論盡家傭

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

最低工資 外傭開價4849元
數千人勞動節遊行
2009年5月2日 thisurl=escape(parent.window.location.href); document.write ('');
【明報專訊】政府考慮將外傭豁免於最低工資保障之外,但昨日參與五一勞動節遊行的外傭團體提出反建議,指在扣減食宿費後,開價月薪4849元,不設超時補水,即比現時水平增加1269元。外傭團體表明,若政府不保障外傭最低工資,便會提出司法覆核。
工聯工盟斥企業藉海嘯剝削員工
職工盟和工聯會昨日分別發起五一勞動節遊行,工聯會聲稱有3000人參加遊行,警方則指有1500人參加。工聯會稱,人數較往年多,相信是受今年經濟氣氛不好、金融海嘯因素影響。理事長吳秋北批評部分企業在有盈利下,仍然以金融海嘯為理由任意裁員,他們希望政府注視情,以及盡快就最低工資及最高工時立法。
職工盟李卓人稱,職工盟遊行有約3500人參加,打破以往紀綠,警方稱沒有計算人數。遊行隊伍由維園遊行至政府總部。李卓人指今年遊行是職工盟有史以來最大規模,並批評企業藉金融海嘯向員工開刀。
外傭團體﹕不納最低工資將提覆核
參與職工盟遊行的外傭團體高舉「最低工資,人人有份」的橫額,會員人數約有1萬、代表5個不同國籍外傭的Asia Migrants' Coordinating Body,其發言人Dolo和Eni表示,已制訂一條方程式計算外傭的最低工資,本周二與勞工處會面時提交建議,但局方沒有回應此方程式是否可行。
該方程式是以職工盟叫價時薪33元作基礎,計算外傭每天工作10小時,減去僱主提供每月5188元食宿、水電和交通費用,得出月薪4849元,超時工作不設「補水」。另一參加遊行、代表菲傭的Filipino Migrant Workers' Union的主席Feliza亦認同此計算方法。
現時外傭最低工資為3580元,Eni表示,最終月薪較現時增加1269元,但認為﹕「你認為本港僱主會因為多花1200元,而裁減我們,由他們自己做回主婦嗎?」她指外傭薪金一向偏低,水平更加是不人道。Dolo和Feliza均代兩個工會表明,一旦政府拒絕將外傭納入最低工資保障範圍,他們便會提出司法覆核。職工盟李卓人說,外傭薪金應以月計算,水平應定為4000元水平左右,認為對僱主增加約500元的負擔不會太大。
勞工及福利局長張建宗發表聲明,指有關「留宿家庭傭工」應否納入建議中的最低工資法案,政府正深入研究,確保法案有穩妥的法律理據,又切實可行。

伯爵府

外傭人工咁高, 咁正苦又有無諗過傭主要有幾多錢入息至合資格批佢地入境呢 好囉好囉 世界大亂囉 其實呢班人無論點講都己經唔似97年前果d咁, 做滿7年可以有居港權, 己經好清楚咁同佢地劃出左外籍合同傭工,大家在相方同意下簽定價錢, 工作地點, 和清楚傭主的家庭狀況, 大家都無隱瞞, 我地跟本土人仕爭取最低工資跟本就唔可以同佢地相題並論, e+係佢地無品, 唔該d區議員唔好懞上腦啦 呢班外籍傭工對社會係最無建樹的一群, 又唔洗交稅連投票資格都無, 無義務何來有權利呢 醒下啦

大宅

食慒佢

禁止訪問

別墅

十分贊成

原帖由 Melody_BB 於 09-5-2 12:08 發表
***減去僱主提供每月5188元食宿、水電和交通費用,得出月薪4849元***

做工人響香港使僱主的加上人工都要成萬銀!

的而且確,我不會回家做主婦,但我會即炒賓姐,轉請本地,好好多!

仲有助減低失業率!

:;ppp ...

複式洋房

I totally agree to pay $5000 per month.
BUT the maid should have the same terms and conditions as the HK people.

That means, the domestic helpers must agree to:
NO air-ticket
NO accommodation
NO food & drink
NO medical and dental
Contribution to MPF
3 months probation period
Pay income tax to HK government
etc etc....

別墅

我覺得, 如果將外傭工資加到咁高,
又要包機票, 食住, 保險, 醫療, agency fee, 計計下,
我諗我都唔會再請囉!
每個人都想人工高架啦, 但如果唔考慮各方便條件去平衡,
麻木去爭取, 反而害左哩班外傭!
我相信如果成功爭取, 最少1/3的外傭將會被炒囉!
至少, 我會唔再請先....

男爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

李卓人

希望你了解, 請外傭我地唔單止人工, 好多hidden costs架:

1. 來回機票
2. 住宿 (包床, 傢俱, 電器)
3. 水電煤
4. 3餐食品
5. 保險
6. 醫療 (大病小病)
7. 不幸懷孕之成本
8. 有薪大假 (14日以上), 病假, 有勞工假, 每星期一日假
9. 無試用期, 無論我抄佢, or 佢唔do, 我都要比機票

佢地既人工真係人工, 唔洗為生活付出一分一毫, 如果要計, 佢地既人工其實已經OVER左啦......

最低工資我諗係要protect 本人低收入工人, 如清潔嬸嬸, 佢地就真係比人underpaid, 人工低, 一個月放一日假, 無勞工假, 有病無得claim又無人工, 當然食住行都係靠那份微薄人工支付 ...... 呢一班人先係需要你地D議員幫, 請認清你地應該幫邊個? 班外傭唔會有選票投比你架, 你要專心幫本地人, 咁先得到大家認同......

你唔好傻啦 ~~~
不是每段愛情都會有美好的結果;
但一段關係如果缺少了愛與包容;
就注定會失敗。

「人生若只如初見,何事秋風悲畫扇?」納蘭性德《木蘭花令 · 擬古決絕詞》

禁止訪問

回覆 2# WINLEG 的文章

大宅

我會為左過$1200番去湊仔

大宅

個PK李卓X,得閒就攪屎攪屁,手指咬出唔咬入,專門攪D野出黎比人鬧.

如果真係通過立法,我一定炒硬個印印,最多請鐘點做家務.

原帖由 rean_chau 於 09-5-2 21:07 發表
點解當初要輸入外傭先? 無非係要增加生產能力,係窮國輸入平外勞,等多d香港c9可以出來做野... 一家便宜兩家著.

宜家又話要將外傭設最底工資計.....佢地有無病丫...有好多人請外傭唔係因為有錢無訂駛要揾人返來服侍, ...

男爵府

3580 包食,住都覺得少既話,就唔好做.
嘩!!! 咁好有份工都唔知足,仲搞咁多野,第日,我地D僱主唔用你地,連3580都冇呀.回鄉啦.
今時今日有份工,仲係度"鹽"3"鹽"4,真係唔知個死未點寫

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 evawa 於 09-5-5 11:37 發表
其實, 我覺得政黨或外傭團體未必增取到最低工資. 但最後, 政府為免再有睜拗. 會再修定人工. 之後會再加多少少人工比佢地囉.

仲加,金融風暴,送佢地返鄉下耕田啦!

大宅

早排聽到香港人最低工資都係得$16, 如果工人定最低工資, 為起嚟成$33, 政府真係痴ge! 係都加香港人先啦!

不過如果真係定咗最低工資, 我都唔會再請工人lu.

大宅

Agree

原帖由 glorio 於 09-5-5 15:40 發表
Employ local helper then...

At least no need to spare a place for her to sleep...

大宅

原帖由 BBLOVEMAMA 於 09-5-5 14:21 發表
[email protected]
這是李卓人先生網址.

d議員食包飯無野做,有咩都三七二十一去爭取.叫佢地睇多d香港人需求吧!!如果d工人真係加到4仟元,大家要後就要睇清楚邊d議員係幫香港人做野,先好選佢地.唔好浪費我地納 ...

Thanks, I'll send him a email tonight. I'll ask her to listen to the real HK voice; I'll also ask him to pay $10000 to his maid even the law hasn't passed.

珍珠宮

大家知唔知幾時揭曉?

珍珠宮

加成千二,我諗好多香港人都未有呢個數!發佢個夢!

子爵府

好媽媽勳章

D 外傭成日係度嘈要加人工, 咁唔滿意未唔好做囉. 我地都唔會阻佢發達.

大宅

簡直豈有此理!

「正苦」成日手指拗出唔拗入,偏幫外人來打自己人。

d工人嘈兩嘈啫,又加人工。佢哋又唔睇吓我哋,外面做嘢做得咁辛苦,都冇佢哋加咁多啦!加成$1200,佢哋都傻既!

如果落實,一於炒晒佢哋,咪以為我哋好恰呀!

首頁
12345...9

尾頁

跳至