在職全職

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

唉, 而家搵朝唔得晚, 日日是做到無停手, 放工又要湊女, 個女訓左又要做家務, 真係訓都無得訓.

呢間公司做左2年, 人工加得少不特止, 福利都無咩, 大假得7日.
唯一好處, 唔駛點OT. 所以而家好想好想轉工.

各位媽咪, 你地公司有無請人, 個AGENT話而家個市都靜D. 我做開SHIPPING / SALES COORDINATOR.

而家個個POST都話要U Grad, 點搵呀? 唔通u grad實好d咩? 佢地後生, 做1-2年走人. 到時又要請過人, 重新教過咪仲煩.
我地呢d穩打穩扎, 打死都唔走..

上次有個媽咪開左個TOPIC "幾錢先夠駛", 有好多媽咪搵成5萬幾一個月, 係咪真係有咁多人搵到5萬幾 ? 我都想知做咩工有咁多錢.

各位有幾萬銀收入既媽咪教下路, 我都想生活好DDDDD.

8w1d : 1.61cm
12w5d : 6.47cm

珍珠宮

原文章由 yauyauyanyan 於 08-8-4 23:55 發表
salary--- $ 44K every month
working in Government Dept . for more than 10 years

政府工正, 係咪AO/EO GRADE AR?

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 幸福黃太太 於 08-9-9 19:20 發表
我只有中七學歷, 而家份工做左8年, 人工連allowance大約25k左右~

What is you job duties ?
Maybe your Oral of English & Mandarian is excellent.

公爵府

我只有中七學歷, 而家份工做左8年, 人工連allowance大約25k左右~

[ 本文章最後由 幸福黃太太 於 08-9-9 19:22 編輯 ]

男爵府

原文章由 Mrscheung99 於 08-8-27 12:44 發表

我就一般般,打美國老闆工,覺得好過香港老闆,自由好多, 5 days working, 全家醫療保, 6點準時走人, 3萬到

Mrscheung99,

你咁都話一般般呀? Oh no.............

男爵府

原文章由 babemom 於 08-7-23 00:49 發表
我是在家裡工作的-職業:教琴,每天教4-5個鐘,星期六half day,都有30k以上,其實我都想做多d揾多d,因為我所揾的都用來儲入阿b基金,將來阿b要用好多錢,但我覺得生活要有個平衡,有工作不致於與社會脫節,只要保持生活上應 ...

Hi babemom:

想請問你係边區教? 有冇degree??幾多$$一個鐘??? 唔介意請
pm我

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Giant 於 08-8-27 13:27 發表
我就一事無成, 讀完F.5, 後生時又顧住玩懶去進修, 做咗成20年文職, 都仲係做基層文員, 月入只有8K

不要 啦!
只有 F.3/F.4 程度的媽咪大有人在, 夠用就算了.

男爵府

要轉工真係要趁後生呀, 不過又唔可以成日轉工成日轉field, 一轉又要由低做起, 永遠都係junior的位!

我都諗住生完阿b之後積極諗下轉工的問題, 因為依家個位前頭茫茫, 升咗又超大壓力, 唔升個部門又縮緊.. 唉...

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我就一事無成, 讀完F.5, 後生時又顧住玩懶去進修, 做咗成20年文職, 都仲係做基層文員, 月入只有8K
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

原文章由 傻妹 於 08-8-27 10:44 發表

我就一般般,打美國老闆工,覺得好過香港老闆,自由好多, 5 days working, 全家醫療保, 6點準時走人, 3萬到

男爵府

[ 本文章最後由 傻妹 於 08-8-27 12:26 編輯 ]

男爵府

Thank You ar
我會加油架啦

原文章由 angelaJJ 於 08-8-15 14:49 發表
u can choose whatever benefit to yr further career......加油呀....

洋房

原文章由 chanwendy 於 08-8-15 14:56 發表

MAJOR ENG. 應該可以好 PAID 好多架喎. 不過如果你冇咩經濟負擔, 閒工係可以多返啲時間照顧小朋友既.

我間公司普遍人工都比出面低的,我地的SEC 都是一萬多DD,做左7,8年了已經

伯爵府

原文章由 yyqueeniebb 於 08-8-15 14:07 發表

English

MAJOR ENG. 應該可以好 PAID 好多架喎. 不過如果你冇咩經濟負擔, 閒工係可以多返啲時間照顧小朋友既.

大宅

好媽媽勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-8-15 14:38 發表
搵到了..係唔係哩個呀?

http://www.sarabeattie.com/career/pdf/ASP_II.pdf
u can choose whatever benefit to yr further career......加油呀....

男爵府

搵到了..係唔係哩個呀?

http://www.sarabeattie.com/career/pdf/ASP_II.pdf

男爵府

Sara Beatie 唔係讀化妝架咩

原文章由 angelaJJ 於 08-8-15 12:35 發表
ok, 咁建議你去Sara Beatie 讀sec course la, 快靚正....

大宅

好媽媽勳章

原文章由 yyqueeniebb 於 08-8-15 14:10 發表

就是個個都甘樣同我講, 但是我真是要甘荒廢青春, 甘落去以前的技能都會忘記,以後出去揾工就無資格了哦!
做人係要有取捨架....有得必有失...最緊要唔好後悔 (不過通常都係後悔無做過既野, 好少後悔做左既野) 好玄呀可...hehe

洋房

原文章由 angelaJJ 於 08-8-15 12:31 發表
算把啦...你又唔等$開飯, 又可同老公sweet....呢家份工過下日神咪幾好....你都有u grad. , 唔使進修啦...有勿冬瓜豆腐都夠料搵食啦....

就是個個都甘樣同我講, 但是我真是要甘荒廢青春, 甘落去以前的技能都會忘記,以後出去揾工就無資格了哦!

首頁
12345...9

尾頁

跳至