論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

請各位維持本版和平理性的討論.
現我會關閉此topic,免得各位言論令他人不快.
不便之處,敬請原諒!
多謝合作!

Red2008

大宅

又係喎,由呢分鐘起我唔再入呢個topic ,等佢沉底算吧!
原帖由 FA8866 於 09-2-25 15:46 發表

agree!又佢沉底啦.

大宅

christiewong, 你的回應,樓主會話你跳出來對號入座架 ,因為佢會話不是寫比你,只是比 qqqqqq和 kj803.
原帖由 christiewong 於 09-2-25 11:14 發表
但喺首先你要諗一樣野... 有幾多個工人真喺會"錯就要認, 打就要企定"呢?

冇錯, 人誰無過? 但喺又有幾多個真喺會改? 真喺會知到自己真喺有錯呢? 如果一個人知道自己有錯, 但又唔改, 仲要死雞牚飯蓋... 咁做老闆既, ...

大宅

我之所以回應你,也是因為對你言論很反感,對你的無知好無奈,對你前後予盾兼無禮覺得可笑. 網絡世界你吹虛乜都得,就算有人話自己係大企業家,一個男人,有幾千僱員,有六個外傭...........無話唔得; 又可能你係梁生又得,之前果二個好僱主又得,係好僱主個老公又得,又或你只是一個c9又得...........但你的回應很刻薄,要將人家的"令堂", "女兒", 家人、朋友、同事,僱員都一一擺上來講,侮辱別人. ...........請你再三睇清楚梁生和你自己的言論, 做一個男人應做的. 祝你和你家人生活愉快!
原帖由 Jillbaba 於 09-2-25 09:52 發表
To: qqqqqq, kj803

「我諗您要睇清楚留言先」。

我同意 christiewong 說
「正所謂"錯就要認, 打就要企定"...」,所以我重看我的留言,反覆看了幾遍,也沒有發現我寫過宇晴軒的僱主是罪人,或說工人一出事就係僱主唔啱。 ...

大宅

Fu!
原帖由 pollyw 於 09-2-25 18:18 發表
Oh.....

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Jillbaba 於 09-2-25 13:16 發表
Absolutely right. I do not need to talk to the maid so often. Just leave it to my wife. At home, I just play with my girl and read stories with her ja.

In my home, diaper was changed only on the baby ...
Oh.....

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

其實可能呀梁生個電話一日都響唔到一次, 所以想多D人打俾佢. 咁佢米唔會蝕台費俾電話公司囉...

原帖由 wlai888 於 09-2-25 15:32 發表

其實係咪打比梁生,叫佢同工人講.....痴線....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 Siuchoi 於 09-2-25 13:47 發表
有D人講多都size氣~ 由得佢個post沈落去把啦!!

agree!又佢沉底啦.

大宅

原帖由 christiewong 於 09-2-23 12:32 發表
short 架... 老細炒人, 都要兜口兜面同個員工講啦...

點樣唔 好 當 面 講 ??? 响佢背後講??? 定喺响佢樓下講呀??? 我唔識喎... 梁 慶 基可唔可以教下我呀??? :;pppp: :;pppp: ...

其實係咪打比梁生,叫佢同工人講.....痴線....

大宅

好媽媽勳章

原帖由 kj803 於 09-2-25 13:40 發表

我睇得好清楚, 你唔駛操心, 我同你唔同, 我眼唔盲心亦唔盲, 唔該你都唸清楚先留言.

「正所謂"錯就要認, 打就要企定"...」,所以我重看我的 ...

YEAH!
pollyw 姐, 柯記醒妳一個字.........
kj803呢.......柯記獎妳一個字.....

珍珠宮

有D人講多都size氣~ 由得佢個post沈落去把啦!!

大宅

我睇得好清楚, 你唔駛操心, 我同你唔同, 我眼唔盲心亦唔盲, 唔該你都唸清楚先留言.

我同意 christiewong
正所謂"錯就要認, 打就要企定"...」,所以我重看我的留言,反覆看了幾遍,也沒有發現我寫過宇晴軒的僱主是罪.....

呀老闆/高層(你講噤多都係想人知唧), 你請D大學生,有無一放完假返黎就狂作大話博你同情,就犯, 扮跌$, 偷$, 黑面...etc.? 你用教大學生同教工人比????? 你有請過外傭嗎?

你真係可憐, 反覆看了幾遍, 都唔知自己問題係邊....可能我寫得太間接?!?

我只是齒saiwanho說如果知道工人有自殺傾向,會叫她行快D的心態。我的文章並沒有提及兩位,又不是寫给你們,所以妳倆用跳出來,自已對号入座,除非妳倆認同她的冷血心態啦!

哩到係forum, 唔係email, 唔一定要收過個先可以reply, 每人都有權make comment, 無話對唔對号入座, 如果你怕其他人comment你, 唔該你用PM, 再者, 我完全唔知你之前D留言係針對邊個, 我只對你既自大言論反感, 你以為我同人出頭,??細路仔呀?你唔好噤幼稚好無?

pollyw, 終於知道你點解淨係"啊"同"oh",
原來我地對牛彈琴.....

原帖由 Jillbaba 於 09-2-25 09:52 發表

「正所謂"錯就要認, 打就要企定"...」,所以我重看我的留言,反覆看了幾遍,也沒有發現我寫過宇晴軒的僱主是罪人,或說工人一出事就係僱主唔啱。 ...

禁止訪問

複式洋房

原帖由 CheukC9 於 09-2-25 12:36 發表
sorry,但係jillbaba講嘅嘢真係令我對佢好好奇,所以八卦睇吓佢發表其他嘢係咪都係用同一思維方式嘅。

結果我只搵到兩個佢發表過嘅post,一個係呢個唔使再講,另一個係:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid= ...

呵呵, 我都有好奇睇睇, 不過, 你真係唔明, 有個好太太好似我咁(自大下先), 我邊水我老公搞呢d咁既野唶, risk 講佢都唔明啦, 所以, 都費時答.

男爵府

好媽媽勳章

sorry,但係jillbaba講嘅嘢真係令我對佢好好奇,所以八卦睇吓佢發表其他嘢係咪都係用同一思維方式嘅。

結果我只搵到兩個佢發表過嘅post,一個係呢個唔使再講,另一個係:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1958851&page=1#pid30095355

竟然話唔明個risk係咩??....你.....到底係咪僱主/爸爸嚟架?

洋房

原帖由 barbaraS 於 09-2-25 11:43 發表

查實, 我十幾年前, 做過外傭公司年幾, 真係好認同呢句, 以前既姐姐, 真係 >20%唔好(唔好既, 我地都唔介比人, 只會界佢返鄉下.....我試過界到入境處既人都比我入禁區....一次唶), 都有< 80%姐姐係好既, 似人既( ...

My bad ex-maid told me that Hong Kong is a good place for maid working because the Hong Kong Government protects the maids. Unlike Singapore and Taiwan, their government protect the employers

複式洋房

原帖由 pollyw 於 09-2-25 11:41 發表

Oh...

終於見到你O咀喇......AH 真係唔岩你.

複式洋房

原帖由 christiewong 於 09-2-25 11:14 發表
可能你未經歷過其他僱主既慘況, 所以你會覺得你好好彩, 請到個好工人... 我屋企由80年代開始請工人... 一路到宜家... 我自己有2個小朋友請埋工人... 我可以大膽話俾你聽.. 佢哋真喺變左好多... 喺變得越黎越蠱惑, 陰毒... 佢哋既人格好多都變左質... 只不過你好彩未遇到呢一班人... 但當你遇到既時間, 你就會明白溝通唔一定會成功...

查實, 我十幾年前, 做過外傭公司年幾, 真係好認同呢句, 以前既姐姐, 真係 >20%唔好(唔好既, 我地都唔介比人, 只會界佢返鄉下.....我試過界到入境處既人都比我入禁區....一次唶), 都有< 80%姐姐係好既, 似人既(屎, 話佢地似人, 會唔會比人插架).

而家, 唔水問都掉番轉, 仲要改比例tim呀.

如果唔係有小朋友, 又要返工, 又猛猛緊, 我屎都唔請外傭呀, 請鐘點唔好.

試諗下, 我打過外傭公司工, 都要上黎學野, 而家既姐姐幾勁先得架, 真係日日新鮮日日金.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Jillbaba 於 09-2-25 09:25 發表
To saiwanho

我只是說你,不要扯其他人下水。
證據:
1. 對工人刻薄: 你說如果你知道工人有自殺傾向,你會叫她行快D。
2. 把她們不當是人: 你是「 西灣河馬評 - 不定期出版」的樓主,把工人當馬。

我不是扼殺言論自由,有 ...

Oh...

首頁
12345...7

尾頁

跳至