跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB滿月起我差不多每個weekend都帶BB出街,因為weekday日日困在屋企已經好辛苦。但其實會唔會帶得太多,對BB不好呢? Mama們有乜分享呀?

大宅

原文章由 boscomama 於 08-8-7 09:13 發表
但我成日覺得BB頭6個月有抗體所以無有怕。

this is not true. babies do not have all 抗體 so they can still get sick. stay away from crowded people.

my baby (3m) goes out everyday downstair with her sister (3y), once in the morning and once in the evening. mainly stay in the playground with fresh air.

複式洋房

BB最多1歺在街食,所以我不会帶太多野!

街多菌?!但我成日覺得BB頭6個月有抗體所以無有怕。

原文章由 sandra28 於 08-8-5 14:41 發表
呀囡而家兩個月零一個星期大, 除左去健康院, 我只同呀囡出左三次街 ! 滿月,婆婆生日及同爺爺嫲嫲飲茶咋 ! 嫲嫲話BB細個....街多菌喎 ! 不過同佢出街都好大陣象 ! 又車仔又一大袋好似打扙咁 ! ...

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呀囡而家兩個月零一個星期大, 除左去健康院, 我只同呀囡出左三次街 ! 滿月,婆婆生日及同爺爺嫲嫲飲茶咋 ! 嫲嫲話BB細個....街多菌喎 ! 不過同佢出街都好大陣象 ! 又車仔又一大袋好似打扙咁 !

複式洋房

我昨天又帶BB去圓方shopping兼探姑媽,佢眼瞓到死都不停周圍望,死日都只是"hup"一"hup",真是比佢激死!

大宅

我仔仔依家每星期會出2-3次街, 都係飲茶同買吓BB嘢, 出街佢會好開心, 眼仔碌碌, 好鐘意望人咁, 但有時都會全程訓著.

大宅

很少帶細細出街, 又要帶大又帶細都幾辛苦, 都唔知照顧得邊, 盡量都係在附近飲下茶.

大宅

我都係一滿月就每個weekend都出街,而家2.5個月大。

大宅

原文章由 yeeyeey2k 於 08-8-2 11:48 發表
我都個個星期六日都帶佢出街,佢勁鍾意瞓響車仔度,但一停就扭計,可能郁緊既時候佢好舒服呱。

我bb又係架車仔一定佢就喊。

子爵府

我都個個星期六日都帶佢出街,佢勁鍾意瞓響車仔度,但一停就扭計,可能郁緊既時候佢好舒服呱。

別墅

我呀仔三個月大啦~ 不過飲茶同行街都係係正我樓下個商場, 唔駛外露, 同埋有婆婆, 姨婆, 太婆一起~ 好方便, 而家BB見得人多, 成日見到唔同人都會笑, 不過有時佢都全程 zzZZZ

原文章由 boscomama 於 08-8-1 15:24 發表
小白媽媽, how old you baby?

別墅

有GAR~ 昨晚睇衝上雲霄講GAR....你可以問下 ZOE~~ haha

原文章由 emmypun 於 08-8-2 01:55 發表

我記得有ga 喎, 我用過Arrival一個, 不過唔知係咪仲係度喇.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原文章由 jsri 於 08-8-2 01:30 發表
bb全程碌大隻眼, 所以拍了不少相片,不過機場沒有育嬰室, 有點不 方便

我記得有ga 喎, 我用過Arrival一個, 不過唔知係咪仲係度喇.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

大宅

帶bb去機場

bb全程碌大隻眼, 所以拍了不少相片,不過機場沒有育嬰室, 有點不 方便

別墅

我都係星期日先同BB出街, 因BB得兩個月同有老公幫手 , 最近天氣又熱, 都唔想佢唔舒服啦!

大宅

原文章由 Jesdan 於 08-8-1 15:46 發表
逢星期日我就帶bb去飲茶行街了﹗﹗ 不過bb出親街都係訓緊

我逢星期六,日都會同bb出街飲茶同去商埸行下。

禁止訪問

複式洋房

小白媽媽, how old you baby?

原文章由 小白媽媽 於 08-8-1 14:23 發表
我地一個星期都會飲一兩次茶, 行一兩次街, 佢都不知幾開心...

別墅

我地一個星期都會飲一兩次茶, 行一兩次街, 佢都不知幾開心...

大宅

因為保母係隔離屋苑, 要搭二個輕鐵站, 所以即係日日都出街, 佢都不知幾開心 !

首頁

尾頁

跳至