥個係你既仔女,唔好將d責任推比人地。加上小朋友上完1日課放學後又要去督課中心踩到7,8點先走得.實在太辛苦嘞. 大家三思.

小小個人見解,,請大家見諒.

子爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-3-13 12:49 發表

嵐嵐都好叻囡

佢... 唔扭計個未叻lormouth:

大宅

原文章由 jenniferkwok 於 08-3-13 12:42 發表

我都覺d小朋友其實都好關心我地架,好似佢見到我唔開心會埋黎氹下我錫下我!99新年前扭親隻腳,到依家都叫好返哂,由整親到依家個女都久不久問下嫲嫲好返d未,出街行石仔路行樓梯又會叫嫲嫲小心d,真係意想不到架,比我仲要細心 ...

嵐嵐都好叻囡

子爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-3-13 12:38 發表

我都覺得佢好樂觀架,尋晚聽見佢咁講,我反而覺得自己要繼續努力,對佢有為人著想的心都"滙"心微笑.

我都覺d小朋友其實都好關心我地架,好似佢見到我唔開心會埋黎氹下我錫下我!99新年前扭親隻腳,到依家都叫好返哂,由整親到依家個女都久不久問下嫲嫲好返d未,出街行石仔路行樓梯又會叫嫲嫲小心d,真係意想不到架,比我仲要細心

大宅

原文章由 jenniferkwok 於 08-3-13 12:32 發表

我覺得小朋友都係比我地大人樂觀

我都覺得佢好樂觀架,尋晚聽見佢咁講,我反而覺得自己要繼續努力,對佢有為人著想的心都"滙"心微笑.

子爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-3-13 12:18 發表

jennifer_lam,

其實我都聽過,應該係為人父母的先學"如何為人父母"的課程.

好似尋晚咁,我地叫kfc外賣,係叫左d三條裝粟米,點知送左d鬆餅黎,我就好唔開心,因為我覺得我個囡次次都要食到粟米至開心,所以我有d嬲...

...

你個女好叻呀

我覺得小朋友都係比我地大人樂觀

大宅

原文章由 jennifer_lam 於 08-3-13 11:56 發表
maymay:
我覺得你唔好同個女諗太多野, 間間學校都有佢好同唔好架啦,一旦你決定左比個女讀咩學校就唔好咁擔心啦, 小朋友唔會好似我地大人咁諗呢d 野架, 將來的事將來先算, 船到橋頭自然直, 反而我覺得教育小朋友父母 ...

jennifer_lam,

其實我都聽過,應該係為人父母的先學"如何為人父母"的課程.

好似尋晚咁,我地叫kfc外賣,係叫左d三條裝粟米,點知送左d鬆餅黎,我就好唔開心,因為我覺得我個囡次次都要食到粟米至開心,所以我有d嬲...

點知我個囡走黎問我,我講左俾佢知發生乜事,我真係估唔到,個囡即刻笑住口咁同我講,"kfc叔叔知我地未試過佢d鬆餅,所以咪送黎俾我地試吓囉,可能都好好食呢!"mouth:

唉,係呢件事,我除左覺得個囡好豁達之外,自己都要反醒吓.

大宅

原文章由 hellomeimei 於 08-3-13 11:47 發表

Cathy~

岩岩本來打左好多字,點知發表唔到,激c......

多謝你既回覆呀,我都覺得你分析得好岩呀,我都知道培正係澳門校風係好好,hk分校都係,係我自己太緊張,過份憂慮,我d朋友都係咁話我mouth: ...

HELLOMEIMEI,

咁講啦,培正幼稚園d課程係ok,無聖心同永援的壓迫感,當然係傳統學校,比活動教育的學校多d文化課程(如認字),不過每日清,都唔見得太多.一年考試3次,係11月,3月同6月,其餘都有d小測,應該兩3個星期至測1次...9成的小朋友都應該ok.
而且,學校非常歡迎家長參與,發表意見,亦持開放的態度.
點樣決定都好,最重要係保持小朋友的學習興趣.

子爵府

恭喜瑤瑤!

我唔敢講邊間學校好定唔好深定唔深!我自己就覺得"讀書"本身其實間間學校我估大致上係差唔多,反而係個品格&氣氛 (which is 包括環境&人) 重要d!

無論你揀邊間學校,我都相信你都一定係為個女好既

大宅

maymay:
我覺得你唔好同個女諗太多野, 間間學校都有佢好同唔好架啦,一旦你決定左比個女讀咩學校就唔好咁擔心啦, 小朋友唔會好似我地大人咁諗呢d 野架, 將來的事將來先算, 船到橋頭自然直, 反而我覺得教育小朋友父母最重要, 反而係我地為人父母要成日上堂學野先啱, 學點樣調整心態, 點樣教導小朋友既待人處世, 當父母有了明確既教育目標先會教曉自己小朋友將來要點做.

我唔識講太多野好聽既野, 不過我好清楚知道我想我女過d咩生活, 我希望佢將來怎樣, 我不求佢樣樣叻過人,只希望佢童年開心學習,將來可以做個好人就得啦

別墅

原文章由 Cathy2002 於 08-3-13 10:19 發表

hellomeimei,

從基本因素黎睇,培正算係一間中上的學校,但係壓力會隨著升班以複式增加,我睇壓力係你接唔接受,而不是你的女兒,因為小朋友係朋輩的學習環境中,比較容易適應.

當我見到部份家長,小朋友在學校做得不錯 ...

Cathy~

岩岩本來打左好多字,點知發表唔到,激c......

多謝你既回覆呀,我都覺得你分析得好岩呀,我都知道培正係澳門校風係好好,hk分校都係,係我自己太緊張,過份憂慮,我d朋友都係咁話我mouth:

大宅

原文章由 Cathy2002 於 08-3-13 10:19 發表

當我見到部份家長,小朋友在學校做得不錯,亦無話辛苦,但係d"大人"係旁邊加鹽加醋(尤其是年長的親戚朋友),又話洗唔洗學咁深呀,洗唔洗咁難,洗唔洗咁咁咁,仲要係小朋友面前講,咁樣反而令小朋友為自己設限,再做學校分配的工作時,因為唔想做(想睇電視或玩),就會話d功課好難...家長又會立刻將茅頭指向學校...形成惡性循環.

講得好呀, 有好多兒童心理學家認同小朋友喺從大人說話中得知乜嘢係'難'同'我做唔到', 亦會將呢d說話轉成放棄藉口嚟support自己!
雖然有d離題, 但係都想quote番本書講, 好多人會認為獨生子/女就係好孤獨, 好慘, 就會同佢地講: "哎呀, 得你一個冇兄弟姊妹真係孤單啦." 但係呢d係大人o既"幻想", 小朋友根本冇呢種諗法 /感覺~~ 直到有人咁樣向佢地"suggest"
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

原文章由 hellomeimei 於 08-3-13 09:59 發表
瑤瑤都收左喇,不過我要再考慮清楚呀,睇左你地之前既討論,我就係果D 70分都接受既媽咪,呢間學校究竟係咪適合呀囡呢......哎,我驚反而害左佢

hellomeimei,

從基本因素黎睇,培正算係一間中上的學校,但係壓力會隨著升班以複式增加,我睇壓力係你接唔接受,而不是你的女兒,因為小朋友係朋輩的學習環境中,比較容易適應.

當我見到部份家長,小朋友在學校做得不錯,亦無話辛苦,但係d"大人"係旁邊加鹽加醋(尤其是年長的親戚朋友),又話洗唔洗學咁深呀,洗唔洗咁難,洗唔洗咁咁咁,仲要係小朋友面前講,咁樣反而令小朋友為自己設限,再做學校分配的工作時,因為唔想做(想睇電視或玩),就會話d功課好難...家長又會立刻將茅頭指向學校...形成惡性循環.

好似呢幾日我個囡考試,係屋企返學時,見到d鄰居阿姨,阿姨問佢:"係咪考試la...真係好辛苦",出左門口,我個囡問爸爸,仲乜考試會辛苦架,我呢排日日都去玩喎...攪到爸爸要用好d時間解釋俾囡囡知..."由於有d小朋友平時唔溫習,到考試1兩天至開始溫,又唔夠瞓,所以至會覺得辛苦..."

打左長篇大論,都係想媽咪們知道,小朋友的未來,大部份都係掌握在父母手中,而不是老師或社會的責任.

別墅

瑤瑤都收左喇,不過我要再考慮清楚呀,睇左你地之前既討論,我就係果D 70分都接受既媽咪,呢間學校究竟係咪適合呀囡呢......哎,我驚反而害左佢

洋房

回覆 #216 Cathy2002 的文章

我諗我真係要慢慢放手,有時我都要拖住佢隻手先瞓得到.

子爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-3-12 15:34 發表

係呀,每個人都唔同LAR...我個囡由10個月大就自己一間房瞓(個時會開一盞好暗的燈俾佢),到2歲,瞓著就可以息燈,依家5歲,可以息燈瞓LU.
不過,佢自己一間房,半夜點都要醒一次睇吓佢...所以有利有弊啦
咁 ...

其實有時我都好想佢自己瞓,因為大大下就真係迫左d, 但我又係d好緊張既mami, 如果同佢分房瞓我諗我一晚醒十次倒la 以前bb個時瞓bb床,which is 已經係拍係我張床隔離,我都成晚醒呀!依家妹妹返黎都係瞓bb床,我都一晚醒4,5次呀!

首頁
12345...12

尾頁

跳至