跳至

首頁

尾頁

大宅

你地有無諗住打呀? 我仲考慮打唔打好? 因為好貴呀!

大宅

我BB在11月尾出世,我在他4個月大才同他打第一針,姑娘話要過多2個月再打第二針是6月,而第三針在8月,第四針可以到健康院針

之前3針話要格2個月就要打,那其實可以間3個月打嗎?
如可以那我可以省返2針費用---請問有冇家長知嗎?

TKS!

大宅

好媽媽勳章

系呀,姑娘話可以的.

原帖由 pinkdoll 於 09-5-11 16:01 發表
即係打埋第三針 到第四針就唔好去私家到打 去到11月先去母嬰健康院到打呀?
最喜歡行街街,開心快樂喜洋洋!! ;-)  ;-)

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

咁你同bb打完第三針之後 就唔係私家打第四針 然後返健康院打支加強針呀?

原帖由 愛貓 於 09-5-7 09:54 發表
打咗兩次(第二個月&第四個月)肺炎鏈球菌疫苗既bb,應該要在"六個月"既時候到私家診所打"第三針"了;第四針才到政府既母嬰健康院打吧!

這疫苗是針對兩歲以下既BB架,電視廣告都成日播啦,後果好嚴重:失明,失 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

即係我哋呢啲十一月出世既bb 就係私家打三劑先 然後到政府母嬰院 打1劑加強劑就得啦?

補種計劃安排:
6個月及以下:接種3劑基礎接種後,再接種1劑加強劑(即3+1)。

原帖由 愛貓 於 09-5-7 09:54 發表
打咗兩次(第二個月&第四個月)肺炎鏈球菌疫苗既bb,應該要在"六個月"既時候到私家診所打"第三針"了;第四針才到政府既母嬰健康院打吧!

這疫苗是針對兩歲以下既BB架,電視廣告都成日播啦,後果好嚴重:失明,失 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

即係打埋第三針 到第四針就唔好去私家到打 去到11月先去母嬰健康院到打呀?

原帖由 *Kitty* 於 09-5-7 11:29 發表
肺炎鏈球菌疫苗,我仔仔都打咗兩針(第二&四個月),昨天打六個月針問姑娘,要在"六個月"既時候到私家診所打"第三針";然後第四針等今年11月可到政府既母嬰健康院打加強濟! ...

大宅

叻叻勳章

原帖由 kudou 於 09-2-12 21:24 發表
我阿b滿2個月我就同佢打左5合1、肺鏈 & 口服輪狀病毒,
3樣夾埋要成2千多元, 貴就貴d, 預防勝於治療,
打左好d, 今個星期滿4個月又再打過喇

3樣加埋都係2千幾咁平?! 我剩係打肺鏈都要差唔多3千呀~

聽到政府落實話9月開始會包埋, 都覺得蝕左, 話晒都要咁貴, 留番買野俾b女都好呀~

大宅

好媽媽勳章

肺炎鏈球菌疫苗,我仔仔都打咗兩針(第二&四個月),昨天打六個月針問姑娘,要在"六個月"既時候到私家診所打"第三針";然後第四針等今年11月可到政府既母嬰健康院打加強濟!
最喜歡行街街,開心快樂喜洋洋!! ;-)  ;-)

王國長老

畀面勳章 王國長老

這疫苗是針對兩歲以下既BB架,電視廣告都成日播啦,後果好嚴重:失明,失聰,智障,殘癈... 甚至死亡!

所以, 貴d都無辦法啦,唔好等啦!其實,所有疫苗都係由惠氏藥廠生產架,我選擇在元朗陳駿基醫務所打,$620一枝,全元朗最平.

五月中旬,波波踏入半歲,便要接受第三針疫苗了!

別墅

我個仔打左第二針..........咁係唔係應該等佢1歲後係健康院打1針?咁第三針打唔打好呢?

複式洋房

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2096385&extra=page%3D1

最新關于免費註射肺炎鏈球菌針的安排

2歲以下兒童免費註射肺炎鏈球菌針的安排

1。09年7月1日或之后出生:根據兒童免疫接種計劃的註射安排,依時到母嬰健康院免費接種。

2。07年9月1日至09年6月30日出生:09年9月1日至2011年3月31日期間到母嬰健康院接受免費補打。

補種計劃安排:
6個月及以下:接種3劑基礎接種後,再接種1劑加強劑(即3+1)。

7個月至1歲以下:接種2劑基礎接種後,再接種1劑加強劑(即2+1)。如1歲前未完成接種第2劑基礎接種,則只需接種1劑基礎接種和1劑加強劑(即1+1)。

1歲以上但不足2歲:1劑疫苗。

資料來源:衛生暑

大宅

原帖由 jasmine0527 於 09-3-4 19:03 發表
昨天睇電視, 08年11月的bb 有得補打喎, 4個月返健康院問姑娘先, 我都未同佢打, 因為朋友話可以 半歲先打第一次, 始終佢少去街, 經常都在家, 如果政府真係有得補打就好呀 ...

如果 bb 已經打左第一針, 咁點算呢?

成 $880 打一枝, 打四次 = 三千幾蚊. 而家咁o既市道, 如果政府可以免費同bb 打, 慳返幾千蚊都好呀.

大宅

激死我啦..我成個PACKAGE 買左..
而家先話有得補打...><唔滯呀

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

昨天睇電視, 08年11月的bb 有得補打喎, 4個月返健康院問姑娘先, 我都未同佢打, 因為朋友話可以 半歲先打第一次, 始終佢少去街, 經常都在家, 如果政府真係有得補打就好呀

複式洋房

回覆 # 的文章

呢D錢唔可以慳!
打咗佢放心D!

大宅

我都有幫BB打and 食輪狀病毒

別墅

政府第三季會有得打~ 08年11月出世既BB會唔會到時有得打返架????

別墅

我朋友做護士,佢話吾駛打喎,佢話就算e生自已都吾會同自已d小朋友打,除非你小b比人湊或長時間托兒啦.
我自已就大囡時就乜都打同食,而家細囝就未打,都考濾中,係需唔需要問題...

大宅

原帖由 mamaluk 於 09-2-12 21:29 發表
我返仁安醫院打, 見完醫生就比姑娘打, 兩個女都係, 有兩次大女打完喊都無喊過.

水痘針 = 水痘疫苗, package包埋, package係18個月大打, 但其實一歲後就打得. 通常會等打完痲疹針一個月後打(即13個月大).

...

明白了,唔該晒
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

大宅

我都有幫BB打 & 食輪狀病毒,我覺得使多少少$$會安心d,如果有乜事可能使的$$仲多,$$用左都事少,最怕係中左蕉有排擔心呀

首頁

尾頁

跳至