自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

乜而家唔係日日都無膠袋日咩? 點解岩岩去完華潤, 問都唔問就同我放入袋 (佢快過我講), 望下隔離條隊, 個收銀一樣都係咁 , 乜唔係話日日無膠袋日咩? 雖然我成日lunch都唔記得帶個環保袋出街, 但係我都會用少一個得一個嫁, 岩岩我就抱住d野番公司, 希望下次連lunch都記得帶袋啦......
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

畀面勳章

呢排太忙...極少去超市買嘢...以前去襯超市都一定帶個環保袋ge...嗰日毫無準備之下...入咗去買嘢...點之收銀之時...個收銀問我有冇帶袋(當時先醒起冇帶)...我話冇...佢就一輪咀叫我以後帶袋...當時又叫我買個環保袋...我仲以為自己犯咗咩大過tim...如果佢再講落去...我實發佢圍

別墅

我依家出親街一定帶 "五寶"

銀包, 鎖時, 電話, 紙巾 加 環保袋

洋房

其實我都好讚成冇膠袋,我平時都會自自話唔要膠袋,但有時買野是一時興起,試過去百佳買野冇帶環保袋,個收銀又黑曬面咁又話而家冇膠袋...我心諗我可以付膠袋錢唔洗比面色人睇吓話,咁平時我自備嗰時又唔見你地好好笑容對我.真係好慘...
我意思是一時唔記得帶就要受人黑面...

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-3-10 07:40 PM 發表
我老公堅持用環保袋,
咁我地去超市買野係會帶好幾個重型環保袋(似旅行袋),
但係幾個大大細細嘅袋揸都揸唔晒,
要放落車仔。

但係佢地提倡唔用膠袋,應該响收銀處擺D自家環保袋黎賣。 ...

不嬲都係收銀附近.... 不過無人買.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 # 的文章

我已經習慣帶環保袋LA.

男爵府

was at the park and shop Admiralty and the lady didn't even ask me just started packing the bag. I asked her why she still giving me a bag she said mumbled about something still giving it out or something..

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我老公堅持用環保袋,
咁我地去超市買野係會帶好幾個重型環保袋(似旅行袋),
但係幾個大大細細嘅袋揸都揸唔晒,
要放落車仔。

但係佢地提倡唔用膠袋,應該响收銀處擺D自家環保袋黎賣。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都絕對支持小用膠袋,有時佢地同我分開D冷藏我都會話唔駛分直接入一個袋得,不過有時真係唔記我拎環保袋就比人噴到一面屁,車....我地唔去買野佢地點會有工返,我地都係創造就業機會的一份子,面色好小小得唔得?
原帖由 小草 於 09-3-10 18:39 發表
yes~ 我寧願收膠袋費,自己唔記得帶就比錢買 (我願意比,鬼叫自己無帶環保袋),唔好用教訓我既口吻,我已經盡量少用膠袋,超市/便利店以外既商店我都盡量唔攞膠袋,我返工袋都好大個下~

我用超市膠袋墊廳既細垃圾桶,廚房垃圾桶就 ...

子爵府

我老公最好笑:次次去到收銀比錢先發覺冇帶環保袋,
我就搵到有個挂勾既環保袋,比佢挂系牛仔褲,掂晒。
有花堪折直須折,莫待無花空折枝. 11-4-2 01:39 回覆|刪除

大宅

醒目開學勳章

原帖由 AngelyHo 於 09-3-9 14:38 發表
係。只是華潤冇參與這計劃。 只有某幾間大型連鎖店實行,Watson's, Mannnings,Park'N,Wellcome,7-11,O.K......
希望大家習慣自律帶環保袋出街買東西,要少d膠袋je。
...

有喎~ 仲大大張poster貼出嚟~

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yes~ 我寧願收膠袋費,自己唔記得帶就比錢買 (我願意比,鬼叫自己無帶環保袋),唔好用教訓我既口吻,我已經盡量少用膠袋,超市/便利店以外既商店我都盡量唔攞膠袋,我返工袋都好大個下~

我用超市膠袋墊廳既細垃圾桶,廚房垃圾桶就用管理處派果d,而家我盡量將廳既垃圾倒落大垃圾桶,用完超市d袋先算~
原帖由 polarbb 於 09-3-10 11:06 發表
有時落一落街都唔諗住會買野又點會成日拎住個環保袋,有時又會買好多野又點會有咁多環保袋,我好响應環保,我都會將屋企垃圾分類,不過有時去買野真係唔記得拎袋,咁去到超市又比阿姐串,大佬,我黎買野,唔係睇人面色,我最多米捐錢出黎當比錢買膠袋,你提我下次記得拎冇所謂,不過佢地D咀臉好黑人憎,好似你搶佢錢咁.

大宅

有同感... 我地係消費者唔係追數, 係俾錢個位, 要睇人面色就真係過份, 其實唔用膠袋咪用紙袋law, 日本都係用紙袋la,不過d商家要省錢, 又唔想俾人話唔環保, 咪叫d消費者自備購物袋, 但又唔覺d商家減価,

原帖由 polarbb 於 09-3-10 11:06 發表
有時落一落街都唔諗住會買野又點會成日拎住個環保袋,有時又會買好多野又點會有咁多環保袋,我好响應環保,我都會將屋企垃圾分類,不過有時去買野真係唔記得拎袋,咁去到超市又比阿姐串,大佬,我黎買野,唔係睇人面色,我最 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有時落一落街都唔諗住會買野又點會成日拎住個環保袋,有時又會買好多野又點會有咁多環保袋,我好响應環保,我都會將屋企垃圾分類,不過有時去買野真係唔記得拎袋,咁去到超市又比阿姐串,大佬,我黎買野,唔係睇人面色,我最多米捐錢出黎當比錢買膠袋,你提我下次記得拎冇所謂,不過佢地D咀臉好黑人憎,好似你搶佢錢咁.

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

應該嚮應, 支持環保, 現在手袋一定帶個環保袋

男爵府

原帖由 2heiBBmama 於 09-3-9 13:49 發表
乜而家唔係日日都無膠袋日咩? 點解岩岩去完華潤, 問都唔問就同我放入袋 (佢快過我講), 望下隔離條隊, 個收銀一樣都係咁 , 乜唔係話日日無膠袋日咩? 雖然我成日lunch都唔記得帶個環保袋出街, ...

前日我去華潤買野唔記得帶環保袋...收銀有問我有無

帶環保袋...我話無...佢話響應環保我哋唔派膠袋記住

下次帶定個環保袋買野(一路講一路放晒d 野入膠袋)

禁止訪問

王國長老

王國長老

我都有自己環保袋,係吉之島買既, 質地較好,就算唔污糟左抹一抹就得,唔會好似不織布咁索水。

相熟百佳阿姐同我講,有d客既環保袋打開真係好臭。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 sst 於 09-3-9 14:43 發表
我好贊成日日冇膠袋架!! 如果真係唔記得帶環保袋, 又唔算買得太多野, 我都會就咁捧住. 我發覺e+街度都多咗好多人好似我咁, 就咁捧住野. 大家都開始見怪不怪啦. ...

me too.

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 babyhowie 於 09-3-10 08:12 AM 發表

係呀!個擺係到有需要自己可以黎用!
不過我依家都會係環保袋內放一個膠袋,
用作分隔乾貨同濕貨!

不過我都有呢個問題,
就係以後要買垃圾袋裝垃圾,
呢頭唔用膠袋,個頭又要買膠袋,
咁係米好矛盾?! ...

都唔係矛盾, 係因為你以環保用超市袋袋, 但係我就係屋苑派, 同埋我屋企都很多垃圾 d 超市膠袋大個都用到, 細個個 d 都無咩用, 我攞番公司用有時要裝嘢都 ok.

首頁

尾頁

跳至